Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

Και στο "ΒΗΜΑ" η άποψη της ΠΟΕ-ΟΤΑ: Μόνο ένστολο προσωπικό μπορεί να κόβει κλήσεις - Δεν μπορούν απλοί υπάλληλοι των δήμων να ασκούν αρμοδιότητες της καταργημένης Δημ. Αστυνομίας

Δεν είναι σύννομο απλοί υπάλληλοι των δήμων να ασκούν αρμοδιότητες της καταργημένης Δημοτικής Αστυνομίας, για την άσκηση των οποίων απαιτείται ένστολο προσωπικό με καθήκοντα ειδικού ανακριτικού υπαλλήλου. Αυτό τονίζει η ΠΟΕ-ΟΤΑ σε κείμενο νομικών παρατηρήσεων προς τους δήμους και συστήνει τη θεσμοθέτηση ένστολου Σώματος Δημοτικών Ελεγκτών.


Η ΠΟΕ-ΟΤΑ καλεί το δήμο Αθηναίων και όλους τους δήμους της χώρας, είτε να προχωρήσουν στη σύσταση ένστολου Σώματος Δημοτικών Ελεγκτών, είτε να αξιώσουν την αναθεώρηση της απόφασης για την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας.

«Ο δήμος Αθηναίων, όπως και οι υπόλοιποι, θα πρέπει να κατανοήσει ότι δεν έχει πλέον Δημοτική Αστυνομία. Αν πραγματικά θέλει να εφαρμόσει τον έλεγχο της παράνομης στάθμευσης και τις λοιπές αρμοδιότητες, η μόνη δυνατότητα που έχει είναι να ζητήσει την ίδρυση μιας νέας υπηρεσίας Δημοτικών Ελέγχων που θα στελεχωθεί με ειδικής κατηγορίας προσωπικό νέου κλάδου, το οποίο θα είναι ένστολο (τουλάχιστον για την αρμοδιότητα εφαρμογής διατάξεων του ΚΟΚ) και το οποίο θα στελεχωθεί μέσω της κινητικότητας από το προσωπικό της πρώην Δημοτικής Αστυνομίας που είναι σε διαθεσιμότητα και έχει ήδη λάβει πολύμηνη εκπαίδευση και αποκτήσει μεγάλη εργασιακή εμπειρία». αναφέρει η ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Η ομοσπονδία υποστηρίζεται ότι μόνο «με διασταλτική ερμηνεία του άρθρου 81, παρ. 4 του Ν. 4172/2013 θα μπορούσε κάποιος να ισχυρισθεί ότι με απόφαση δημοτικού συμβουλίου μπορούν να ασκηθούν οι προαναφερόμενες αρμοδιότητες του ΚΟΚ που ασκούσε το προσωπικό της Δημοτικής Αστυνομίας από δημοτικούς υπαλλήλους οποιουδήποτε κλάδου και ειδικότητας. Και βέβαια θα ήταν τουλάχιστον γελοίο να ισχυρισθεί κανείς ότι υπάλληλοι διάφορων κλάδων των δήμων έχουν τη δικαιοδοσία να ασκούν αστυνομικά καθήκοντα του ΚΟΚ καταλαμβάνοντας μάλιστα επ' αυτοφώρω τους παραβάτες».

«Δεν υπάρχει απολύτως καμία υποχρέωση από οδηγό να σταματήσει σε σήμα οργάνου που δεν φέρει στολή ή να επιδείξει σε αυτό τα οποιαδήποτε στοιχεία σχετικά με το όχημά του. Οι δημοτικές υπηρεσίες που έχουν αναλάβει την παράλληλη άσκηση αρμοδιοτήτων με την ΕΛ.ΑΣ. δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση αστυνομική αρχή και δεν έχουν καμία απολύτως δικαιοδοσία επιβολής παραβάσεων ΚΟΚ», αναφέρεται μεταξύ άλλων στο κείμενο της ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου