Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012

Διευκρινήσεις για υποβολή καταγγελίας σε σχέση με το ν.4039 (Ζώα συντροφιάς) - Άρθρο φιλοζωικής ιστοσελίδας

Μετά την πρόσφατη αλλαγή του νέου νόμου για την προστασία των ζώων, και τις τροποποιήσεις τελευταίας στιγμής στις οποίες αυθαίρετα και χωρίς καμία λογική προχώρησε ο κ. Ροντούλης, έχει δημιουργήσει ένα κομφούζιο για το ποιες αρμοδιότητες έχει η κάθε υπηρεσία και αυτό αποβαίνει εις βάρος των ζώων που εκεί έξω κακοποιούνται βάναυσα και οι φιλόζωοι που θέλουν να καταγγείλουν την κακοποίηση γίνονται "μπαλάκι" μεταξύ υπηρεσιών!

Οφείλουμε λοιπόν να σας ενημερώσουμε για τους τρόπους που πρέπει να υποβάλλονται οι καταγγελίες, και εσείς με την σειρά σας δυστυχώς θα κληθείτε να υποδεικνύεται - με τον νόμο πάντα ανά χείρας - τις αρμοδιότητες σε κάθε υπηρεσία ξεχωριστά! Είμαστε σίγουροι ότι θα αναγκαστείτε να μπείτε σε αρκετούς καβγάδες μέχρι οι αρμόδιοι να αντιληφθούν ποιες είναι οι αρμοδιότητές τους, αλλά δυστυχώς την δεδομένη χρονική στιγμή δεν μπορεί να γίνει κάτι άλλο!

Ας ελπίσουμε ότι με την προσφυγή των τριών Ομοσπονδιών στο Συμβούλιο της Επικρατείας (βλ. Θέμα: Θα προσφύγουν στο ΣτΕ για τον νέο νόμο οι 3 Ομοσπονδίες.) ο νόμος θα καταργηθεί για να δημιουργηθεί κάτι καλύτερο στην θέση του!

Κακοποίηση
Αρχίζοντας, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι είτε το λέει ο νόμος είτε όχι, οι Ποινικές κυρώσεις που συνοδεύονται από σύλληψη και παραπομπή σε Εισαγγελέα είναι δουλειά της Ελληνικής Αστυνομίας! Αυτό έχει σαν συνέπεια, ότι όποια πράξη εμπίπτει στις διατάξεις του άρθρου 16 (κακοποίηση, βασανισμός, θανάτωση κλπ) καταγγέλλεται στο Α.Τ. της περιοχής σας!

Περιπτώσεις όπως, παράνομου εμπορίου, μονομαχιών σκύλων, πυροβολισμών ζώων, δηλητηριάσεων κλπ εξακολουθούν να είναι αρμοδιότητα της Ελληνικής Αστυνομίας.

Παραβάσεις ευζωίας
Οι περιπτώσεις για τις οποίες είναι υπεύθυνη η Δημοτική Αστυνομία είναι αυτές που επισείουν ΜΟΝΟ Διοικητικά πρόστιμα τα οποία αναφέρονται και στο άρθρο 21 (Πίνακας Διοικητικών Κυρώσεων)

Δηλαδή αν κάποιος "καλός" σας γείτονας έχει μόνιμα τον σκύλο του στο μπαλκόνι, δεμένο μόνιμα στην αυλή του, εγκαταλείψει τον σκύλο του, διατηρεί παράνομο εκτροφείο, κάνει ιδιωτικά γέννες και πουλάει τα κουτάβια, και εν γένει δεν τηρεί τους κανόνες ευζωίας τότε θα πρέπει να απευθυνθείτε στην Δημοτική Αστυνομία!

Σε κάποιες από τις παραπάνω περιπτώσεις, η καταγγελία σας θα πρέπει να υποβληθεί και στην Κτηνιατρική Υπηρεσία της περιοχής, όπως για παράδειγμα αυτή για τα παράνομα εκτροφεία!

Και τι γίνεται στους Δήμους που δεν υπάρχει Δημοτική Αστυνομία;
Ο Νόμος ορίζει στο άρθρο 21 παρ.3 ότι αν σε έναν Δήμο δεν λειτουργεί τμήμα Δημοτικής αστυνομίας, τότε ο Δήμος έχει την υποχρέωση να ορίσει αρμόδιο υπάλληλο για την βεβαίωση των παραβάσεων.

Που καταγγέλλονται περιπτώσεις που οι φορείς δεν έχουν προσαρμοστεί με τον νέο Νόμο?
Στην αρμόδια αρχή ελέγχου του φορέα! Ούτε στην Δημοτική Αστυνομία, ούτε στην Αστυνομία!
Ένα παράδειγμα γι' αυτό αποτελεί η έλλειψη ειδικών κλουβιών σε επιβατηγά πλοία για την μεταφορά μεγαλόσωμων ζώων!
Τα επιβατηγά πλοία είναι αρμοδιότητας του Λιμεναρχείου, δεν έχουν σχέση ούτε με την Αστυνομία ούτε με την Δημοτική αστυνομία! Έτσι λοιπόν αν υποπέσει στην αντίληψή σας παράβαση εκ μέρους τους θα πρέπει να απευθυνθείτε στο Λιμεναρχείο!

Στην επόμενη καταγγελία, εφοδιαστείτε με αρκετή υπομονή γιατί σίγουρα θα χρειαστεί να έρθετε σε αντιπαράθεση για τις αρμοδιότητες των υπηρεσιών, πάρτε τον νέο νόμο ανά χείρας (κατεβάστε τον από εδώ Ν.4039-ΦΕΚ Α/15/2-2-2012 - Για την προστασία των ζώων) και μην διστάσετε καθόλου να καταγγείλετε παρανομίες που έρχονται σε αντίθεση με την ευζωία των ζώων!

Αν έχετε την δυνατότητα, ζητήστε την συνδρομή φιλοζωικού σωματείου να σας κατευθύνει σωστά για την μεγαλύτερη επιτυχία της καταγγελίας σας!


Σχόλιο: Το άρθρο αναδημοσιεύεται προς ενημέρωσή σας, δεν εγγυόμαστε την ακρίβειά του. Δυστυχώς υπάρχει ασάφεια στο νόμο για τις περιπτώσεις που επιλαμβάνεται η ΕΛ.ΑΣ., η δημοτική αστυνομία ή η κτηνιατρική υπηρεσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου