Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2013

Η Δημοτική Αστυνομία έφυγε, η Δικαστική Αστυνομία έρχεται...

Μια σειρά πρωτοβουλιών για τον εκσυγχρονισμό της Δικαιοσύνης τόσο σε νομοθετικό επίπεδο όσο και στο επίπεδο των διαδικασιών απονομής της προανήγγειλε ο υπουργός Χαράλαμπος Αθανασίου, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό.

Όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Δικαιοσύνης, υπάρχει ήδη υπό διαμόρφωση πλήθος κομβικών σχεδίων νόμου, πολλά από τα οποία θα κατατεθούν τους πρώτους μήνες του 2014.

Το πρώτο εξ αυτών, αφορά στη θέσπιση της διαδικασίας της υποχρεωτικής ενδικοφανούς προσφυγής που θα αποσυμφορήσει τα διοικητικά δικαστήρια και θα εξοικονομήσει χρόνο και χρήμα για τους πολίτες και το Δημόσιο. Επίσης ο υπουργός Δικαιοσύνης, προανήγγειλε νομοσχέδια για: τους Νέους Κώδικες Πολιτικής Δικονομίας, την αναμόρφωση του σωφρονιστικού συστήματος, την αναμόρφωση του οικογενειακού δικαίου, την αναμόρφωση και τον εξορθολογισμό των ποινικών διατάξεων κατά της διαφθοράς, για τη δίκαιη ικανοποίηση λόγω υπέρβασης της εύλογης διάρκειας της δίκης στα πολιτικά και ποινικά δικαστήρια και στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

Επιπλέον, σε ό,τι αφορά στις θεσμικές και οργανωτικές παρεμβάσεις που θωρακίζουν τη λειτουργία της Δικαιοσύνης, καταπολεμούν τη γραφειοκρατία και εξοικονομούν ανθρώπινους πόρους και κόστος για το Δημόσιο και τους πολίτες, ο κ. Αθανασίου προανήγγειλε: Τη δημιουργία Σώματος Δικαστικής Αστυνομίας, την «Ηλεκτρονική Δικαιοσύνη», την ανάπτυξη και λειτουργία ολοκληρωμένων συστημάτων διαχείρισης δικαστικών υποθέσεων (ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφων κ.α), την ολοκλήρωση συστήματος ψηφιακής καταγραφής των πρακτικών συνεδριάσεων, και την υλοποίηση του Εθνικού Ποινικού Μητρώου.

Πηγή:  http://aftodioikisi.gr/

1 σχόλιο:

  1. Εδώ ο κόσμος καίγεται ο ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΧΤΕΝΙΖΕΤΑΙ....και ο χατζηγακης έλεγε και ο Ρουπακιώτης έλεγε... Τωρα τι κάνουμε ? το μήνα πως θα το βγάλουμε? εχουμε ενοίκια παιδιά πάγια έξοδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή