Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

5.000 απολύσεις το Μάρτιο του 2014 – Στο στόχαστρο οι «διαθέσιμοι» του Ιουλίου

Ενας από τους πιο σφιχτούς κόμπους στη διαπραγμάτευση με την Τρόικα (οι επικεφαλής του κλιμακίου φεύγουν σήμερα για το Γιούρογκρουπ της Πέμπτης και θα επιστρέψουν την Παρασκευή) είναι οι 4.000 απολύσεις που προβλέπονται μέχρι το τέλος του χρόνου. Η κυβέρνηση θεωρεί ανέφικτο το στόχο και ζητά να μεταφερθούν οι 2.000 απολύσεις (πέρα δηλαδή από εκείνες των εργαζομένων στην ΕΡΤ) το Μάρτιο, να γίνουν δηλαδή μαζί με τις 3.000 που προγραμματίζονται το πρώτο τρίμηνο του 2014.

Σύμφωνα με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος«, οι πρώτοι που κινδυνεύουν με απόλυση είναι όσοι βγήκαν σε διαθεσιμότητα τον Ιούλιο. Δεν θα ενταχθούν σε κάποια υπηρεσία στο πλαίσιο της κινητικότητας και έτσι, οκτώ μήνες μετά την ημέρα που βγήκαν σε διαθεσιμότητα, όπως προβλέπει ο νόμος, θα βρεθούν εκτός Δημοσίου.

Η Τρόικα δεν αναγνωρίζει ως απολύσεις τις αποχωρήσεις χιλιάδων συμβασιούχων τις επόμενες 45 μέρες ούτε εκείνες που θα γίνουν σε ΕΑΣ-ΕΛΒΟ-ΛΑΡΚΟ. Εάν τελικά δεν υπάρξει συμφωνία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και της Τρόικας για τρίμηνη παράταση, τότε είναι ορατός ο κίνδυνος ξαφνικού θανάτου υπηρεσιών σε περίπτωση που δνε προχωρήσει η αξιολόγηση δομών των νομικών προσώπων του Δημοσίου που είχε ζητήσει ο πρωθυπουργός από τους υπουργούς του κατά την τελευταία συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης.

Νομικά πρόσωπα και εταιρείες του Δημοσίου και των δήμων είναι πιθανόν ακόμη και να κλείσουν για να βρεθούν οι περίπου 1.300 υπάλληλοι προς απόλυση. Στην περίπτωση αυτή δεν θα υπάρξει αξιολόγηση, αλλά λουκέτο και άμεση απόλυση του συνόλου όσων υπηρετούν στον φορέα που θα κλείσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου