Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013

Πλεονάζοντες δήμων: 4 βήματα πίσω από Γρηγοράκο, προσπάθεια εκτόνωσης με συνάντηση με ΚΕΔΕ. ΠΟΕ-ΟΤΑ: Απόλυση για τουλάχιστον 1.100 δημ. υπαλλήλους

Προσπάθεια να αμβλύνει τις αλγεινές εντυπώσεις που προκάλεσε τόσο η ίδια η επιστολή του με την οποία «προγράφει» έως 5.000 δημοτικούς υπαλλήλους όσο και ο χειρισμός του θέματος με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα η εθελοντική διαδημοτική κινητικότητα, κάνει με διευκρινιστική του δήλωσή ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Λεωνίδας Γρηγοράκος.

«Με αφορμή τη μελέτη που έχει ως αντικείμενο τη στελέχωση των δήμων, η οποία εκπονήθηκε από ομάδα εργασίας του υπουργείου Εσωτερικών ο Λ. Γρηγοράκος διευκρινίζει τα εξής:
  • Δρομολογείται άμεσα η επικαιροποίηση των στοιχείων με τα πρόσφατα δεδομένα  που έχουν προκύψει από τον Ιούνιο μέχρι σήμερα.
  • Το Υπουργείο Εσωτερικών καλεί την ΚΕΔΕ  και τους εργαζόμενους σε περαιτέρω διαβούλευση για τη μελέτη με την σύσταση κοινής ομάδας εργασίας.
  • Τονίζεται για μία ακόμα φορά ότι  το μοντέλο που θα ακολουθηθεί  είναι αυτό της εθελοντικής (διαδημοτικής) κινητικότητας.
  • Επισημαίνεται τέλος  ότι για  το Υπουργείο Εσωτερικών οι ΟΤΑ αποτελούν το προπύργιο της Κοινωνικής Πρόνοιας και υπό το πρίσμα αυτό οι όποιες αλλαγές δεν πρόκειται να επηρεάσουν τις συγκεκριμένες δομές.»
Μετά το θόρυβο και τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από τη γνωστή επιστολή του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών με την οποία «προγράφονται» έως και 5.000 δημοτικοί υπάλληλοι αλλά και τα τέσσερα βήματα πίσω που έκανε χθες αργά το βράδυ το υπουργείο, ο Λ. Γρηγοράκος έσπευσε ασμένως να αποδεχθεί το αίτημα της ΚΕΔΕ για συνάντηση μαζί του.

Η συνάντηση της αντιπροσωπείας της ΚΕΔΕ με επικεφαλής τον πρόεδρο Κώστα Ασκούνη θα πραγματοποιηθεί  αύριο Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου και ώρα 9 στο υπουργείο Εσωτερικών και αν και δεν αναφέρεται στο δελτίο Τύπου που εξέδωσε η ΚΕΔΕ, αναμένεται να είναι παρών και ο (εξαφανισμένος τις τελευταίες ημέρες) υπουργός Γιάννης Μιχελάκης. 

Οι διαβεβαιώσεις του υπουργείου
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών αναμένεται να επιχειρήσει να καθησυχάσει τους δημάρχους αλλά και τους εργαζόμενους επαναλαμβάνοντας στην ουσία τα όσα διαβεβαίωσε με τη χθεσινή του ανακοίνωση ο κ. Γρηγοράκος. Δηλαδή, ότι:
  • Δρομολογείται άμεσα η επικαιροποίηση των στοιχείων με τα πρόσφατα δεδομένα  που έχουν προκύψει από τον Ιούνιο μέχρι σήμερα.
  • Θα υπάρξει περαιτέρω διαβούλευση για τη μελέτη με την σύσταση κοινής ομάδας εργασίας με την ΚΕΔΕ  και τους εργαζόμενους .
  • Δεν πρόκειται να απολυθεί κανείς
  • Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να θιγούν οι κοινωνικές δομές των δήμων.

ΠΟΕ-ΟΤΑ: Οδηγούν σε απόλυση τουλάχιστον 1.100 δημοτικούς υπαλλήλους – λαγός ο Γρηγοράκος

Στην αποκάλυψη ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συλλέξει μέχρι στιγμής από τους δήμους της χώρας  η ΠΟΕ-ΟΤΑ, προκύπτει ότι εντάσσονται στην κινητικότητα 1.500 υπάλληλοι, ενώ οι κενές θέσεις είναι μόλις 400, προχώρησε μιλώντας στο σκάι ο γενικός γραμματέας Γιάννης Τσούνης.

Όπως είπε ο κ. Τσούνης και από αυτό προκύπτει ότι το κυβερνητικό σχέδιο είναι να γίνουν απολύσεις στους δήμους. Χαρακτήρισε, δε, «λαγό» τον αναπληρωτή υπουργό Λεωνίδα Γρηγοράκο.


Αθήνα, 18 Δεκεμβρίου 2013
Αριθμ. Πρωτ.: 1342
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

          Ο Αναπληρωτής Υπουργός  Εσωτερικών κ. Λεωνίδας Γρηγοράκος με «ραβασάκια» που έστειλε εσπευσμένα χθες στους Δήμους, παραμονές Χριστουγέννων, χαρακτηρίζει 3.708 εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκησης πλεονάζον προσωπικό, τοποθετώντας τους επί της ουσίας εκ μέρους της κυβέρνησης στον προθάλαμο των απολύσεων.

          Η μεθόδευση αυτή για νέες απολύσεις και διάλυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης εκδηλώθηκε τη στιγμή που η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. βρισκόταν στο Υπουργείο Εσωτερικών και είχε συνάντηση με τον Υπουργό κ. Γιάννη Μιχελάκη. Ο κ. Μιχελάκης ουδεμία νύξη έκανε στο θέμα που ήγειρε από το… διπλανό γραφείο ο υφιστάμενος του κ. Γρηγοράκος.

          Τα περί δήθεν διαδημοτικής κινητικότητας δεν είναι τίποτε άλλο από μία προσπάθεια της κυβέρνησης να προχωρήσει σε νέες απολύσεις εργαζομένων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ο κ. Γρηγοράκος βασίζεται για να βγάλει πλεονάζον προσωπικό σε μία μελέτη που κανείς δεν γνωρίζει με τι κριτήρια και βάσει ποια στοιχεία έγινε.

          Επικαλείται πληθυσμιακά κριτήρια και οικονομικά στοιχεία των Δήμων με μια «μπακαλίστικη» λογική, λες και οι Δήμοι είναι περίπτερα και όχι Οργανισμοί που επιτελούν κοινωνικό έργο. Τα «ραβασάκια» που έχει στείλει σε ελάχιστες περιπτώσεις συμπίπτουν με τα πραγματικά στοιχεία, αφού σε κάποιους Δήμους δεν υπάρχει ο αριθμός των υπαλλήλων που αναφέρει και σε άλλους οι ειδικότητες.

          Είναι μάλιστα εντυπωσιακό πώς συνυπολογίζει στο συνολικό προσωπικό τους έκτακτους και τους συμβασιούχους χωρίς όμως να τους συνυπολογίζει στην κινητικότητα-διαθεσιμότητα όπου αφορά μόνο τους μόνιμους και αορίστου χρόνου εργαζόμενους. Πως μπορεί να προκύπτει πλεονάζον προσωπικό όταν οι υπολογισμοί γίνονται με ανθρώπους των οποίων η κυβέρνηση αύριο μπορεί να μην ανανεώσει τις συμβάσεις; Μόνο ο κ. Γρηγοράκος το ξέρει.

          Είναι προφανές πώς η κυβέρνηση θέλει να διαλύσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση και καταφεύγει σε πρακτικές ανήκουστες, αυθαίρετες και πέραν κάθε λογικής. Πότε μιλάει για αξιολόγηση, πότε για διαδημοτική κινητικότητα και πότε επικαλείται πλεονάζον προσωπικό. Έχει βάλει στο στόχαστρο τους εργαζόμενους στους Δήμους για να εκπληρώσει τις υποσχέσεις της απέναντι στην τρόικα για τον… αποκεφαλισμό χιλιάδων υπαλλήλων. Δεν πρόκειται να τους περάσει. 
         
          Η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. καλεί την Κ.Ε.Δ.Ε. να πάρει άμεσα και σαφή θέση, καθώς την μνημονεύει ο κ. Γρηγοράκος στην επιστολή του προς τους Δήμους, λέγοντας πώς το πλεονάζον προσωπικό προέκυψε μετά από συμφωνία των δύο πλευρών. Σε αυτή την περίπτωση δύο πράγματα συμβαίνουν. Είτε η Κ.Ε.Δ.Ε. συμφωνεί με τον κ. Γρηγοράκο, οπότε έχει τεράστιες ευθύνες, είτε διαφωνεί και πρέπει να εκφράσει ξεκάθαρα και έμπρακτα τη διαφωνία της. Οποιαδήποτε άλλη στάση μπροστά στην ισοπέδωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης συνιστά εκ μέρους της ηγεσίας της Κ.Ε.Δ.Ε. ρόλο… Εφιάλτη και πρέπει να παραιτηθεί. 

          Καλούμε επίσης την κυβέρνηση να αποσύρει αυτές τις κατάπτυστες επιστολές του κ. Γρηγοράκου προς τους Δήμους για το δήθεν πλεονάζον προσωπικό. Διαφορετικά, οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση θα ευχηθούν καλές γιορτές με το δικό τους τρόπο στον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών που είχε το θράσος με τα «ραβασάκια» στους Δήμους να εκφράσει και τις ευχές του στους εργαζόμενους.

          Οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση θα πρέπει να βρίσκονται σε διαρκή-αγωνιστική επαγρύπνηση. Τονίζουμε προς κάθε κατεύθυνση πώς η απάντηση των εργαζομένων θα είναι σκληρή, άμεση και δυναμική. Θα γίνουμε ο «φόβος» όλων εκείνων που φανερά ή κάτω από το τραπέζι προωθούν μεθοδεύσεις, παίζοντας με τις θέσεις εργασίας μας και σκοπεύοντας να βάλουν «ταφόπλακα» στην Τοπική Αυτοδιοίκηση προς όφελος των μεγάλων επιχειρηματικών-εργολαβικών  συμφερόντων.

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου