Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

O Μητσοτάκης διαψεύδει τη Χριστοφιλοπούλου ότι η Τρόικα ζήτησε απολύσεις για το 2015 & 2016! - Δεν τίθεται θέμα απολύσεων πέραν των 15.000

Η πρώτη επίσημη επιβεβαίωση ότι η Τρόικα ζητά απολύσεις το 2015 και το 2016 έγινε από την υφυπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Εύη Χριστοφιλοπούλου. Μιλώντας στον ρ.σ Real διαβεβαίωσε ότι η ελληνική πλευρά αρνήθηκε έστω και να συζητήσει αυτό το ζήτημα. Σε σχέση με το αν η αξίωση των δανειστών παραπέμπει σε νέο πολυετές μνημόνιο, απέφυγε να απαντήσει λέγοντας: «Ρωτήστε τους ίδιους τι έχουν στο μυαλό τους». Ωστόσο, λίγο αργότερα, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης ρωτήθηκε και διέψευσε κατηγορηματικά ότι η Τρόικα έθεσε τέτοιο ζήτημα. Οπως μετέδωσε η δημοσιογράφος Αγγελική Λάζου στον ρ.σ Real, ο Κ. Μητσοτάκης δήλωσε πλήρη άγνοια σχετικά.

Κατά τα άλλα, η Ε. Χριστοφιλοπούλου στην ίδια συνέντευξη τόνισε: «Περίπτωση ξαφνικού θανάτου μεγάλου οργανισμού δεν υπάρχει. Για μικρούς οργανισμούς δεν αποκλείεται. Υπάρχει, άλλωστε, η εκκαθάριση εν λειτουργία, αυτό θα μπορούσε να έχει γίνει και με την ΕΡΤ«.

Σε σχέση με την αναδιάρθρωση σε ΕΑΣ-ΕΛΒΟ-ΛΑΡΚΟ είπε ότι όσοι αποχωρήσουν θα μετρήσουν στις απολύσεις. «Η Τρόικα δεν είπε ρητά ναι, αλλά υπήρξε μια σιωπηρή αποδοχή», επεσήμανε.

Ως προς τους συμβασιούχους που μένουν στη θέση τους με προσωρινές διαταγές και πρόκειται να χάσουν τη δουλειά τους, ανέφερε ότι και πάλι όσοι αποχωρήσουν θα πρέπει να περιληφθούν στις απολύσεις. «Η Τρόικα ρώτησε πώς πάει αυτή η ιστορία, πριν να το θέσουμε εμείς. Σε συνεργασία με τον κ. Αθανασίου θα έχουμε σύντομα συγκεκριμένα στοιχεία», τόνισε μεταξύ άλλων.

Η Ε. Χριστοφιλοπούλου αναφέρθηκε στα πειθαρχικά λέγοντας ότι οι 230 απολύσεις επιόρκων θα έχουν γίνει και μέχρι το τέλος του χρόνου 400.

Τόνισε ότι υπάρχουν ΝΠΙΔ στο Δημόσιο που έχουν πλεονάζον προσωπικό και δεν παρέχουν κάποιο σημαντικό έργο. Και θύμισε ότι έχει δοθεί εντολή από τον πρωθυπουργό στους υπουργούς μέσω αξιολόγησης των φορέων τους να δώσουν κατάλογο με οργανισμούς που πρέπει να καταργηθούν ή να συγχωνευθούν. «Να φύγει ο βραχνάς ότι 600.000 υπάλληλοι ανησυχούν για τις απολύσεις και να πάμε στοχευμένα» υπογράμμισε.

Μάλιστα, αποκάλυψε ποια υπουργεία έχουν ανταποκριθεί στην πρωθυπουργική οδηγία: «Το υπουργείο Πολιτισμού έχει στείλει αποτελέσματα. Δύο τρία υπουργεία βρίσκονται σε καλό δρόμο εξέλιξης, όπως τα υπουργεία Υγείας και Υποδομών. Αλλα υπουργεία έχουν περισσότερη δυσκολία«.

Η κα Χριστοφιλοπούλου αναγνώρισε ότι είναι προβληματική η κατάσταση που επικρατεί στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, ζήτησε πιο καθαρές και σταθερές θέσεις και άσκησε κριτική στη στάση του Κ. Σκανδαλίδη που στη συζήτηση για την πρόταση μομφής αναφέρθηκε σε «υφαρπαγή ψήφου».

Πηγή:  http://aftodioikisi.gr/

Μητσοτάκης: Δεν τίθεται θέμα απολύσεων πέραν των 15.000


Η τρόικα έβαλε στο τραπέζι των συζητήσεων την επέκταση της διαθεσιμότητας, που θα οδηγούσε και σε απολύσεις και μετά το 2014, αλλά απορρίφθηκε αμέσως απο την ελληνική πλευρά, ανέφερε σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Δεν είναι κάτι εύκολο οι απολύσεις στο Δημόσιο, αλλά η κυβέρνηση θα το αντέξει» είπε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, και πρόσθεσε πως «η κοινωνία άντεξε με πολύ πόνο 1.000.000 απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, η χώρα εχει δεσμευτεί για 15.000 απολύσεις στο Δημόσιο μέχρι τα τέλη του 2014 που θα γίνουν, αλλά στη θέση τους θα προσληφθούν υπάλληλοι με συγκεκριμένα προσόντα μέσω ΑΣΕΠ«.

Όσον αφορά το κλείσιμο μικρών και μεσαίων φορέων του Δημοσίου, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης είπε ότι κάποια μικρότερα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού και Δημοσίου Δικαίου θα κλείσουν καθώς δεν έχουν λόγο ύπαρξης,προσθέτοντας πως άλλα, μπορούν να συνεχίσουν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους με μικρότερο προσωπικό.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας καθώς όπως είπε, «και ο αρμόδιος υπουργός έχει πει ότι κλείνει», αλλά δεν θέλησε να επεκτεαθεί περαιτέρω λέγοντας συγκεκριμένα ποια θα είναι τα επόμενα λουκέτα: »Δεν θα πω ονόματα, αλλά υπάρχουν κι άλλα νομικά πρόσωπα που πρέπει να κλείσουν», είπε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά τις αμυντικές βιομηχανίες, επεσήμανε πως όποια λύση και αν προκριθεί, θα προβλέπει μείωση προσωπικού η οποία «θα προσμετρηθεί στις 4.000 απολύσεις που έχουμε να κάνουμε το 2013″.

Επιπλέον, ο υπουργός είπε για την τρόικα ότι «έχει αρχίσει να ακούει«, ενώ εκτίμησε ότι δεν αναμένεται να υπάρξει σκηνικό ρήξης στη συνέχεια της διαπραγμάτευσης, προσθέτοντας πως τα περισσότερα ανοιχτά ζητήματα θα έχουν κλείσει έως το Eurogroup της 9ης Δεκεμβρίου.

«Αποδείξαμε με την υλοποίηση του προϋπολογισμού του 2013 ότι μπορούμε να υλοποιούμε τις δεσμεύσεις και το ίδιο θα κάνουμε και με τον προϋπολογισμό του 2014», σημείωσε, κάνοντας την πρόβλεψη ότι η οικονομία θα μπει σε τροχιά ανάκαμψης εντός του επόμενου έτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου