Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2013

Μυστική συνάντηση Μητσοτάκη-ΣΥΡΙΖΑ και... ΠΑΣΟΚ - Ένα από τα θέματα η μοριοδότηση των δημοτικών αστυνομικών

"Μυστική" συνάντηση, για την οποία το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης δεν ανακοίνωσε το παραμικρό, είχαν το πρωί της περασμένης Τετάρτης, όπως έχει πληροφορηθεί το Star, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία μετείχαν οι αρμόδιοι τομεάρχες Αλέξης Μητρόπουλος και Σοφία Σακοράφα και το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Διονύσης Τεμπονέρας. Μετείχε επίσης η υφυπουργός Εύη Χριστοφιλοπούλου.

Όπως μάθαμε, την πρωτοβουλία για τη συνάντηση είχε ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ έγινε σε πολύ καλό κλίμα. Οι εκπρόσωποί του, ζήτησαν να ενημερωθούν λεπτομερώς για το τι σκέφτεται να πράξει η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης γύρω από τις συνολικά 4000 απολύσεις (συμπεριλαμβανομένων και των 2000 εργαζομένων της ΕΡΤ που βρέθηκαν τον περασμένο Ιούνιο, ξαφνικά και χωρίς καμιά αξιολόγηση στο δρόμο, μετά τον "ξαφνικό θάνατο" του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα) που πρέπει να γίνουν ως τις αρχές του νέου χρόνου και τις επιπλέον 11000 απολύσεις που θα ακολουθήσουν ως τα τέλη του 2014, αλλά και το δεύτερο κύμα κινητικότητας που θα αφορά σε άλλους 12500 απασχολούμενους στο Δημόσιο που θα μπουν σε διαθεσιμότητα ως τον προσεχή Μάρτιο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως με τη λύση που δόθηκε με την αμυντική βιομηχανία, ύστερα από τη συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόϊκα, ουσιαστικά κλείνει ο αριθμός των 4000 υπό απόλυση. Πέραν των 2000 της ΕΡΤ, θα προστεθούν περί τους 700 των αμυντικών συστημάτων, περισσότεροι από 500 που αποχώρησαν οικειοθελώς είτε για να συνταξιοδοτηθούν με καλύτερες προϋποθέσεις, είτε για λόγους υγείας, περί τους 350-400 επίορκους και κοπανατζήδες και οι υπόλοιποι θα προέλθουν από 12 οργανισμούς που θα κλείσουν κατά τα πρότυπα της ΕΡΤ, με τη διαφορά ότι πρόκειται για πολύ μικρότερους οργανισμούς, οι οποίοι –κατά την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης- δεν παράγουν έργο, όπως είναι :
  • Το Ταμείο Εθνικής Οδοποιΐας με 130 εργαζόμενους,
  • το Ευρωπαϊκό Κέντρο Δημόσιου Δικαίου (10 εργαζόμενοι),
  • το ΕΚΕΒΙ που είχε αποφασιστεί να κλείσει εδώ και 2 χρόνια, αλλά αντιδρούσε σθεναρά η ΔΗΜΑΡ,
  • το Εθνικό Ίδρυμα Μελετών «Θεόδωρος Κολοκοτρώνης»-ο Γέρος του Μοριά,
  • το Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων,
  • η Διεθνής Ακαδημία Ελευθερίας (την ίδρυση της οποίας είχε αποφασίσει πριν από λίγα χρόνια ομόφωνα η Βουλή, μετά από πρόταση του τότε προέδρου της Απόστολου Κακλαμάνη),
  • η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) που μόλις πριν από τρεις μέρες οργάνωσε φόρουμ,
  • το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ), στο οποίο προ τριμήνου τοποθετήθηκε πρόεδρος η όμορφη πρώην βουλευτής Εύα Καϊλή,
  • το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για το οποίο πρέπει να ξεπεραστεί μια εμπλοκή, καθώς αντιδρά η ηγεσία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων (ΚΕΔΕ),
  • το Φεστιβάλ Δελφών
και δυο ακόμη που, εκτός απροόπτου, θα οριστικοποιηθούν ως τα Χριστούγεννα.

Οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ έδειξαν ενδιαφέρον για το τι θα γίνει με καταργήσεις κλάδων, όπως οι σχολικοί φύλακες, οι δημοτικοί αστυνομικοί, οι καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών, οι εργαζόμενοι ΕΡΤ που μετείχαν στην κατάληψη του ραδιομέγαρου της Αγίας Παρασκευής, εργαζόμενοι του υπουργείου Πολιτισμού κ.α. Επικέντρωσαν επίσης στη διαδημοτική κινητικότητα –εθελοντική και μη-, στη μοριοδότηση των δημοτικών αστυνομικών και συζήτησαν για την ανάγκη πρωτοβουλιών, ώστε να απορροφηθούν έστω και σταδιακά οι εργαζόμενοι που πλήττονται και μένουν στο δρόμο.

Είναι χαρακτηριστικό πάντως ότι ο κύριος Μητσοτάκης δέχθηκε ότι από τις 15000 συνολικά απολύσεις δεν υπάρχει δημοσιονομικό όφελος για την χώρα, αποδεχόμενος έμμεσα πως αυτές έχουν ουσιαστικά «τιμωρητικό» χαρακτήρα, όπως είχε επιβάλλει η τρόϊκα, επί κυβερνήσεως Γιώργου Παπανδρέου.

Εχει την αξία του να αναφερθεί πως η συνάντηση έγινε μια μόλις μέρα μετά την κοινή εμφάνιση των κυρίων Μητσοτάκη και Μητρόπουλου στο Star και στην εκπομπή «στον ενικό» του Νίκου Χατζηνικολάου.

Πάντως σχεδόν μόλις η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησε από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, έμπαιναν για συνάντηση επίσης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την Εύη Χριστοφιλοπούλου, εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ (ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Παναγιώτης Ρήγας και οι Γιώργος Ντόλιος και Χρήστος Πρωτόπαππας), προκειμένου να συζητήσουν, αλλά και να καταλήξουν στα ίδια θέματα, προκειμένου η Αθήνα να είναι έτοιμη έως ότου επανέλθει η τρόικα στις 10 Ιανουαρίου. Και η συνάντηση αυτή, η οποία έγινε επίσης σε κλίμα συνεννόησης, επιχειρήθηκε να κρατηθεί μυστική. Πιθανόν θα υπάρξει στις αρχές της εβδομάδας που έρχεται και νέα συνάντηση πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου και αντιπροσωπείας του ΠΑΣΟΚ.

Πηγή:  http://www.star.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου