Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013

Εισαγγελική παρέμβαση για τις μισθολογικές προκλήσεις στο Δημόσιο, για δήθεν υπερωρίες συνδικαλιστών της ΕΛ.ΑΣ., αλλά και για το διαγωνισμό στο Λιμενικό

Την παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών προκάλεσε το δημοσίευμα του κυριακάτικου Εθνους που αποκάλυψε σοβαρές περιπτώσεις καταστρατήγησης του ενιαίου μισθολογίου με απίστευτα προνόμια, υπερωρίες και αδρά αμοιβόμενες «θέσεις ευθύνης».

Η προϊσταμένη της Εισαγγελίας διέταξε τη διενέργεια έρευνας που αφορά τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν και από τα οποία προκύπτει ότι συγκεκριμένες υπηρεσίες εξακολουθούν να καταβάλουν σε εργαζομένους τους, μισθούς και επιδόματα που βάσει του ενιαίου μισθολογίου θα έπρεπε να έχουν περικοπεί.

Στο εισαγγελικό στόχαστρο τίθενται οι καταγγελίες που δημοσιοποιήθηκαν σχετικά με τους εργαζόμενους στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) αλλά και στη Μεταλλουργική Βιομηχανία Ηπείρου, οι οποίοι φέρονται να εξακολουθούν να εισπράττουν αμοιβές (μισθούς και επιδόματα), παρά το γεγονός ότι αυτά θα έπρεπε να έχουν περικοπεί μετά την ψήφιση του νομικού πλαισίου για την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου.

Περίπτωση 1: Αυξήσεις σε καιρό κρίσης
Μία από τις περιπτώσεις μή εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου, σύμφωνα με το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του Εθνους, αφορά στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας.

Οπως αποκαλύπτει η έκθεση των Οικονομικών Επιθεωρητών από το 2009 μέχρι το 2012 οι μισθοί και τα επιδόματα που παρέχει η εταιρεία αυξήθηκαν κατά 4,49% (4,7 εκ. ευρώ το 2009 τα οποία έφτασαν τα 4,9 εκ. ευρώ το 2012). Ο ΟΒΙ εποπτεύεται από το υπουργείο Ανάπτυξης και ασχολείται με τη χορήγηση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, την καταχώριση συμβάσεων μεταφοράς τεχνολογίας, την παρακολούθηση, καταγραφή και ταξινόμηση ευρεσιτεχνιών.

Την ίδια στιγμή που στον στενό δημόσιο τομέα έχουν καταργηθεί ακόμα και τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, στη μισθοδοσία του ΟΒΙ προβλέπονται: Οικογενειακό επίδομα σε ποσοστό 10% επί του βασικού μισθού, δώρα εορτών και αδείας, αλλά και επίδομα διαχειριστικών λαθών για τους εργαζόμενους των οικονομικών υπηρεσιών αλλά και... πρόσθετη αμοιβή αποτελεσματικότητας που ισοδυναμεί με έναν ακόμα μισθό δηλαδή συνολικά οι εργαζόμενοι λαμβάνουν 15 μισθούς!

Παράλληλα παραχωρούνται επίδομα 300 ευρώ μηνιαίως ως επίδομα βρεφονηπιακού σταθμού για υπαλλήλους που έχουν τέκνα έως και 6 ετών, ετήσιο επίδομα κατασκήνωσης (600 ευρώ) και επίδομα ισολογισμού!

Περίπτωση 2: Τους έκαναν όλους διευθυντές
Στη Μεταλλουργική Βιομηχανία Ιωαννίνων, θυγατρική των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, ανακαλύφθηκε ένα ακόμα «κόλπο» για να μην επιβληθούν δραματικές μειώσεις στους εργαζόμενους.

Η Διοίκηση αρχικά εφάρμοσε τις μειώσεις των αποδοχών έτσι όπως προβλέπονται από το νόμο για την εφαρμογή του Ενιαίου Μισθολογίου. Οπως διαπίστωσαν οι οικονομικοί επιθεωρητές μετά από διαχειριστικό έλεγχο που πραγματοποίησαν στην επιχείρηση, 29 από τους 67 εργαζόμενους δηλαδή σχεδόν οι μισοί, κατέλαβαν θέσεις ευθύνης εκ των οποίων οι 11 μέσα σε μία ημέρα μετά από εισήγηση επιτροπής που συστήθηκε για αυτόν τον λόγο.

Στόχος ήταν η απολαβή των υψηλών επιδομάτων ευθύνης (400 ευρώ για διευθυντή και βοηθό διευθυντή ενώ 900 για γενικό διευθυντή), αλλά εργαζόμενοι της εταιρείας με καταγγελία που απέστειλαν στις αρχές του χρόνου στον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λ. Ρακιντζή αναφέρουν ότι προήχθησαν σε θέσεις προϊσταμένων υπάλληλοι που δεν κατείχαν ούτε απολυτήριο λυκείου.

Και υπερωρίες σε συνδικαλιστές για εργασία στις γιορτές

Η εισαγγελέας, ζήτησε επίσης να διερευνηθούν καταγγελίες που είδαν το φως σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Βήμα» και σύμφωνα με τις οποίες δεκάδες συνδικαλιστές της ΕΛΑΣ φέρεται να έπαιρναν παρανόμως και επί σειρά ετών, επιδόματα, με το αιτιολογικό ότι έκαναν υπερωρίες και εργάζονταν αδιαλείπτως όλα τα σαββατοκύριακα του χρόνου στα συνδικαλιστικά σωματεία τους».

Η υπόθεση για πληρωμή υπερωριών ακόμη και στην …γιορτή του Αγίου Αρτεμίου ή για συμμετοχές σε τηλεοπτικά πάνελ απέκτησε νέα διάσταση όταν νεότερα έγγραφα απέδειξαν ότι τόσο το 2000, όσο και το 2001 και το 2008 αλλά και μερικές ακόμη περιπτώσεις, το αρχηγείο της ΕΛΑΣ είχε απαγορεύσει ρητά να δίδονται αυτά τα επιδόματα σε συνδικαλιστές, οι οποίοι εξακολουθούσαν ωστόσο να τα λαμβάνουν με εγκρίσεις ανωτέρων και ανωτάτων αστυνομικών.

Σημειωτέον ότι σε έγγραφο της 5ης Σεπτεμβρίου 2013, που είχε συντάξει ο Κλάδος Οικονομοτεχνικών και Πληροφορικής αναφέρονταν ρητά ότι «οι συνδικαλιστές δεν δικαιούνται απασχόληση πέραν του πενθημέρου καθόσον η καταβολή της εν λόγω αποζημίωσης συνδέεται αναπόσπαστα με την πραγματική παροχή εργασίας εκ μέρους του προσωπικού για τη κάλυψη υφισταμένων υπηρεσιακών αναγκών στην έννοια της οποίας δεν δύνανται να υπαχθούν εξ αντικειμένου οποιεσδήποτε άλλες ενασχολήσεις και πολύ περισσότερο δραστηριότητες που εντάσσονται στο πλαίσιο εκπλήρωσης συνδικαλιστικών και μόνο υποχρεώσεων».

Τέλος, εισαγγελική έρευνα διεξάγεται σχετικά με δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών» για παράνομη διεξαγωγή διαγωνισμού για την κατάταξη 80 δόκιμων σημαιοφόρων στο Λιμενικό. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο επίμαχος διαγωνισμός καταγγέλλεται ιδίως για τον τρόπο βαθμολόγησης των δοκίμων, που φέρεται να είναι αποτέλεσμα πιέσεων που ασκήθηκαν στους βαθμολογητές. (Πηγή: ΣΚΑΙ)

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το δημοσίευμα του Εθνους της Κυριακής

Πηγή: ΕΘΝΟΣ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου