Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

«Μπλόκο» της ΑΔΕΔΥ στην αξιολόγηση - Ξεκινά κινητοποιήσεις την ερχόμενη εβδομάδα - Zητά να αποσυρθεί και το ν/σ Μητσοτάκη για τους manager του Δημοσίου

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για τους manager στο Δημόσιο ζητά με ψήφισμά του το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ. Όπως τονίζει «οι διατάξεις του στοχεύουν στην πλήρη άλωση των θέσεων προϊσταμένων από την κυβέρνηση και στην εγκαθίδρυση μιας διοικητικής πυραμίδας κομματικά ελεγχόμενης και υποταγμένης στις πολιτικές των μνημονίων».

Παράλληλα η Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ έχει ήδη προκηρύξει απεργία προκειμένου να υλοποιηθεί η αποχή των υπαλλήλων από κάθε διαδικασία σχετική με την αξιολόγηση και ξεκινά σειρά κινητοποιήσεων με στόχο να μην εφαρμοσθεί η αξιολόγηση στο Δημόσιο ξεκινάει η ΑΔΕΔΥ, σύμφωνα με σημερινή απόφαση του Γενικού Συμβουλίου. Συγκεκριμένα:


  • Καλεί όλους τους Γενικούς Διευθυντές μα μην εκδώσουν αποφάσεις επιμερισμού ποσοστών και να μη συντάξουν εκθέσεις αξιολόγησης.
  • Καλεί όλους τους συναδέλφους να μη συμπληρώσουν τα φύλλα αυτοαξιολόγησης και να τα παραδώσουν στα σωματεία  τους.
  • Καλεί επίσης τους Διευθυντές να μη συντάξουν εισηγήσεις αξιολόγησης των υπαλλήλων τους.
Επιπλέον, το Γ.Σ. της ΑΔΕΔΥ κηρύσσει τη Δευτέρα 30 Ιούνη 2014 ημέρα Πανελλαδικής Δράσης για τη διεκδίκηση και προβολή των παραπάνω αιτημάτων με αιχμή τη κατάργηση του Ν.4250/2014 και την επαναπρόσληψη όλων των διαθεσίμων και απολυμένων υπαλλήλων. Την ημέρα αυτή πραγματοποιούνται Γενικές Συνελεύσεις των πρωτοβαθμίων σωματείων, καταλήψεις των γραφείων διοίκησης και προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες και χώρους εργασίας, ενημέρωση των πολιτών κ.α.

Την ίδια ημέρα ( 30-6-2014) πραγματοποιούνται συλλαλητήρια στις  3.00 μ.μ. σε όλη τη χώρα. Στην Αθήνα το συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί στο κέντρο αγώνα που έχουν δημιουργήσει εδώ και 50 μέρες οι απολυμένοι-ες συνάδελφοι-ισσες μας έξω από το Υπουργείο Οικονομικών ( Καραγεώργη της Σερβίας ).

Τέλος, το Γ.Σ. της ΑΔΕΔΥ προκηρύσσει 24ωρη Πανελλαδική απεργία σε όλο το Δημόσιο τη Τετάρτη 9 Ιούλη 2014 , με συγκεντρώσεις και πορείες σε όλη τη χώρα.

Αμέσως μετά θα πραγματοποιηθούν Γενικές Συνελεύσεις των Συλλόγων και σύσκεψη Ομοσπονδιών και πρωτοβαθμίων σωματείων, με αντικείμενο τη συνέχιση του αγώνα.


Το ΨΗΦΙΣΜΑ του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ

Οι διατάξεις του νομοσχεδίου για την επιλογή προϊσταμένων στο Δημόσιο, που συζητείται από σήμερα στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής , στοχεύουν στην πλήρη άλωση των θέσεων προϊσταμένων από την κυβέρνηση και στην εγκαθίδρυση μιας διοικητικής πυραμίδας κομματικά ελεγχόμενης και υποταγμένης στις πολιτικές των μνημονίων. Με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, καταργείται κάθε αντικειμενικό και μετρήσιμο κριτήριο για την επιλογή των προϊσταμένων. Καθιερώνεται, αντίθετα, μια διαβλητή και προσχηματική διαδικασία εξετάσεων και κυρίως μια διάτρητη διαδικασία συνεντεύξεων, το αποτέλεσμα μάλιστα της οποίας θα λαμβάνεται υπόψη κατά 70% και 60% για την επιλογή αντίστοιχα των Γενικών Διευθυντών και των Διευθυντών.

Η απουσία αντικειμενικών κριτηρίων, οι διαβλητές εξετάσεις, η παρωδία των συνεντεύξεων, η εισαγωγή ιδιωτών εμπειρογνωμόνων ως αξιολογητών, αλλά και οι μεταβατικές διατάξεις που δίνουν τη δυνατότητα για αυθαίρετο διορισμό προϊσταμένων και τη συγκρότηση υπηρεσιακών συμβουλίων, διαμορφώνουν ένα σύστημα κομματικού ελέγχου και επιλογής των ημετέρων, που αντιμετωπίζει τη διοίκηση ως φέουδο της εκάστοτε κυβέρνησης.

Οι μεταβατικές διατάξεις αποκαλύπτουν πλήρως τις μικροκομματικές επιδιώξεις της κυβέρνησης να αλώσει τον κρατικό μηχανισμό. Με την ισχύ των νέων οργανισμών επέρχεται αυτοδίκαιη λήξη της θητείας των προϊσταμένων των προϋφιστάμενων οργανικών μονάδων. Για το μεταβατικό στάδιο, το οποίο μπορεί να διαρκέσει χρόνια, με βάση την μέχρι σήμερα πρακτική των κυβερνήσεων, αλλά και την πολυπλοκότητα και το κόστος του προτεινόμενου συστήματος, η επιλογή προϊσταμένων κάθε βαθμίδας θα γίνεται με πρακτικές αναθέσεων, με τοποθετήσεις βάσει υπουργικών αποφάσεων !!! Το άκρως προκλητικό μάλιστα είναι ότι δίνεται η δυνατότητα στους υπουργούς να τοποθετήσουν προϊσταμένους αυτούς που είχαν αυθαίρετα ορίσει (με αναπλήρωση), αντί να εφαρμόσουν το νόμο, που οι ίδιοι είχαν ψηφίσει (επιλογή με βάση τα όποια αντικειμενικά και μετρήσιμα κριτήρια ορίζει το ισχύον θεσμικό πλαίσιο)

Το παραπάνω νομοσχέδιο εντάσσεται στο πλαίσιο ευρύτερων νεοφιλελεύθερων σχεδιασμών για περαιτέρω υποβάθμιση και συρρίκνωση του δημόσιου τομέα και εκχώρηση νευραλγικών τομέων του στο ιδιωτικό κερδοσκοπικό κεφάλαιο. Η μνημονιακή συγκυβέρνηση, μετά την κατάργηση υπηρεσιών, τις απολύσεις προσωπικού και τις διαθεσιμότητες, χρησιμοποιεί ως πρόσχημα την καταστροφική και ισοπεδωτική αξιολόγηση των υπαλλήλων, για να οδηγήσει σε παραπέρα διάλυση των Δημόσιων Υπηρεσιών.

Το Γ. Σ. της ΑΔΕΔΥ απαιτεί την απόσυρση του νομοσχεδίου, εντάσσοντας το συγκεκριμένο θέμα στο ευρύτερο πλαίσιο κινητοποιήσεων για το επόμενο διάστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου