Τετάρτη 23 Ιουλίου 2014

Μητσοτάκης: Αντιπαράθεση με ΠαΣοΚ & ΠΟΕ-ΟΤΑ. «Η αξιολόγηση είναι νόμος» - Σφοδρή επίθεση από ΠΑΣΟΚ για την εμμονή του, βολές & σε Σαμαρά - Ντινόπουλος: «Ο νόμος δεν είναι τέλειος»

Μητσοτάκης: Oταν συγκυβερνούν πολιτικοί εχθροί θα υπάρχουν εντάσεις - Αντιπαράθεση με το ΠαΣοΚ για την αξιολόγηση των εργαζομένων


Όταν συγκυβερνούν δύο κόμματα που ήταν παραδοσιακοί πολιτικοί εχθροί, θα υπάρχουν εντάσεις, αρκεί να είμαστε συνεπείς σε αυτά που έχουμε δεσμευθεί, δήλωσε στο ΒΗΜΑ 99,5 ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στον απόηχο της αντιπαράθεσης που έχει ξεσπάσει με το ΠαΣοΚ με αφορμή την αξιολόγηση.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης σημείωσε ότι ο νόμος που αφορά στην αξιολόγηση ψηφίστηκε και από τα δύο κυβερνητικά κόμματα πριν από τρεις μήνες και ότι από τη στιγμή που ένας νόμος ψηφίζεται, πρέπει να εφαρμόζεται.

Παράλληλα, επανέλαβε ότι η αξιολόγηση δεν προβλέπει δυσμενείς συνέπειες στους εργαζομένους σε επίπεδο απόλυσης ή διαθεσιμότητας ή μείωσης μισθού.

Για τις απολύσεις εξήγησε ότι ο κύκλος των απολύσεων, που είχε συμφωνηθεί το 2012 και επικαιροποιήθηκε το Μάιο του 2013 από την τρικομματική κυβέρνηση, κλείνει στο τέλος του 2014.

Ξεκαθάρισε σχετικά με τις αντιδράσεις της ΠΟΕ-ΟΤΑ ότι «φαινόμενα παρανομίας και ανομίας δεν πρόκειται να γίνουν δεκτά επί δικής μου υπουργίας».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του τόνισε:
  • Η μεγάλη προτεραιότητα είναι η φορολογία, εκεί πρέπει να εστιάζει κατά τη γνώμη μου η κυβέρνηση όλη της την ενέργεια. Εν όψει της διαπραγμάτευσης που θα κάνει το Σεπτέμβριο, η μεγάλη έμφαση πρέπει να δοθεί στο μέτωπο της φορολογίας. Δεν μπορούμε να ανοίξουμε πολλά μέτωπα ταυτόχρονα. Η υπαναχώρηση από ψηφισμένα μέτρα μέχρι στιγμής δεν μας έχει βγει σε καλό.
  • Δεν βλέπω εκλογές. Η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να διαμορφώσει μια ετερόκλητη πολιτική συμμαχία, με τη συμμετοχή και της Χρυσής Αυγής, για να μπλοκάρει την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, εκτιμώ ότι θα πέσει στο κενό.
  • Είναι μέγιστο θεσμικό ατόπημα για ένα κόμμα να λέει ότι «εγώ θα καταψηφίσω όποιο πρόσωπο και αν προτείνετε για Πρόεδρο της Δημοκρατίας».
  • Η οικονομία χρειάζεται πολιτική σταθερότητα, ειδικά σε μία εποχή που δείχνει δειλά σημάδια ανάκαμψης.
Συγκεκριμένα την Τετάρτη 23 Ιουλίου ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε στον Μπάμπη Παπαπαναγιώτου για την αξιολόγηση στο Δημόσιο και τις θέσεις του ΠαΣοΚ.

Για την αξιολόγηση στο Δημόσιο και τις αντιδράσεις του ΠΑΣΟΚ
«Εάν υπάρχουν δυσκολίες στην υλοποίηση του νόμου και προβλήματα στη διαδικασία της αξιολόγησης, είμαστε ανοιχτοί να τα συζητήσουμε. Αλλά αφού εφαρμοστεί ο νόμος. Πόσω μάλλον όταν δεν προβλέπει – και το έχω ξεκαθαρίσει με όλους τους τρόπους και σε όλους τους τόνους – δυσμενείς συνέπειες για τους εργαζομένους σε επίπεδο διαθεσιμότητας ή απολύσεων.

Περίπου κατηγορούμαστε ότι δεν διαπραγματευόμαστε… Να θυμίσω ότι όταν η τρόικα προσήλθε σ’ αυτή τη συζήτηση, είχε θέσει ποσοτικούς στόχους απολύσεων για το 2015 και 2016 και εμείς αποκρούσαμε αυτούς τους στόχους και πουθενά στο επικαιροποιημένο μνημόνιο δεν υπάρχει στόχος απολύσεων. Για ποιες απολύσεις μιλάμε αυτή τη στιγμή; Δεν υπάρχουν ποσοτικοί στόχοι απολύσεων για το 2015 και 2016 και αυτό το γνωρίζουν όλοι. Αν μιλάμε για τις απολύσεις υπαλλήλων που ελέγχονται πειθαρχικά για τα πλαστά δικαιολογητικά και τις παράνομες μετατροπές συμβάσεων, είναι κάτι άλλο και φαντάζομαι ότι δεν υπάρχουν αντιρρήσεις πάνω σ’ αυτό. Να το ξεκαθαρίσουμε. Νομίζω ότι κάποιοι μιλούν και γι’ αυτά. Διότι όταν η ΠΟΕ-ΟΤΑ βγάζει πύρινες ανακοινώσεις και απαγορεύει στους ελεγκτές του Σώματος Επιθεωρητών να κάνουν τη δουλειά τους και να ελέγξουν τις παρανομίες, αυτό ακριβώς κάνει: συγκαλύπτει φαινόμενα ανομίας και παρανομίας και επί δικής μου υπουργίας αυτά απλώς δεν θα γίνουν αποδεκτά. Ο στόχος των 15.000 απολύσεων υπάρχει από το δεύτερο μνημόνιο και επικαιροποιήθηκε από την τρικομματική κυβέρνηση, με τη συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ – να το θυμίσουμε και αυτό – και εγώ τον κληρονόμησα στο υπουργείο. Έπρεπε να τον διαχειριστώ. Αυτό που κατάφερα να διαπραγματευτώ και να πετύχω είναι να μην υπάρχουν άλλες απολύσεις, πέραν των 15.000. Είναι πρακτικά ανέφικτο να μπορούμε να πετυχαίνουμε επαναδιαπραγμάτευση συμφωνημένων στόχων και πρέπει να έχουμε και συναίσθηση προτεραιοτήτων. Η μεγάλη προτεραιότητα σήμερα για την ελληνική κοινωνία και τον πολίτη που ματώνει είναι η φορολογία και εκεί πρέπει να εστιάσει η κυβέρνηση, κατά την άποψή μου η κυβέρνηση. Δεν μπορούμε να ανοίγουμε όλα τα μέτωπα ταυτόχρονα.

Αυτό λοιπόν που λέω είναι πολύ απλό: θα υλοποιήσουμε τη δέσμευση της χώρας, θα εφαρμόσουμε τη διαπραγμάτευση εκεί όπου πραγματικά πονάει ο πολύς κόσμος, στη φορολογία και στις δόσεις των ληξιπρόθεσμων δανείων, έτσι ώστε να μπορέσουμε να αντιλαμβανόμαστε και το εθνικό συμφέρον συνολικά και να μη βλέπει κάθε υπουργός το δικό του βιλαέτι και τι είναι καλό μόνο για τον ίδιο. Η υπαναχώρηση από ψηφισμένα μέτρα μέχρι στιγμής – αυτή είναι η εμπειρία μας τουλάχιστον – δεν μας έχει βγει σε καλό. Και αυτό είπα χθες. Ούτε αιχμές άφησα ούτε είπα κάτι παραπάνω ή λιγότερο. Ότι οι συμφωνίες αυτές δεσμεύουν την ελληνική κυβέρνηση συνολικά, είναι ψηφισμένες, υπογεγραμμένες και κατά την άποψή μου πρέπει να υλοποιηθούν, για να μπορέσουμε να πετύχουμε το μείζον, το οποίο ασφαλώς είναι η επαναδιαπραγμάτευση του χρέους και μετά η νέα φορολογική πολιτική που θα μειώσει το τεράστιο φορολογικό βάρος που πρωτίστως επωμίζεται σήμερα ο ιδιωτικός τομέας.

Θα υπάρχουν εντάσεις και θα ειπωθεί και μια κουβέντα παραπάνω, αρκεί να είμαστε συνεπείς σ’ αυτά που έχουμε δεσμευτεί και να πορευόμαστε με μια σταθερή γραμμή, σε μια πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση, σκεπτόμενοι πάντα αυτό που είναι προς όφελος των πολλών και όχι των λίγων.»

Για το ενδεχόμενο πολιτικών εξελίξεων και πρόωρων εκλογών
«Όχι. Δεν βλέπω εκλογές και πιστεύω ότι η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να διαμορφώσει μια ετερόκλητη συμμαχία με τη συμμετοχή και της Χρυσής Αυγής για να εμποδίσει την προεδρική εκλογή εκτιμώ ότι τελικά θα πέσει στο κενό. Και θεωρώ θεσμικό ατόπημα το γεγονός ότι χρησιμοποιείται το Σύνταγμα με στόχο να προκαλέσει πολιτικές εξελίξεις. Δεν είναι αυτό το πνεύμα του συνταγματικού νομοθέτη και πιστεύω ότι πρέπει να προχωρήσουμε στην αλλαγή της συνταγματικής ρύθμισης αυτής και να αποσυνδέσουμε την εκλογή ΠτΔ από τις κάλπες. Ο κόσμος και σήμερα ακόμα μπορεί να μην είναι ευχαριστημένος από την κυβέρνηση, αλλά θέλει σταθερότητα. Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει, όμως, να συμμαχήσει με το ΚΚΕ, τους ΑΝΕΛ και τη Χ.Α. Αυτή είναι η ετερόκλητη συμμαχία που αύριο θα συγκροτήσει κυβερνητική πρόταση; Αν ναι, ας μας εξηγήσουν πώς θα λειτουργήσει.»

Πηγή:  ΤΟ ΒΗΜΑ


Κυβερνητική κρίση για απολύσεις, αξιολόγηση – Σφοδρή επίθεση ΠΑΣΟΚ σε Μητσοτάκη για την εμμονή του. Βολές & σε Σαμαρά


Κατά της αξιολόγησης των ποσοστώσεων μέτρο το οποίο ωστόσο έχει ψηφίσει αλλά και της εμμονής, όπως λέει, του Κυριάκου Μητσοτάκη στις απολύσεις, τάσσεται και επίσημα το ΠΑΣΟΚ, εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και προκαλώντας με αυτό τον τρόπο, μίνι κυβερνητική κρίση. Συγκεκριμένα, σε κείμενο υπό τη μορφή ενημερωτικού δελτίου που εξέδωσε το συγκυβερνών κόμμα, με αφορμή τα όσα είπε ο κ. Μητσοτάκης για τη γνωστή διαπραγμάτευση του τότε υπουργού Οικονομικών Β. Βενιζέλου με την τρόικα, που, κατά τον υπουργό έφερε το ΕΕΤΗΔΕ, το ΠΑΣΟΚ σε υποστηρίζει «ότι ο υπουργός υποστηρίζει πεισματικά το παράλογο μέτρο της αρνητικής αξιολόγησης με προκαθορισμένη ποσόστωση 15%, ενώ έχει και εμμονή στις απολύσεις». Aπό τις βολές του ΠΑΣΟΚ δεν γλιτώνει ούτε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ο οποίος κατηγορείται από το συγκυβερνών κόμμα ότι εκείνη την περιόδο «πέρναγε την αντιμνημονιακή φάση, της τζάμπα μαγκιάς και σχεδίαζε Ζάππεια με ανύπαρκτα ισοδύναμα».

Το πλήρες κείμενο που περιλαμβάνεται στο ενημερωτικό δελτίο, έχει ως εξής:

«Ο υπουργός διοικητικής μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σε τηλεοπτικό κανάλι και προσπαθώντας πεισματικά να υποστηρίξει το παράλογο μέτρο της αρνητικής αξιολόγησης με προκαθορισμένη ποσόστωση 15% αλλά και την εμμονή του στις απολύσεις, είπε μεταξύ άλλων, «Η ιστορία λέει ότι όσες φορές προσπαθήσαμε να αναδιαπραγματευτούμε και επιχειρήσαμε να θέσουμε τέτοια θέματα στην τρόικα σπάσαμε τα μούτρα μας (…). Πήραμε δώρο το ΕΕΤΗΔΕ όταν επιχειρήσαμε στο παρελθόν να ανατρέψουμε δεσμεύσεις που είχαμε αναλάβει».

Ο κ. Μητσοτάκης καλό θα ήταν να προσπαθήσει να θυμηθεί ή αν δεν το ξέρει, ας ρωτήσει να μάθει, πως τον Σεπτέμβριο του 2011 η τρόικα ζήτησε από τη χώρα και τον υπουργό Οικονομικών πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα στο πλαίσιο του πρώτου προγράμματος. Ο τότε υπουργός Οικονομικών και νυν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αρνήθηκε να μπει στη λογική πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων δίχως νέο συνολικό πρόγραμμα: νέο δάνειο με καλύτερους όρους, κούρεμα και αναδιάρθρωση του χρέους. Έτσι πήραμε το νέο δάνειο των 177 δισ. ευρώ και μείωση χρέους 180 δισ. σε όρους καθαρής παρούσης αξίας. Το περίφημο ΕΕΤΗΔΕ ήταν το ελάχιστο μέτρο με τέτοιο αντάλλαγμα που καταφέραμε να πετύχουμε, μετά από μεγάλη μάχη. Αλλά βέβαια εκείνη την περίοδο το κόμμα του κ. Μητσοτάκη πέρναγε την αντιμνημονιακή φάση, της τζάμπα μαγκιάς και σχεδίαζε Ζάππεια με ανύπαρκτα ισοδύναμα.

Αξίζει να θυμηθούμε όμως ότι το ΕΕΤΗΔΕ δεν το κατάργησε η νέα κυβέρνηση μετά τις εκλογές του 2012, ενώ μάλιστα αρκετοί βουλευτές της ΝΔ προσφάτως, όταν αποφασίστηκε ο νέος φόρος ακίνητης περιουσίας (ΕΝΦΙΑ) ζητούσαν την επαναφορά του ΕΕΤΗΔΕ, χαρακτηρίζοντας το ως δίκαιο φόρο!

Να θυμηθούμε επίσης πως το ΕΕΤΗΔΕ δεν ήταν τίποτα σε σύγκριση με τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον κ. Σαμαρά τον Νοέμβριο του 2012 όταν επιβεβαίωσε αυτά που συμφωνήθηκαν τον Οκτώβριο του 2011 έως Φεβρουάριο του 2012 (δανειακή σύμβαση), άλλα τέθηκαν υπό αμφισβήτηση λόγω των εκλογών που ήθελε η ΝΔ πιστεύοντας πως θα πάρει αυτοδυναμία και παρότι εμείς τότε προτείναμε επιμόνως άλλο δρόμο και άλλες επιλογές, υπαρκτές.

Για όλους αυτούς τους λόγους και όχι μόνο, καλά θα κάνει ο όψιμος διαπραγματευτής κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, να μην κουνάει το δάχτυλο στο ΠΑΣΟΚ και να μάθει ότι ο καλός πολιτικός δεν είναι ο πολιτικός που οδηγεί με τις επιλογές του σε αδιέξοδα και υπονομεύει το αναγκαίο μέτρο της αξιολόγησης, αλλά αυτός που αναγνωρίζει τα λάθη του και τα αναθεωρεί προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος».


Πηγή: aftodioikisi.gr


Παναγιώτης Ρήγας: Η συγκατοίκηση με τη ΝΔ έχει προβλήματα

«Τη διαδικασία της αξιολόγησης δεν μας την επιβάλλει η τρόικα»

 
«Η συγκατοίκηση έχει προβλήματα και τα προβλήματα οξύνονται όταν παρατηρούμε συμπεριφορές δογματικές» δήλωσε στον Βήμα 99,5 ο γραμματέας της ΚΟ του ΠαΣοΚ Παναγιώτης Ρήγας, τονίζοντας πως «τη διαδικασία της αξιολόγησης δεν μας την επιβάλλει η τρόικα και μπορούμε να τη συζητήσουμε μεταξύ μας». 
 
Έκανε, δε, λόγο για «απαράδεκτη επίθεση» του κ. Μητσοτάκη προς το ΠαΣοΚ, υποστηρίζοντας πως «σ’ αυτές τις συγκρούσεις εμπλέκονται και προσωπικές στοχεύσεις και αγωνίες».

«Το θέμα της αξιολόγησης έχει δημιουργήσει πολλές τριβές, όχι ως διαδικασία, αλλά το 15% που έχει να κάνει με την αρνητική βαθμολόγηση. Από ένα σύστημα που ήταν κοροϊδία, πάμε σε ένα σύστημα με κάποια χαρακτηριστικά, ορισμένα εκ των οποίων είναι αυτά τα ποσοστά των αρίστων, καλών και 'κακών' που ενέχουν το στοιχείο της αυθαιρεσίας. Αυτό πρέπει να το παραδεχθούμε» είπε, σημειώνοντας: «Όταν δεν έχεις προσδιορίσει με μεγάλη σοβαρότητα και ακρίβεια τα κριτήρια της αξιολόγησης και τις διαδικασίες, πράγματι αυτό το 15% μπορεί να μην είναι μικρό, αλλά είναι κάπως αυθαίρετο».

Ο κ. Ρήγας επισήμανε ότι πρέπει να επανεξεταστεί το σε ποιες διοικητικές μονάδες εφαρμόζεται ο νόμος. «Γιατί να εφαρμοστεί π.χ. σε επίπεδο τμήματος μιας υπηρεσίας και να μην εφαρμοστεί σε επίπεδο γενικής διεύθυνσης; Δηλαδή, να διευρύνουμε λίγο τον αριθμό των ατόμων πάνω στα οποία εφαρμόζονται αυτά τα ποσοστά. Για τέτοιες αλλαγές μιλάμε και όχι για μη εφαρμογή του νόμου ή της αξιολόγησης στην ουσία της» πρόσθεσε.

«Για ό,τι έχουμε δεσμευτεί εμείς, δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω. Από τη στιγμή που ήταν προαπαιτούμενα, τα δεχθήκαμε. Σε ό,τι, όμως, δεν είναι μνημονιακή υποχρέωση και προαπαιτούμενο, αλλά ιδεολογική επιλογή του ενός ή του άλλου, υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω συζήτηση. Η αξιολόγηση είναι υποχρέωση, είτε μνημονιακή είτε όχι, που έπρεπε να έχει εφαρμοστεί. Αλλά το σύστημα της αξιολόγησης δεν μας το επιβάλλει καμία τρόικα. Είναι δική μας επιλογή» υπογράμμισε, σημειώνοντας ωστόσο πως «δεν κινδυνεύει η συνοχή της κυβέρνησης» και ότι «η κατάσταση επιβάλλει να λύνονται όλα σε επίπεδο συζητήσεων, έστω και αν είναι σκληρές ή δύσκολες».

«Όμως, θα πρέπει να μαζευτούμε από κάθε πλευρά και δεν χρειάζονται κάθε είδους απόλυτες και σκληρές συγκρούσεις» κατέληξε.
 
Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Νέο «ναι μεν αλλά» Ντινόπουλου για την αξιολόγηση: Ο νόμος δεν είναι τέλειος – Τον έχουν απορρίψει οι περισσότεροι αιρετοί


«Ναι μεν αλλά» είπε για μία ακόμη φορά για την αξιολόγηση ο υπουργός Εσωτερικών Αργύρης Ντινόπουλος. Απαντώντας στον συνάδελφό του Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά και στους επικριτές του που υποστηρίζουν ότι δεν εφαρμόζει την κυβερνητική πολιτική ο κ. Ντινόπουλος υποστήριξε ότι «ο νόμος για την αξιολόγηση δεν είναι τέλειος αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να εφαρμοστεί», ενώ δεν παρέλειψε και πάλι να επισημάνει τη διαφωνία των δημάρχων που, όπως είπε, είναι αιρετοί.

Ο κ. Ντινόπουλος μαζί με τα άλλα μέλη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών (Θεόφιλος Λεονταρίδης, Γιώργος Ντόλιος και Γιάννης Ιωαννίδης) έδωσαν συνέντευξη Τύπου για το θέμα της ενδοαυτοδιοικητικής κινητικότητας αλλά οι περισσότερες ερωτήσεις που δέχθηκε ήταν σχετικά με την αξιολόγηση στο Δημόσιο.

«Η κυβέρνηση είναι ενιαία και λαμβάνει ενιαίες αποφάσεις. Το ΥΠΕΣ πιστεύει ότι η αξιολόγηση πρέπει να προχωρήσει τάχιστα. Ασφαλώς είναι ένα νόμος που δεν είναι τέλειος αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να εφαρμόζουμε τους νόμους που ψηφίζουμε. Έχουμε δώσει εντολή στους γενικούς διευθυντές του ΥΠΕΣ να προχωρήσουν τη διαδικασία», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ντινόπουλος. Πρόσθεσε ωστόσο ότι «οι δήμαρχοι είναι αιρετοί, έχουν πρόσφατη λαϊκή εντολή και η μεγάλη πλειοψηφία των δημοτικών συμβουλίων έχει ταχθεί ενάντια στην αξιολόγηση. Αυτό δε μας ευχαριστεί καθόλου», κατέληξε.

Να σημειωθεί ότι μιλώντας το πρωί στον αντ1 είχε υποστηρίξει ότι «εγώ αν ήμουν στη θέση σας θα έβαζα ως τίτλο: Ντινόπουλος: “Nαι, στην αξιολόγηση, όχι στις απολύσεις”, έτσι ώστε να μην υπάρχει και κανένα άλλοθι να βγαίνουν κάποιες συνδικαλιστικές ηγεσίες και να χρησιμοποιούν τις δήθεν απολύσεις». 

Πηγή: aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου