Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

ΥΠΕΣ: Νέες ασκήσεις επί χάρτου για 5.000 απολύσεις στους δήμους (3.334 στο Δ.Αθηναίων;) - Έξαλλοι οι δήμαρχοι, αντίδραση από Καμίνη - Συνάντηση ΚΕΔΕ με Μιχελάκη, Μητσοτάκη

Όταν ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς έλεγε στη Βουλή την περασμένη Κυριακή ότι «από το σοβαρό στο γελοίο, η απόσταση είναι ελάχιστη, από το γελοίο, όμως, στο σοβαρό, είναι πολύ μεγάλη» πιθανότατα να είχε υπόψη του και τα πεπραγμένα της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΣ αναφορικά με τη (δήθεν) αξιολόγηση των δομών των δήμων! Την άποψη αυτή εξέφραζε στην aftodioikisi.gr δήμαρχος της ΝΔ, μέλος του δ.σ. της ΚΕΔΕ, απηχώντας, όπως τονίζει, τις απόψεις πολλών συναδέλφων του σε όλη την Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikis.gr, έξαλλος με τις διαρροές είναι και ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, ο οποίος μάλιστα πρόκειται να προχωρήσει στην έκδοση σκληρής ανακοίνωσης (σημ.: εκδόθηκε λίγες ώρες αργότερα) για τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται το υπουργείο Εσωτερικών το θέμα.

Σε αυτό το κλίμα κινούνταν δήμαρχοι απ’ όλη την Ελλάδα όλων των κομματικών αποχρώσεων που επικοινώνησαν με την aftodioikisi.gr. Προκειμένου δε να επιβεβαιώσουν τη… σοβαρότητα με την οποία χειρίζεται το υπουργείο Εσωτερικών το θέμα αντιπαράθεταν τις σημερινές διαρροές στο «έθνος» με αυτές στο «βήμα» προ 15θημερου (σ.σ. που, μάλιστα, όπως λένε, τις έκανε το ίδιο πρόσωπο).

Φεύγουν 3.334 από το Δ. Αθηναίων; 
Συγκεκριμένα,  σύμφωνα με τις σημερινές διαρροές για να οδηγηθούν σε διαθεσιμότητα 5 έως 6.000 υπάλληλοι των δήμων, έχει προκύψει ένας μαθηματικός τύπος που υπολογίζει ως βέλτιστη αναλογία 6,2 υπαλλήλους ανά 1.000 κατοίκους. Δηλαδή, για κάθε 10.000 κατοίκους θα πρέπει να υπηρετούν στο δήμο 62 υπάλληλοι, αναλογία με την οποία θα προκύψουν οι πλεονάζοντες ή σε κάποιες περιπτώσεις και οι ανάγκες σε προσωπικό των δήμων.

Με βάση, λοιπόν, το μαθηματικό τύπο της γνωστής «ομάδα Ραπακούλια» (του διευθυντή του γραφείου του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Λεωνίδα Γρηγοράκου) την οποία έχει αναγκαστικά υιοθετήσει και ο υπουργός Γιάννης Μιχελάκης προκύπτει ότι:
  • Στο δήμο της Αθήνας με τους 655.780 κατοίκους όπου υπηρετούν 4.800 υπάλληλοι, θα πρέπει να υπηρετούν 4.066, προκύπτουν δηλαδή 734 πλεονάζοντες. Μόνο που σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Δήμου Αθηναίων αυτή τη στιγμή εργάζονται στις υπηρεσίες του 7.500 υπάλληλοι. Δηλαδή, πρέπει να απολυθούν 3.334! Υπενθυμίζεται, δε, ότι σύμφωνα με την προηγούμενη διαρροή του υπουργείου Εσωτερικών στο Δήμο Αθηναίων εμφανίζεται πλεονάζον προσωπικό 752 έως 1.918 υπάλληλοι. Άλλα αντ”  αλλων!

Άλλα κριτήρια για την Αθήνα, άλλα για το Βόλο
Αν, πάλι, υποθέσουμε ότι τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών για 4.800 υπαλλήλους αφορούν μόνο αυτούς που υπηρετούν στον κεντρικό δήμο και όχι στα Νομικά Πρόσωπα και τους συμβασιούχους τότε, όπως έλεγε δήμαρχος μεγάλης πόλης στην aftodioikisi.gr, υπάρχει «τρικυμία στο κρανίο» στους ένοικους της πλατείας Κλαυθμώνος. Κι αυτό γιατί, για παράδειγμα στο Δήμο Βόλου που τώρα εμφανίζεται να έχει 400 πλεονάζοντες υπαλλήλους (σ.σ. υπενθυμίζεται ότι στη διαρροή του Οκτωβρίου ο Δήμος Βόλου εμφανιζόταν να έχει ελλείψεις προσωπικού!) οι υπολογισμοί έχουν γίνει με βάση το συνολικό αριθμό των υπαλλήλων του δήμου (συμπεριλαμβανομένων και των Νομικών Προσώπων, των συμβασιούχων κλπ). Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της aftodioikisi.gr ο συγκεκριμένος δήμος έχει αυτή τη στιγμή 908 υπαλλήλους στην κεντρική υπηρεσία του και συνολικά περί τους 1200 έως 1300 (σ.σ. ο αριθμός ποικίλει ανάλογα με τους συμβασιούχους που υπηρετούν κάθε φορά). Με δεδομένο ότι ο Δήμος Βόλου έχει 145.000 κατοίκους με βάση τον αριθμητικό τύπο του 6,2, τότε πρέπει να έχει 899 υπαλλήλους. Δηλαδή, με βάση τα κριτήρια που χρησιμοποιούνται για το Δήμο Αθηναίων «περισσεύουν» εννέα και όχι 400 υπάλληλοι.

Μπάχαλο και με τους Δήμους Θεσσαλονίκης και Ρόδου
Τα ίδια αντιφατικά στοιχεία προκύπτουν και για τους Δήμους Θεσσαλονίκης και Ρόδου, καθώς σύμφωνα με τη σημερινή  διαρροή στη μεν Θεσσαλονίκη υπάρχουν 1.500 πλεονάζοντες υπάλληλοι ενώ σύμφωνα με αυτή του Οκτωβρίου οι υπεράριθμοι υπολογίζονται στους 367 έως 934 σε σύνολο 3.673 εργαζομένων, στη δε Ρόδο με τους 119.640 κατοίκους όπου, σύμφωνα με την τελευταία διαρροή, υπηρετούν 1.100 υπάλληλοι θα έπρεπε, να εργάζονται 742 και έτσι οι 358 θεωρούνται πλεονάζοντες, ενώ σύμφωνα με αυτή του Οκτωβρίου από τους 1.496 υπαλλήλους «περισσεύουν» 100. Μπάχαλο!

Πηγή:  aftodioikisi.gr

Καμίνης σε Μιχελάκη για διαρροές: «Απαιτείται σοβαρότητα»


Σκληρή κριτική στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών για την τακτική των διαρροών που ακολουθεί το τελευταίο διάστημα ασκεί ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης μέσω σχετικής ανακοίνωσης του δήμου. «Οι μεταρρυθμίσεις, η εξυγίανση και ο εξορθολογισμός της λειτουργίας του Δημόσιου Τομέα, απαιτούν, πρώτα απ’ όλα, σοβαρότητα», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Παράλληλα στην ίδια ανακοίνωσή του ο Δ. Αθηναίων αναρωτιέται αν πρόκειται για «τακτική σκόπιμης διοχέτευσης πληροφοριών» ή «αν τα δημοσιεύματα απηχούν τις απόψεις του υπουργείου», καλώντας στην πρώτη περίπτωση το υπουργείο να τις διαψεύσει, ενώ στη δεύτερη τονίζει ότι πρόκειται για απαράδεκτη τακτική.

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης του Δ. Αθηναίων είναι το εξής:
Παρακολουθούμε με έκπληξη ότι οι «διαρροές» στα Μέσα Ενημέρωσης πληροφοριών, που έχουν τεράστια σημασία για την τοπική αυτοδιοίκηση και τους πολίτες, συνεχίζονται, χωρίς να διαψεύδονται από το υπουργείο Εσωτερικών. Αν δεν πρόκειται για τακτική σκόπιμης διοχέτευσης πληροφοριών, το υπουργείο Εσωτερικών οφείλει να τις διαψεύσει.

Αν τα δημοσιεύματα απηχούν τις απόψεις του υπουργείου, τότε πρόκειται για απαράδεκτη πρακτική, αφού φαίνεται να εκπονούνται, εν κρυπτώ, σχέδια «ξαφνικού θανάτου» των δήμων ή υπηρεσιών τους, που σήμερα αποτελούν τον μοναδικό άξονα συνοχής για την κοινωνία, καλύπτοντας την παντελή ανυπαρξία του κεντρικού κράτους. Με 60% λιγότερους κρατικούς πόρους.

Από τον δήμο Αθηναίων τέτοιες πρακτικές δεν γίνονται αποδεκτές. Ήδη, η άκριτη κατάργηση των υπηρεσιών της Δημοτικής Αστυνομίας και των Σχολικών Φυλάκων, δημιουργεί τεράστια προβλήματα στη ζωή των Αθηναίων.

Οι μεταρρυθμίσεις, η εξυγίανση και ο εξορθολογισμός της λειτουργίας του Δημόσιου Τομέα, απαιτούν, πρώτα απ’ όλα, σοβαρότητα.

Πηγή: aftodioikisi.gr

Απολύσεις στους δήμους: «Επιχείρηση κατευνασμού» με συνάντηση ΚΕΔΕ, Μητσοτάκη, Μιχελάκη


Προσπάθεια να καθησυχάσει τους δημάρχους αναφορικά με τις απολύσεις στους δήμους μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσαν οι απανωτές διαρροές αντιφατικών σχεδίων αξιολόγησης, κάνει το υπουργείο Εσωτερικών.

Στο πλαίσιο αυτό συγκαλεί έκτακτη συνάντηση με το με το προεδρείο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων 1.30 ώρα πριν την αυριανή συνεδρίαση του δ.σ. της ΚΕΔΕ στις 12 στην οποία θα συμμετέχουν ο υπουργός Γιάννης Μιχελάκης, ο αναπληρωτής Λ. Γρηγοράκος αλλά και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν είναι τα εξής:
  • Ενημέρωση από τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Κ. Ασκούνη για την τρέχουσα πολιτική κατάσταση για τα θέματα της Τ.Α.
  • Προετοιμασία εκτάκτου συνεδρίου για τα οικονομικά και το προσωπικό των ΟΤΑ
  • Τροποποίηση του Ν. 4071/2012 για τους Φο.Δ.Σ.Α.
  • Νέα προγραμματική σύμβαση για τα Κέντρα Πρόληψης
Πηγή: aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου