Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

Δημοτικοί Αστυνομικοί: Μπαράζ προσφυγών κατά της διαθεσιμότητας - Ρεπορτάζ της "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ" για τις ενέργειες του Σ.Δ.Α.Θ.

Μπαράζ προσφυγών στην ελληνική δικαιοσύνη αρχίζουν οι πρώην δημοτικοί αστυνομικοί της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι βρίσκονται σε καθεστώς διαθεσιμότητας από τις 23 Σεπτεμβρίου, οπότε καταργήθηκε τυπικά η υπηρεσία τους.
Της Βαρβάρας Ζούκα

Οι πρώην δημοτικοί αστυνομικοί εμφανίζονται αποφασισμένοι να κινηθούν προς δύο βασικές κατευθύνσεις, εκ των οποίων η πρώτη αφορά τη δικαστική προσβολή των διαπιστωτικών πράξεων με τις οποίες τέθηκαν σε καθεστώς διαθεσιμότητας.

Η δεύτερη έχει να κάνει με την προσβολή συγκεκριμένων όρων οι οποίοι έχουν περιληφθεί στις κοινές υπουργικές αποφάσεις που εκδόθηκαν για την απορρόφηση πρώην δημοτικών αστυνομικών σε άλλες υπηρεσίες, καθώς προβλέφθηκαν κριτήρια με τα οποία επί της ουσίας μερίδα των ανθρώπων αυτών αποκλείεται από το δικαίωμα μετακίνησης είτε στην ελληνική αστυνομία είτε στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας.

ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑΣ
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του σωματείου δημοτικών αστυνομικών Θεσσαλονίκης Πέτρο Παπαφίλη το αργότερο μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της κατάθεσης προσφυγών στο διοικητικό εφετείο από τα συνολικά 148 άτομα που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα. Με την προσφυγή αυτή οι πρώην δημοτικοί αστυνομικοί επιδιώκουν να ανατρέψουν τις διαπιστωτικές πράξεις με τις οποίες οδηγήθηκαν σε διαθεσιμότητα κι επομένως να επιστρέψουν στο δήμο, ενώ συγχρόνως διεκδικούν να καταπέσουν οι διατάξεις που οδήγησαν στην κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας.

Όπως εξήγησε ο κ. Παπαφίλης, “θα προχωρήσουμε με τη διαδικασία της πρότυπης δίκης και της πρόσθετης παρέμβασης και για το λόγο αυτό η εκδίκαση της υπόθεσης θα γίνει ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Φλεβάρη, οπότε και πρόκειται να συζητηθεί η αντίστοιχη προσφυγή που κατατέθηκε από πρώην δημοτικούς αστυνομικούς της Κρήτης”.

ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΚΥΑ
Συγχρόνως χθες το διοικητικό συμβούλιο του σωματείου δημοτικών αστυνομικών Θεσσαλονίκης έδωσε εντολή για την κατάθεση προσφυγής ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας κατά συγκεκριμένων όρων των κοινών υπουργικών αποφάσεων που έχουν εκδοθεί σχετικά με τις διαδικασίες επανατοποθέτησης όσων έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα κινητικότητας σε υπηρεσίες των υπουργείων Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης.

Στις ΚΥΑ αυτές έχουν περιληφθεί όροι, όπως ενδεικτικά αυτοί που αφορούν ηλικιακά κριτήρια ή ψυχοσωματικά τεστ, οι οποίοι αποκλείουν συναδέλφους από το δικαίωμα μετακίνησης στην ΕΛ.ΑΣ. ή στα σωφρονιστικά καταστήματα. Μάλιστα παρά τις για το αντίθετο προβλέψεις της ελληνικής νομοθεσίας δεν υπάρχει καμία ειδική τεκμηριωμένη αιτιολόγηση που να δικαιολογεί αυτόν τον αποκλεισμό”, σημείωσε ο κ. Παπαφίλης.

Όπως διευκρίνισε ο ίδιος, η προσφυγή αφορά μόνον συγκεκριμένους όρους και όχι συνολικά τις κοινές υπουργικές αποφάσεις που έχουν εκδοθεί, ώστε να μη δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα στη διαδικασία της κινητικότητας για τους υπόλοιπους πρώην δημοτικούς αστυνομικούς.

Στο μεταξύ ο δήμος Θεσσαλονίκης απέστειλε προς το υπουργείο Εσωτερικών έναν κατάλογο με κενές θέσεις, που επιδιώκεται να καλυφθούν στο πλαίσιο της κινητικότητας. Οι θέσεις που ζητείται να καλυφθούν από πρώην δημοτικούς αστυνομικούς ανέρχονται σε 66, εκ των οποίων πέντε προέρχονται από την κατηγορία της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, έξι από αυτή της τεχνολογικής και 55 από την κατηγορία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΟΙ ΣΧΟΛΙΚΟΙ ΦΥΛΑΚΕΣ
Μέσα στο επόμενο εικοσαήμερο αναμένουν οι πρώην σχολικοί φύλακες του δήμου Θεσσαλονίκης τη δικαστική απόφαση σχετικά με την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσαν, διεκδικώντας την παραμονή τους στο δήμο μέχρι και τις 29 Απριλίου 2014, οπότε εκδικάζεται η κύρια αγωγή που έχουν καταθέσει κατά της απόφασης να τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας.

Η συζήτηση των ασφαλιστικών μέτρων έγινε χθες το πρωί στο δικαστικό μέγαρο της Θεσσαλονίκης, όπου από νωρίς είχαν συγκεντρωθεί οι πρώην σχολικοί φύλακες, πραγματοποιώντας συμβολική διαμαρτυρία. “Ασφαλιστικά μέτρα κατέθεσαν συνολικά 97 σχολικοί φύλακες. Πρόκειται για τα 91 άτομα που τον περασμένο μήνα επέστρεψαν στα καθήκοντά τους με προσωρινή διαταγή και για άλλους έξι συναδέλφους, για τους οποίους δεν υπάρχει προσωρινή διαταγή”, επισήμανε ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων του δήμου Θεσσαλονίκης Σωτήρης Βάιος.

Κατά τη χθεσινή διαδικασία το αίτημα των πρώην σχολικών φυλάκων για παραμονή στις θέσεις εργασίας τους υποστήριξαν ο αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο οποίος αναπληρώνει το δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, καθώς και ο αντιδήμαρχος Σχολικής Μέριμνας και Διά Βίου Μάθησης Αντώνης Καρούμπης. Υποστήριξη στη δικαστική αίθουσα παρείχαν ακόμη ο εκπρόσωπος της μείζονος αντιπολίτευσης Κώστας Καζαντζίδης, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Θεσσαλονίκη - Ανοιχτή Πόλη” Τριαντάφυλλος Μηταφίδης αλλά και ο επικεφαλής του συνδυασμού “Ενεργοί Πολίτες - Οικολογία στην Πράξη” Χρήστος Μάτης.

Πηγή:  http://www.makthes.gr/
Το είδαμε: dimastin.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου