Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

«Μπλόκο» στις διαθεσιμότητες από το Πρωτοδικείο Αθηνών! Δικαίωση για σχολικούς φύλακες με τρεις αποφάσεις

Δικαίωση για σχολικούς φύλακες από πρόεδρο Πρωτοδικών - «Η διαθεσιμότητα εισάγει ένα νέο sui generis είδος απόλυσης» - «Λειτουργεί ισοπεδωτικά, προσβάλλει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, θυσιάζονται άνθρωποι...» - Μεγάλα κενά στα Λύκεια από τις διαθεσιμότητες.


Με τρεις σημαντικές αποφάσεις, το Πρωτοδικείο Αθηνών δικαιώνει σχολικούς φύλακες των Δήμων Μεταμόρφωσης, Πεντέλης και Πετρούπολης που είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα. Το σκεπτικό της απόφασης είναι εντυπωσιακό. Αναφέρεται στην κυβερνητική πολιτική που «θέτει στο περιθώριο τον άνθρωπο ή τον μετατρέπει σε μέσο προς επίτευξη του επιδιωκόμενου σκοπού». Η διαθεσιμότητα χαρακτηρίζεται «ισοπεδωτικός θεσμός» που εφαρμόζεται χωρίς αξιοκρατική διαδικασία. Το δικαστήριο διατάσσει την επαναπασχόληση των σχολικών φυλάκων στις θέσεις εργασίας τους.

Αναλυτικά, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Εφημερίδας των Συντακτών», η πρόεδρος Πρωτοδικών τονίζει στο σκεπτικό της ότι «ο θεσμός της διαθεσιμότητας εισάγει ένα νέο sui generis είδος απόλυσης υπό προθεσμία που θίγει κατ' αρχήν στον πυρήνα τους τη συμβατική ελευθερία (άρθρο 5 του Συντάγματος) και την εργασία ως δικαίωμα στην περιουσία του εργαζόμενου κατά την έννοια του άρυρου 1 του πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ και προσβάλλει την ανθρώπινη αξία, το απαραβίαστο της οποίας διακηρύττει το άρθρο 2 του Συτντάγματος». Με το παραπάνω σκεπτικό, το Πρωτοδικείο δικαιώνει τους σχολικούς φύλακες που είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα με το άρθρο 80 του Ν. 4172/2013 και διατάσσει την άμεση επιστροφή στις θέσεις εργασίας τους.

Σύμφωνα με το δικαστήριο, κατάργηση θέσεων στο δημόσιο μπορεί να γίνει μόνο εφόσον εξασφαλίζεται η ορθολογική, αποτελεσματική και διαρκής λειτουργία της Διοικήσεως (εν προκειμένω των σχολείων). Στην περίπτωση των σχολικών φυλάκων έχουν δημιουργηθεί μεγάλα κενά στα Λύκεια από τις διαθεσιμότητες.

Επίσης στο σκεπτικό της αναφέρει ότι:
  • Τέθηκαν σε διαθεσιμότητα με μοναδικό κριτήριο την κατηγορία και τον κλάδο χωρία επαρκή αιτιολογία, κατά παράβαση της αρχής της μη διακρίσεως.
  • Τέθηκαν σε διαθεσιμότητα χωρία να προηγηθεί αντικειμενική και αξιοκρατική διαδικασία αξιολόγησης
Τέλος οι αποφάσεις κάνουν λόγο για εργαζόμενους που αποστερούνται των υλικών όρων ύπαρξης τους και μάλιστα υπό συνθήκες εξαιρετικά μεγάλης ανεργίας, οι οποίες καθιστονυ την ανέυρεση άλλης εργασίας πραγματικά αδύνατη.

Αξιοσημείωτο το γεγονός των δηλώσεων του υπουργού Παιδείας κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή, στις οποίες αναφέρει ότι η κατάργηση των θέσεων των σχολικών φυλάκων έγινε χωρίς να ληφθεί καμία σχετική μέριμνα και αφήνει έκθετα τα σχολεία σε σοβαρούς κινδύνους...

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτώνleft.gr, iskra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου