Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

Δ. Αθηναίων: 10 υπάλληλοι με πλαστά πιστοποιητικά σπουδών - Ερώτηση του Βουλευτή της ΝΔ κ.Αυγενάκη στην Βουλή για τις προσλήψεις με πλαστά πιστοποιητικά

Γνωστοποιούνται σήμερα τα πρώτα αποτελέσματα του ελέγχου γνησιότητας των τίτλων σπουδών όλων των εργαζομένων στο Δήμο Αθηναίων, ο οποίος διενεργείται κατόπιν εντολής του δημάρχου Αθηναίων κ. Γιώργου Καμίνη, από ειδικό συνεργείο της Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού.

Από το σύνολο των 4.500 μονίμων και αορίστου χρόνου δημοτικών υπαλλήλων έχει, έως σήμερα, απευθυνθεί ερώτημα πιστοποίησης προς τους εκδότες των τίτλων σπουδών για περίπου 1.350. Οι τίτλοι σπουδών που αποστέλλονται είναι απολυτήρια υποχρεωτικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, πτυχία ΑΕΙ και ΤΕΙ, καθώς και μεταπτυχιακά και διδακτορικά διπλώματα, όπως αυτοί είναι κατατεθειμένοι στους υπηρεσιακούς φακέλους των υπαλλήλων. Αποστέλλονται επίσης οι τίτλοι γνώσης ξένων γλωσσών στους αρμόδιους ξενόγλωσσους φορείς καθώς και η πιστοποίηση γνώσης ηλεκτρονικών υπολογιστών. Καθημερινά αποστέλλονται προς έλεγχο, περίπου 100 τίτλοι σπουδών, ενώ η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί προς το τέλος του έτους.

Όπως ενημερώνει ο δήμος ο Αθηναίων, μέχρι στιγμής έχουν επιστραφεί αποτελέσματα από περίπου 470 υπαλλήλους, όπου διαπιστώθηκε ότι 10 (δέκα) από αυτούς έχουν προσκομίσει πλαστά πιστοποιητικά, είτε κατά το διορισμό τους, είτε για την μετάταξή τους σε κλάδο που απαιτείται ανώτερος τίτλος σπουδών. Στην πρώτη περίπτωση γίνεται άμεση ανάκληση του διορισμού τους και καταλογισμός των αμοιβών που έλαβαν από την παράνομη πρόσληψή τους, ενώ στη δεύτερη περίπτωση, λόγω του ισχύοντος νομικού πλαισίου, διενεργείται κατεπείγουσα ΕΔΕ και στη συνέχεια παραπέμπονται στα αρμόδια πειθαρχικά όργανα για περαιτέρω ενέργειες.

Στους παραπάνω αριθμούς δεν περιλαμβάνονται ο έλεγχος των τίτλων σπουδών των δημοτικών αστυνομικών ο οποίος γίνεται από το Σώμα Ελεγκτών Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης σε συνεργασία με το δήμο. Από τον ανωτέρω έλεγχο, μέχρι στιγμής, έχουν ανακληθεί οι διορισμοί 6 υπαλλήλων. Επίσης, πλήρης έλεγχος δικαιολογητικών διενεργήθηκε για όσους υπαλλήλους υπέβαλαν αίτηση για τη θέση προϊσταμένου διευθύνσεων και τμημάτων στις κρίσεις που διενεργήθηκαν τον Οκτώβριο.

Επισημαίνεται ότι λόγω της απεργίας σε αρκετά ΑΕΙ της χώρας δεν υπάρχουν ακόμα απαντήσεις για μεγάλο τμήμα πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Επίσης ερωτηματικά προκαλεί το γεγονός ότι ορισμένα ξενόγλωσσα ιδρύματα δεν συνεργάζονται στην εξακρίβωση της γνησιότητας των τίτλων σπουδών που έχουν εκδώσει.

«Είναι πολύ σημαντικό να ολοκληρωθεί αμέσως ο έλεγχος προκειμένου να μην βρίσκεται αδικαιολόγητα στο στόχαστρο η συντριπτική πλειονότητα των υπαλλήλων του δήμου. Είμαι πεπεισμένος ότι το φαινόμενο αυτό δεν αφορά μόνο τον δήμο», δηλώνει ο δήμαρχος Αθηναίων, κ. Γιώργος Καμίνης, υπογραμμίζοντας ότι «απαιτείται ισχυρή πολιτική βούληση, όμοια με αυτή που ο Δήμος Αθηναίων έχει επιδείξει, προκειμένου να τιμωρηθούν παραδειγματικά όσοι εξαπάτησαν το δημόσιο και στιγμάτισαν το σώμα των δημοσίων υπαλλήλων».

Πηγή:  http://aftodioikisi.gr/

Με την ευκαιρία της παραπάνω είδησης δημοσιεύουμε και την Ερώτηση του κ. Αυγενάκη που είδαμε στο dimastin και είναι συναφής με το θέμα:

Ερώτηση του Βουλευτή της ΝΔ Λευτέρη Αυγενάκη στην Βουλή για τις προσλήψεις υπαλλήλων με πλαστά πιστοποιητικά


ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΛΥΓΕΝΛΚΗΣ
Βουλευτής Ν. Ηρακλείου - ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

-Προς τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Γιάννη Μιχελάκη
-Προς τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Μεταρρύθμισης κ. Κυριάκο Μητσοτάκη

ΕΡΩΤΗΣΗ

Αθήνα, 20-11-2013

ΘΕΜΑ: Προσλήψεις υπαλλήλων με πλαστά πιστοποιητικά

Σε δημόσιες τοποθετήσεις του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών κ. Λεωνίδα Γρηγοράκου, για τον αριθμό δημοσίων υπαλλήλων που έχει πλαστά πιστοποιητικά γινόταν λόγος ότι οι υπάλληλοι αυτοί ανέρχονται στους 10.000 -12.000 και μάλιστα υπήρξε η δέσμευση ότι μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα έχουν δοθεί στη δημοσιότητα οι λίστες με τα ονόματα των προς απόλυση υπαλλήλων των δήμων.

Μάλιστα, είχε τονίσει πως «στην πλειοψηφία τους, οι υπάλληλοι είναι προσληφθέντες με πλαστά πιστοποιητικά ή με αναξιοκρατικά κριτήρια», ενώ είχε δεσμευτεί ότι μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου θα υπάρχουν και τα ονόματα. Ερωτηθείς, πόσοι μπορεί να είναι με πλαστά δικαιολογητικά δήλωσε ότι «η εικόνα δεν είναι καθόλου καλή. Οι άνθρωποι αυτοί που έχουν πλαστά χαρτιά, φτάνουν το νούμερο που ζητάει η τρόικα, 10.000-12.000», ενώ όταν του ζητήθηκε να πει αν εννοεί μόνο πλαστά δικαιολογητικά ή και αναξιοκρατικές προσλήψεις, διευκρίνισε ότι αναφέρεται σε όλα μαζί. Μάλιστα ο κ. Λεωνίδας Γρηγοράκος έκανε λόγο για «πάρτι προσλήψεων» στους δήμους, τα νομικά πρόσωπα της Αυτοδιοίκησης και όλους τους οργανισμούς τους από το 2003 -2011.

Κατόπιν των ανωτέρω,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

1. Πόσες είναι οι περιπτώσεις υπαλλήλων στην τοπική αυτοδιοίκηση Α' και Β' βαθμού, αλλά και στους φορείς της Κεντρικής Κυβέρνησης, οι οποίοι έχουν προσληφθεί με πλαστά πιστοποιητικά;

Ο ερωτών Βουλευτής
Λευτέρης Κ. Αυγενάκης
Βουλευτής ΝΔ Ηρακλείου

Πηγή: Βουλή των Ελλήνων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου