Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014

Αποστάσεις Χριστοφιλοπούλου από Μητσοτάκη για την αξιολόγηση - Εκεχειρία σήμαναν Σαμαράς–Βενιζέλος:Οι αλλαγές στην αξιολόγηση - Βολές από ΣΥΡΙΖΑ & ΔΗΜΑΡ

Τη βελτίωση του νέου συστήματος αξιολόγησης που προβλέπει ποσόστωση προαναγγέλλει η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Εύη Χριστοφιλοπούλου. Μιλώντας στον Σκάι, αναγνώρισε ότι υπάρχουν «αδυναμίες στην εφαρμογή του νόμου» και προανήγγειλε «βελτιώσεις», αναφέροντας ότι μπορεί να δηλωθεί ρητά ότι «καμία βλαπτική αλλαγή δεν επέρχεται για τον υπάλληλο που αξιολογείται».

Θύμισε ότι πρόκειται για μεταβατικό σύστημα, προκειμένου να ισχύσει από το 2015 ένα μόνιμο σύστημα αξιολόγησης. Παραδέχθηκε ότι «υπάρχει πρόβλημα με το 15%» και σημείωσε ότι σε περιπτώσεις όπως του ΕΚΑΒ που λειτουργεί σε μικρές μονάδες, πρέπει να είναι στη διακριτική ευχέρεια των αξιολογητών η εφαρμογή του μέτρου της ποσόστωσης. Η βουλευτής Αττικής του ΠΑΣΟΚ σχολίαζοντας την κόντρα του ΥΠΔΜ με το ΠΑΣΟΚ που ψήφισε το νόμο για την αξιολόγηση και εκ των υστέρων τον αμφισβητεί είπε, ¨εμείς ψηφίσαμε το νόμο, να δούμε πως θα τον βελτιώσουμε».

Η κα Χριστοφιλοπούλου πρότεινε την καθιέρωση κινήτρων και αντικινήτρων για τους υπαλλήλους που αξιολογούνται και επίσης τη δημιουργία ενός δημόσιου οίκου αξιολόγησης, με συμμετοχή για παράδειγμα του Συνήγορου του Πολίτη. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην αποσύνδεση των απολύσεων από την αξιολόγηση, υποστηρίζοντας ότι σκοπίμως γίνεται τέτοια προπαγάνδα

Πηγή: aftodioikisi.gr

Εκεχειρία σήμαναν Σαμαράς–Βενιζέλος: Ποιες αλλαγές θα γίνουν στην αξιολόγηση στο Δημόσιο


Κατάπαυση πυρός σήμαναν μετά την διάρκειας 1,5 ώρας συνάντησής του ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Βαγγέλης Βενιζέλος μετά την κυβερνητική που είχε προκληθεί για το θέμα της αξιολόγησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο κ. Βενιζέλος θέλοντας να δείξει ότι η κρίση μετά τη σφοδρή επίθεση του ΠΑΣΟΚ στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη αντιμετωπίστηκε είπε χαρακτηριστικά: «Όλα καλά, όλα είναι υπό έλεγχο».

Οι δύο αλλαγές

Αναφορικά με τα εκκρεμή θέματα με πρώτο απ’ όλα το θέμα της αξιολόγησης πηγές της Χαριλάου Τρικούπη τόνιζαν ότι «όλα τα θέματα θα αντιμετωπιστούν», χωρίς πάντως να δίνουν περισσότερες λεπτομέρειες.

Πάντως, αναφορικά με το θέμα της αξιολόγησης και, κυρίως, την ποσόστωση του 15% την κατεύθυνση της «αντιμετώπισης» την έδειξε σε ραδιοφωνική της συνέντευξη πριν τη συνάντηση η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Εύη Χριστοφιλοπούλου, η οποία ναι μεν δεν μίλησε για πλήρη κατάργησή του αλλά για βελτίωση της ρύθμισης σε δύο σημεία:

  • Στην προσθήκη φράσης ότι «καμία βλαπτική αλλαγή δεν επέρχεται για τον υπάλληλο που αξιολογείται».
  • Στην κατάργηση του σε μικρές μονάδες όπως το ΕΚΑΒ (σ.σ. ή οι μικροί δήμοι), όπου «πρέπει να είναι στη διακριτική ευχέρεια των αξιολογητών η εφαρμογή του μέτρου της ποσόστωσης».

Ισορροπία ανάμεσα στην τήρηση των δεσμεύσεων και την αλλαγη σελίδας

Κατά τα άλλα, όπως προέκυψε από τη συνάντηση, η κατεύθυνση της κυβέρνησης είναι ότι πρέπει να μεταδίδει προς τους εταίρους και την κοινωνία το μήνυμα της σταθερότητας και της τήρησης των δεσμεύσεων, και το μήνυμα της αλλαγής σελίδας και της κοινωνικής ευαισθησίας.

Οι ίδιες πηγές της Χαριλάου Τρικούπη τόνιζαν ότι με αυτή τη γραμμή θα πορευτεί η κυβέρνηση και συμπλήρωναν ότι αυτό είναι που θέλει και το ΠΑΣΟΚ, επισημαίνοντας ότι, άλλωστε, το ΠΑΣΟΚ δεν είχε ποτέ στρατηγικές αμφιταλαντεύσεις και ότι από τη αρχή της κρίσης σήκωσε το βάρος για να φτάσουμε στο σημερινό σημείο που να μπορεί η χώρα να αφήσει πίσω την κρίση και τα μνημόνια και να προχωρήσει στην ανάπτυξη, την αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος της ανεργίας και στην κοινωνική συνοχή.

Πηγή: aftodioikisi.gr


* Να ζητήσει δημοσίως συγγνώμη από το ΠΑΣΟΚ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απαίτησε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, δίνοντας συνέχεια στη δημόσια αντιπαράθεση με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την αξιολόγηση και τις απολύσεις. «Ο κ. Μητσοτάκης με την τοποθέτηση που έκανε υπερέβη τα εσκαμμένα. Εκανε έναν ψευτοτσαμπουκά, επαναφέροντας θέματα που έχουν κριθεί και έχουν λυθεί από το 2011, τότε που ήμασταν μόνοι μας, που σηκώναμε μόνοι μας τα βάρη όταν η Ν.Δ. μας "πυροβολούσε" δήθεν αντιμνημονιακά και με διάφορα ισοδύναμα Ζαππείων», δήλωσε («ΝΕΡΙΤ FM») ο Δημήτρης Καρύδης, προσθέτοντας ότι είναι ντροπή, όταν ασκείται κριτική στον κ. Μητσοτάκη, εκείνος να πετάει την μπάλα σε ένα άλλο γήπεδο, στο οποίο όμως τότε καθόταν ως θεατής στις κερκίδες.


ΣΥΡΙΖΑ: Όχημα διάλυσης του δημοσίου η αξιολόγηση

«Η αξιολόγηση έρχεται να λειτουργήσει ως ένα ακόμη όχημα διάλυσης του δημόσιου τομέα και απομάκρυνσής του από τις ανάγκες των πολιτών» αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει:

«Η κυβέρνηση δεν νοιάζεται για τα πραγματικά προβλήματα του δημόσιου τομέα, αλλά για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των δανειστών για περισσότερες απολύσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, η αξιολόγηση δεν είναι παρά το προκάλυμμα για την εφαρμογή της αντιδραστικής μνημονιακής πολιτικής. Ο δημόσιος τομέας πρέπει να γίνει εργαλείο ανάπτυξης της χώρας, στην υπηρεσία των κοινωνικών αναγκών, μέσα από την ουσιαστική ανασυγκρότησή του». 


Πηγή: aftodioikisi.gr


ΔΗΜΑΡ: «Οι ποσοστώσεις απορρυθμίζουν τη δημόσια διοίκηση»


«Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης οφείλει να εγκαταλείψει τη λογική των προαποφασισμένων ποσοστώσεων» υποστηρίζει σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΔΗΜΑΡ καθώς «υπονομεύει την ίδια την ιδέα της αξιολόγησης».

Στην ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ αναφέρεται επίσης ότι η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων απορρυθμίζει τη δημόσια διοίκηση και ακυρώνει κάθε προοπτική εκσυγχρονισμού της.

Πηγή:  aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου