Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013

Η κατάργηση της Δημ. Αστυνομίας & η διοικητική «μεταρρύθμιση» εξυπηρέτησαν συγκεκριμένα ιδιωτικά συμφέροντα - Ο πολίτης είναι ο μεγάλος χαμένος - Άρθρο του Γ. Αναγνωστόπουλου

Με τη λαθεμένη εκτίμηση ότι ο θεσμός της Δημοτικής Αστυνομίας δεν εκπλήρωνε το σκοπό του, οι υπουργοί Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης φαίνεται να απευθύνονται στο θυμικό όλων μας και να εξηγούν τους λόγους που οδήγησαν στην κατάργηση μιας υπηρεσίας στελεχωμένης από υπαλλήλους υψηλών τυπικών προσόντων, αυξημένης αίσθησης καθήκοντος και αναμφισβήτητου ήθους και ευπρέπειας.


Από τις δηλώσεις τους προκαλείται υποδόρια στους πολίτες το συμπέρασμα ότι η Δημοτική Αστυνομία καταργήθηκε επειδή ήταν δήθεν αναποτελεσματική.

Αυτό που αποκρύπτεται είναι ότι κενά που είχαν εντοπιστεί στη λειτουργία της Δημοτικής Αστυνομίας, τα οποία είχαν καταλλήλως υπερτονιστεί για λαϊκή κατανάλωση, δεν οφείλονταν στην αβελτηρία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά στην απρονοησία -ή άρνηση;- του κράτους να υποστηρίξει το θεσμό, κυρίως νομοθετικά. Σε μεγάλο βαθμό ήταν θέμα πολιτικής βούλησης, οργάνωσης και στόχων.

Η μη άσκηση όλων των αρμοδιοτήτων από τη Δημοτική Αστυνομία αρκετών πόλεων, η ανάγκη συνδρομής της ΕΛ.ΑΣ. και η απουσία της από αρκετούς ΟΤΑ οφείλονται εν πολλοίς στις προβλέψεις του ν. 3731/2008 για τη λειτουργία της Δημοτικής Αστυνομίας και σίγουρα οι διαπιστώσεις των υπουργών ίσχυαν σε πολύ μικρό βαθμό στην πρωτεύουσα.

Οι άνθρωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα μπορούσαν να προσθέσουν στα κενά νόμου ότι ουδέποτε εκδόθηκαν από πλευράς κράτους οι απαραίτητες Υπουργικές Αποφάσεις για τον ορισμό του τρόπου άσκησης των αρμοδιοτήτων ή ότι οι υπάλληλοι δεν ήταν θωρακισμένοι νομικά.

Ενδεικτικό παράδειγμα οι περιπτώσεις που, για αντιπερισπασμό στον έλεγχο των δημοτικών αστυνομικών που υφίσταντο, διάφοροι προέβαιναν σε κακόβουλες και ψευδείς μηνύσεις εναντίον τους και συχνά κινδύνευαν να διανυκτερεύσουν στο κρατητήριο οι υπάλληλοι! Πολλά νομοθετικά κενά υπήρχαν στη λειτουργία της Δημοτικής Αστυνομίας.

Την ευθύνη, όμως, έφερε αποκλειστικά το κράτος, το οποίο και μόνο νομοθετεί. Ο θεσμός, όμως, παρά τα προβλήματα που αντιμετώπιζε, κατάφερνε την ίδια στιγμή να προσφέρει σημαντικό έργο προς τους πολίτες και πολλοί δήμοι της χώρας είχαν καταφέρει να την ενεργοποιήσουν σε σημαντικό βαθμό.

Στον Δήμο Αθηναίων υπήρξε καταμερισμός και οργάνωση των αρμοδιοτήτων της υπηρεσίας σε θεματικές ομάδες εργασίας. Η εικόνα τυχόν άσκοπης πεζής περιπολίας υπαλλήλων αντικαθίστατο από οργανωμένη δράση και συγκεκριμένα αποτελέσματα.

Ενοχλήσαμε πολλούς και ισχυρούς. Είχαμε ταράξει τα νερά και ήρθαμε σε σύγκρουση με συμφέροντα. Κάποιοι ανεξέλεγκτα ηχορρύπαιναν ή ιδιοποιούνταν τους κοινόχρηστους χώρους. Τους ελέγχαμε και αποδώσαμε στους δημότες κοινόχρηστους χώρους που είχαν καταληφθεί με αυθαίρετες κατασκευές. Αλλοι κινούνταν στην παρανομία. Το παράνομο εμπόριο είχε δεχτεί πλήγμα. Βρισκόμασταν σε επικοινωνία με το Συντονιστικό Κέντρο Αντιμετώπισης Παρεμπορίου και εκπορθήσαμε το «άβατο» τεράστιων αποθηκών με τόνους από παράνομα προϊόντα.

Στόχος ήταν να μην κινδυνεύουν να κλείσουν νόμιμες επιχειρήσεις από τον αθέμιτο ανταγωνισμό του παρεμπορίου, να μη χαθούν θέσεις εργασίας και να μην αυξάνεται η ανεργία. Θιγόμενοι «προστάτες» - εκμεταλλευτές των φτωχών μεταναστών προσπαθούσαν να ενσπείρουν υποψίες για δήθεν σχέσεις της υπηρεσίας με φασιστικούς χώρους και κατηγορούσαν τους υπαλλήλους του Δήμου για δήθεν ρατσισμό. Λασπολογίες και ψεύδη που ούτε ισχύουν αλλά ούτε και έπεισαν κανέναν.

Επίσης, στο πλαίσιο επαφών με την Πολιτεία και με τεχνοκρατικά κλιμάκια από το εξωτερικό για την αναμόρφωση δομών και υπηρεσιών των ΟΤΑ, είχαμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για τη Δημοτική Αστυνομία. Επιδιώκαμε την περαιτέρω αναβάθμισή της.

Τελικά, εν μέσω θέρους, χωρίς κανένα προηγούμενο διάλογο και χωρίς λόγο η Δημοτική Αστυνομία, αντί να πάει ένα βήμα μπροστά, καταργήθηκε. Η κατάργησή της έγινε εν μέσω διαδικασιών αναδιοργάνωσης διότι απλώς βόλευε και «κούμπωνε» ο αριθμός των υπαλλήλων που αντιμετωπίστηκαν ως απλός αριθμός. Η αντίδραση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης υπήρξε χλιαρή και ελάχιστα αποφασιστική.

Από τις διατάξεις του νόμου, πλην συγκεκριμένων ιδιωτικών συμφερόντων, Πολιτεία και πολίτες βγαίνουν χαμένοι.

Πρώτη από όλους η κυβέρνηση, που στόχευε να εντάξει τους υπαλλήλους σε καθεστώς άμεσης διαθεσιμότητας εξυπηρετώντας και τη δέσμευσή της στην τρόικα για απολύσεις. Η κυβέρνηση δεν κατάφερε να «εφεύρει» δημοσιονομικό όφελος από την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας και παραδέχτηκε ότι δεν υπάρχει κανένα οικονομικό όφελος. Την ίδια στιγμή, όμως, καταδικάζεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση σε οικονομικό μαρασμό. Οι Δήμοι απώλεσαν πολύτιμο ελεγκτικό εργαλείο και έσοδα.

Στον Δήμο Αθηναίων η λειτουργία της Δημοτικής Αστυνομίας ήταν απόλυτα πλεονασματική. Η απώλεια εσόδων γίνεται συγχρόνως με τη μείωση των κρατικών επιχορηγήσεων (ΚΑΠ-ΣΑΤΑ) κατά 50%, ήτοι 60 εκ. ευρώ.

Δεν είναι, όμως, μόνο θέμα εσόδων, στο οποίο παρουσιάζεται κακόβουλα ότι στέκεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά άπτεται της λειτουργίας της πόλης. Χάνεται και η ουσία του νομοθετικού έργου πολλών ετών. Αποτελεί πισωγύρισμα σε όσα είχαν οριστεί με τον «Καποδίστρια», τον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων και τον «Καλλικράτη».

«Ο Καλλικράτης» μεταβίβαζε στους ΟΤΑ πάνω από διακόσιες αρμοδιότητες και εκτιμάται ότι η Δημοτική Αστυνομία θα συμμετείχε σε περίπου πενήντα εξ αυτών. Εκτός αν πραγματικός σκοπός της κυβέρνησης είναι, με Δούρειο Ιππο την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας και των σχολικών φυλάκων, να αλώσει συνολικά τους ΟΤΑ, να τους εξαθλιώσει οικονομικά, να τους περιθωριοποιήσει στη συνείδηση των δημοτών και να παραχωρήσει τις υπηρεσίες καθαριότητας, ή και άλλες, σε μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Αυτό θα σήμαινε περαιτέρω υποβάθμιση των ΟΤΑ, στους οποίους χτυπά η καρδιά της Δημοκρατίας, καθώς εκεί μπορεί ο πολίτης να ελέγχει την εκλεγμένη αρχή άμεσα και πρωτογενώς.

Ο πολίτης είναι ο πιο μεγάλος χαμένος. Οι συνέπειες της κατάργησης της Δημοτικής Αστυνομίας, θεσμός που υπάρχει σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση και όχι μόνο, είναι ήδη αισθητές, ιδίως στον Δήμο Αθηναίων. Το Σύστημα Ελεγχόμενης Στάθμευσης κινδυνεύει με κατάρρευση. Ο Δήμος Αθηναίων ζήτησε επισήμως 250 άτομα από τη διαθεσιμότητα για τη συντήρηση του μέτρου, αλλιώς θα προκύψει χάος από την ανεξέλεγκτη και παράνομη στάθμευση αλλά και από την παράνομη κατάληψη κοινόχρηστων χώρων.

Χώροι εξυπηρέτησης ΑΜΕΑ, όπως οι ράμπες και οι θέσεις στάθμευσης αναπήρων αλλά και οι οδηγοί όδευσης τυφλών επί των πεζοδρομίων καταπατώνται και καταλαμβάνονται. Το παρεμπόριο λαμβάνει χώρα απροκάλυπτα μπροστά στα μάτια πολιτών και τουριστών, οι ελεύθεροι κοινόχρηστοι χώροι πλημμύρισαν τραπεζάκια, καρέκλες και εμπορεύματα, ενώ η ηχητική ρύπανση από καταστήματα αυξήθηκε και η εικόνα της πόλης υποβαθμίστηκε.

Με την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας παύουν σημαντικές δράσεις κοινωνικού χαρακτήρα, όπως η κατ' οίκον βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής σε κινητικά καθηλωμένους συμπολίτες, οι περιπολίες πυρασφάλειας σε πάρκα και άλση, η συμμετοχή σε προγράμματα αντιμετώπισης σεισμών σε ευαίσθητους χώρους όπως σχολεία, Λέσχες Φιλίας, και γενικότερα η πολιτική προστασία. Αυτά, δυστυχώς, είναι μόνο τα άμεσα αποτελέσματα.

Πού αποσκοπεί τελικά η κυβερνητική πολιτική;

Πώς μπορεί να ελπίζει κανείς ότι θα είναι επιτυχημένη μια «μεταρρύθμιση» όταν καθιστά όλους τους εμπλεκόμενους δυσαρεστημένους, ακόμα και τους εμπνευστές της;

Η κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας έγινε για λόγους «εξυγίανσης», ή λόγω δεσμεύσεων της κυβέρνησης προς τους δανειστές μας, τα κάθε λογής συμφέροντα και για την «αποψίλωση» των Δήμων;

Μήπως, τελικά, το πολιτικό προσωπικό της χώρας απλώς πάσχει το ίδιο από έλλειψη ξεκάθαρης στρατηγικής και μακρόπνοης πολιτικής στόχευσης καταλήγοντας να ταλαιπωρεί με τις παλινωδίες του την Τοπική Αυτοδιοίκηση;

* Αντιδήμαρχος Εμπορίου - Ανάπτυξης και πρώην αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας - πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής Δήμου Αθηναίων

Πηγή: Ελευθεροτυπία

1 σχόλιο:

  1. Στερνή μου γνώση να σ'είχα πρώτα κ. αντιδήμαρχε...Τώρα τί να σας κάνουμε, όταν έπρεπε εσείς και κάποιοι άλλοι αιρετοί ανά την Ελλάδα να παραιτηθείτε σύσσωμοι και να μπλοκάρετε έτσι τις κυβερνητικές αποφάσεις και όταν η ποε-οτά δεν έκανε απεργία με την καθαριότητα μέσα,τί περιμένετε; Nα αναβαθμιστείτε στην κολυμπήθρα του Σιλωάμ και να έρθετε με "καθαρά χέρια" στην "αρένα" των δημοτικών εκλογών; Mη περιμένετε στήριξη από συνειδητοποιημένους πρώην Δ.Α. ΌΣΟΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΣΤΗΡΙΞΑΤΕ ΕΜΠΡΑΚΤΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΜΕ ΛΟΓΙΑ ανά την Ελλάδα...Το πλήρωμα του χρόνου έρχεται το Μάιο και για εσάς....

    ΑπάντησηΔιαγραφή