Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

Απολύσεις: Ξαφνικός θάνατος για μικρούς και μεσαίους φορείς του Δημοσίου - Τα αποτελέσματα της συνάντησης Μητσοτάκη με τρόικα

Επιβεβαιώθηκε το σενάριο του ξαφνικού θανάτου φορέα του Δημοσίου προκειμένου να καλυφθούν τόσο οι υπόλοιπες απολύσεις του 2013 όσο και αυτές του 2014 μετά τη σημερινή συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών με τους εκπροσώπους της τρόικας. Μόνο, που όπως τόνιζαν πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ο ξαφνικός θάνατος θα αφορά μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις και φορείς του Δημοσίου αλλά και επιχειρήσεις των ΟΤΑ που έχουν τρεις συνεχόμενες ζημιογόνες χρήσεις και όχι κάποιο μεγάλο. Παράλληλα, οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι, όπως ζήτησε ο πρωθυπουργός στην προ μηνός συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης, μετά από αξιολόγηση δομών πρέπει να υπάρξει μείωση προσωπικου στα περίπου 600 ΝΠΙΔ και επιχειρήσεις του Δημοσίου.

Πάντως, οι ίδιοι συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη εμφανίζοντας ικανοποιημένοι από τη σημερινή συνάντηση καθώς, όπως έλεγαν:

- Έκλεισε οριστικά η διαθεσιμότητα του Σεπτεμβρίου καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών μας δέχθηκαν και τους 1.949 διοικητικούς υπαλλήλους των πανεπιστημίων

- Κλείνουν και οι 4.000 απολύσεις του Δεκεμβρίου, καθώς έγινε δεκτό το αίτημα να συνυπολογιστούν 2.000 εργαζόμενοι από την πρώην ΕΡΤ. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, όπως και στην προηγούμενη συνάντηση όταν ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για 2.730 απολύσεις (2.000 από το κλείσιμο της ΕΡΤ, 500 λόγω προβλημάτων υγείας και 230 επίορκων), οι εκπρόσωποι της τρόικας απλώς δεν έκαναν κανένα σχόλιο. Η στάση αυτή ερμηνεύεται ως συμφωνία από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης αλλά εφόσον δεν υπάρξει προκήρυξη για συγκεκριμένες προσλήψεις αορίστου χρόνου υπαλλήλων στο νέο φορέα ραδιοτηλεόρασης όλα βρίσκονται «στον αέρα».

- Συμφώνησαν ατύπως (μιας και θα επανέλθουν στα τέλη Ιανουαρίου) για τη μικρή παράταση στο κύμα της διαθεσιμότητας του Δεκεμβρίου στο οποία θα συμπεριληφθούν περί τους 5 έως 6.000 υπάλληλοι των ΟΤΑ, περί τους 5.000 από την υγεία (ΕΟΠΥΥ) και τα ασφαλιστικά ταμεία και περί τους 2 έως 2.500 από τα ΝΠΔΔ του Δημοσίου. Πρόκειται για θέμα τα οποίο είχε προεξοφλήσει από την προηγούμενη συνάντηση το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Το νέο στοιχείο είναι ότι ο Κ. Μητσοτάκης εξήγησε στους εκπροσώπους της τρόικας ότι τα 12.500 ονόματα θα δίνονται σταδιακά. Στόχος του υπουργείου είναι προχωρήσει άμεσα η εθελοντική κινητικότητα στους ΟΤΑ, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα οδηγηθούμε σε υποχρεωτική (διαθεσιμότητα) αλλά και η διαθεσιμότητα στον ΕΟΠΥΥ και τα ασφαλιστικά ταμεία.

- Για πρώτη φορά οι εκπρόσωποι της τρόικας ρώτησαν τι θα γίνει με τους 5 έως 6.000 συμβασιούχους που παραμένουν στο Δημόσιο και τους ΟΤΑ με προσωρινές διαταγές και πρόκειται να απομακρυνθούν με δικαστικές αποφάσεις το επόμενο διάστημα, ζητώντας συγκεκριμένους αριθμούς. Από το ερώτημα αυτό οι ίδιες πηγές του ΥΠΔΜ συμπεραίνουν ότι τελικώς θα συνυπολογιστούν στις απολύσεις, ωστόσο, όπως τόνισαν οι κύριοι Μητσοτάκης και Χριστοφιλοπούλου στους εκπροσώπους των δανειστών μας, δεν υπάρχει ακόμη συγκεκριμένος αριθμός καθώς αναμένονται οι σχετικές δικαστικές αποφάσεις.

Ωστόσο, οι εκπρόσωποι της τρόικας δεν έδωσαν για μία ακόμη φορά απάντηση στο αίτημα να συμπεριληφθούν στις απολύσεις 2013 και 2014:

-Οι περίπου 800 με 1000 απολύσεις που υπολογίζεται ότι θα γίνουν από ΕΑΣ, ΕΛΒΟ, ΛΑΡΚΟ. Οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι «για την ελληνική κυβέρνηση είναι αδιαπραγμάτευτο το να συνυπολογιστούν στις απολύσεις του Δεκεμβρίου»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου