Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2013

Απολύσεις και καταργήσεις οργανισμών γεφυρώνουν το χάσμα με την τρόικα

H μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων κατά 33.000, η εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου παντού, οι συγχωνεύσεις και καταργήσεις φορέων αλλά και η περικοπή των επιδοτήσεων σε ΝΠΙΔ που δεν έχουν καταθέσει προϋπολογισμούς είναι μεταξύ των μέτρων που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση για να γεφυρωθεί το χάσμα με την τρόικα.

Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, η κυβέρνηση κατά την εξ αναβολής συνάντηση με τους εκπροσώπους της τρόικας τη Δευτέρα θα παρουσιάσει μέτρα που αφορούν:
  1. Μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων κατά 33.000 που θα προέλθει από συνταξιοδοτήσεις (15.000 -18.000 ατόμων), διαθεσιμότητα 12.500 υπαλλήλων και οριστική απόλυση περίπου 3.000 από τον χώρο της υγείας.
  2. Εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου παντού αρχής γενομένης από το προσωπικό 15 φορέων του Δημοσίου. Μεταξύ αυτών είναι ο ΕΟΦ και το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ), στο οποίοι πριν μερικές ημέρες αποπέμφθηκε η διοίκηση με στόχο να συμμορφωθούν και οι άλλοι.
  3. Κατάργηση ή συγχώνευση δημόσιων φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, αποφάσεις που εκκρεμούν από την εποχή του Θόδωρου Πάγκαλου. Η πρώτη κίνηση έγινε με την απόφαση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να κλείσει το Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας, καθώς δεν είχε αντικείμενο από την ημέρα που οι αυτοκινητόδρομοι και τα διόδια πέρασαν στους ιδιώτες.
  4. Περικοπή δαπανών κατά 100 εκατ. ευρώ από Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) που δεν έχουν καταθέσει προϋπολογισμούς.

Τα υπόλοιπα μέτρα αφορούν:
  • Την προετοιμασία για την εφαρμογή ενιαίου συστήματος επικουρικής ασφάλισης με οδηγία «να εξομοιωθούν οι κρατήσεις για όλους τους εργαζόμενους και να καταβάλλονται ενιαίες παροχές σε όλους». Στον προϋπολογισμό ναι μεν θα προβλέπεται αύξηση των εισφορών των Ταμείων κατά 600 εκατ. ευρώ το 2014 αλλά εάν δεν υπάρξει η αναμενόμενη απόδοση έως τον Ιούνιο, τότε ο υπουργός Εργασίας, θα αναγκαστεί να πάρει ισοδύναμα μέτρα
  • Αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 300 εκατ. ευρώ που θα προέλθει από την επιτάχυνση των ελέγχων σε εκκρεμείς υποθέσεις φοροδιαφυγής και τον περιορισμό του λαθρεμπορίου στον καπνό και τα τσιγάρα.
  • Περικοπή δαπανών από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων κατά 200 εκατ. ευρώ και υποκατάσταση έργων μέσω της συμμετοχής ιδιωτών (ΣΔΙΤ). Με πληροφορίες από το βήμα
Πηγή: http://aftodioikisi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου