Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

Γιατί αναβλήθηκε η συνάντηση Μητσοτάκη - Τρόικας - Το πρωινό τηλεφώνημα, η εμπλοκή με τον Γ. Στουρνάρα και τα «αγκάθια» απολύσεων και διαθεσιμότητας στη διαπραγμάτευση

Εμπλοκή που αφορά τη συνολικότερη συμφωνία των εκπροσώπων της Τρόικας με την κυβέρνηση, ιδιαίτερα στα ζητήματα που αφορούν τα ανοιχτά οικονομικά και δημοσιονομικά «μέτωπα», εκπέμπει η αλλαγή στο πρόγραμμα συναντήσεων των εκπροσώπων της Τρόικας με τα κυβερνητικά στελέχη των υπουργείων.

Το πρωί της Δευτέρας ενημερώθηκε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κυριάκος Μητσοτάκης ότι αναβάλλεται το προγραμματισμένο ραντεβού του με τους επικεφαλής της Τριμερούς, το οποίο ήταν προγραμματισμένο για τις 5 το απόγευμα της Δευτέρας (είχε προηγηθεί η πρώτη συνάντησή τους την περασμένη Παρασκευή) και επρόκειτο να διατυπωθούν οι θέσεις της Τρόικας σχετικά με τη διαθεσιμότητα και τις απολύσεις στο δημόσιο.

Το τηλεφώνημα εκ μέρους της Τρόικας για την αναβολή έγινε στις 10 το πρωί, λίγες ώρες μετά την τρίωρη συνάντηση της Κυριακής μεταξύ των εκπροσώπων των δανειστών με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα, η οποία δεν κατέληξε σε συμφωνία.

Τρία εικοσιτετράωρα πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup, οι εξελίξεις αυτές προοιωνίζουν, σύμφωνα με εκτιμήσεις του επιτελείου του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, μια πιο μακρά διαδικασία διαπραγματεύσεων. Μάλιστα, φαίνεται να είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο καθυστερήσεων στην προσπάθεια να έχουν «κλείσει» έως το Eurogroup της Πέμπτης, συνολικά τα ανοιχτά θέματα στο πλαίσιο των κυβερνητικών δεσμεύσεων.

Οι επιτελείς του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης δεν «βλέπουν» πίσω από την αναβολή να υπάρχει εμπλοκή όσον αφορά τις αναδιαρθρώσεις στη δημόσια διοίκηση -«δεν αντιληφθήκαμε κάτι τέτοιο, κατά τη συνάντηση που είχε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου με τους επικεφαλής της Τρόικας στη συνάντηση της Παρασκευής», λένε.

Εκτιμούν ότι η αναβολή οφείλεται στην προσπάθεια να υπάρξει πρώτα πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με το οικονομικό επιτελείο, με επίκεντρο, μεταξύ άλλων, το ζήτημα για το δημοσιονομικό κενό του 2014 - διαφοροποιήσεις ως προς το ύψος του - αλλά και τις προσεγγίσεις περί μέτρων μετρήσιμης απόδοσης για να καλυφθεί.

Πάντως, δεν αποκλείεται το θέμα των απολύσεων έως το τέλος του 2013 αλλά και το αίτημα για παράταση της διαθεσιμότητας του Δεκεμβρίου -που αναμένεται να συζητηθεί σε νέα συνάντηση του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη με τους εκπροσώπους των δανειστών- να αποτελέσει, στο πεδίο της συνολικότερης διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης, μοχλό πίεσης της Τρόικας για διεύρυνση της «προκρούστειας» λογικής και, πιθανόν, νέων «ξαφνικών θανάτων» ή... επενδυμένων με αξιολογικά στοιχεία καταργήσεων νομικών προσώπων και επιχειρήσεων του δημοσίου τομέα.

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου