Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014

Ανακοίνωση Ο.Σ.Υ.Ε. με εύλογες απορίες για τη στάση του Υπουργείου Δικαιοσύνης στην κινητικότητα των δημ. αστυνομικών και προκήρυξη στάσεων εργασίας

Κορυδαλλός, 24 Ιούνη 2014
Αριθ. Πρωτ. 169

Προς:
Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
κύριο Χαράλαμπο Αθανασίου
Γενικό Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής
κύριο Μαρίνο Σκανδάμη
Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή Σωφρονιστικής Πολιτικής
Κοιν/ση: Πρωτοβάθμια Σωματεία – Μέλη ΟΣΥΕ

ΘΕΜΑ: Προκήρυξη Στάσεων Εργασίας

Είναι γνωστή η αρχική εξαγγελία της Κυβέρνησης για την διάλυση της πρώην Δημοτικής Αστυνομίας και της απορρόφησης μεγάλους μέρους των εργαζομένων της στις ανάγκες των Καταστημάτων Κράτησης.

Επίσης, γνωστό είναι και το τεράστιο πρόβλημα της υποστελέχωσης του προσωπικού που εργάζεται εντός των φυλακών, όλων των κλάδων και ειδικοτήτων, που σε πολλές περιπτώσεις αγγίζει τα όρια της διάλυσης των υπηρεσιών μας.

Ακόμη περισσότερο γνωστά είναι τα στοιχεία που έχουμε επανειλημμένως παρουσιάσει για το προσωπικό πρώτης γραμμής, δηλαδή το φυλακτικό προσωπικό, με τις χειρότερες αναλογίες σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, που σε πολλές περιπτώσεις είναι 1 εργαζόμενος προς 500 κρατουμένους.

Παρόλα αυτά όμως το Υπουργείο Δικαιοσύνης δείχνει να μην έχει αντιληφθεί την τραγική κατάσταση στην οποία έχουμε περιέλθει, με αποτέλεσμα το μέτρο της κινητικότητας των πρώην Δημοτικών Αστυνομικών να εξελίσσεται σε απόλυτο φιάσκο. Οι εξαγγελίες για απορρόφηση τουλάχιστον 1000 εργαζομένων για να καλυφθούν οι αντικειμενικές ανάγκες, μετατράπηκε σε 500 και αργότερα έγιναν 350.

Ο κατήφορος όμως δεν έχει τέλος. Ενώ νομοθετικά έχει δωθεί η δυνατότητα στους πρώην δημοτικούς αστυνομικούς που έχουν μεταταχθεί στα καταστήματα κράτησης να παραμείνουν στις θέσεις τους μετά από αίτησή τους, το Υπουργείο Δικαιοσύνης με την χθεσινή απόφασή του υπ’ αριθμόν 54982/23-6-2014, αποφάσισε να παραμείνουν στις θέσεις τους μόνο οι πρώην δημοτικοί αστυνομικοί που έχουν τοποθετηθεί στην εξωτερική φρουρά.

Ρωτάμε λοιπόν, γιατί αποφασίστηκε αυτό μόνο για την υπηρεσία εξωτερικής φρούρησης; Πότε πρόλαβαν και έκαναν αίτηση οι υπάλληλοι που έχουν τοποθετηθεί στην εξωτερική φρουρά; Ποια η τύχη των αντίστοιχων αιτήσεων που αφορούσε τους υπαλλήλους της δημοτικής αστυνομίας που είχαν αρχικά τοποθετηθεί στην εσωτερική φύλαξη; Γιατί η Διοίκηση Προσωπικού του Υπουργείου έδινες ρητές οδηγίες προς τους διευθυντές των καταστημάτων κράτησης να χορηγήσουν φύλλα πορείας στους υπαλλήλους που μετακινούνται εντός του φορέα, δηλαδή από τον κλάδο ΔΕ Φύλαξης στον κλάδο ΔΕ Εξωτερικής Φρούρησης; Ποιες υπηρεσιακές προτεραιότητες εκτιμηθήκαν και ακολουθήθηκε αυτή η τακτική; Τόσο καλά γνωρίζουν τα προβλήματα και τις ανάγκες των καταστημάτων κράτησης; Τι από όλα ισχύει;

ΠΡΟΧΕΙΡΟΤΗΤΑ, ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ ή ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ;

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας μας σε έκτακτη συνεδρίασή του αποφάσισε την προκήρυξη τρίωρων προειδοποιητικών επαναλαμβανόμενων στάσεων εργασίας τις παρακάτω μέρες και ώρες:
  • Πέμπτη 26/6/2014 από 07:00 έως 10:00 και από 15:00 έως 18:00
  • Παρασκευή 27/6/2014 από 07:00 έως 10:00 και από 15:00 έως 18:00
  • Δευτέρα 30/6/2014 από 07:00 έως 10:00 και από 15:00 έως 18:00
  • Τρίτη 1/7/2014 από 07:00 έως 10:00 και από 15:00 έως 18:00
Κατά την διάρκεια των στάσεων εργασίας δεν θα πραγματοποιηθούν:
  1. Επισκεπτήρια συγγενών κρατουμένων
  2. Επισκεπτήρια συνηγόρων
  3. Παραλαβές και μεταγωγές κρατουμένων
Αποφυλακίσεις, μεταγωγές των κρατουμένων από και προς τις αρχές που εξετάζουν την παράταση ή μη της κράτησής τους, δικαστήρια που υπόκεινται σε παραγραφή ή συμπλήρωσης 18μήνου, τακτικές ή έκτακτες παραλαβές και μεταγωγές από και προς τα νοσηλευτικά και ψυχιατρικά ιδρύματα, καθώς και όλες οι εσωτερικές λειτουργίες των φυλακών θα γίνονται κανονικά. Για το λόγο αυτό ορίζεται ως προσωπικό ασφαλείας το σύνολο του προσωπικού.

Κάθε πρωτοβάθμιο όργανο που θα αποφασίσει να συμμετέχει στις στάσεις εργασίας οφείλει με ενέργειές του να ενημερώσει τις κατά τόπους δικαστικές, εισαγγελικές και αστυνομικές αρχές, καθώς και τους οικείους δικηγορικούς συλλόγους. Οι ώρες των στάσεων εργασίας μπορούν να τροποποιηθούν με απόφαση των πρωτοβάθμιων σωματείων μας.

Τέλος εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράσταση μας στους πρώην δημοτικούς αστυνομικούς που έχουν κατασκηνώσει στην πλατεία Κλαύθμωνος, διαμαρτυρόμενοι για την επικείμενη και σχεδιαζόμενη απόλυσή τους, καθώς και στον πρώην απεργό πείνας δημοτικό αστυνομικό Γιάννη Βαγδάτη.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ           Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Σπύρος Καρακίτσος                  Βασίλης Μπισμπίκης   

Πηγή: Ο.Σ.Υ.Ε.

Σχόλιο: Η πρώτη συνδικαλιστική αντίδραση για τα όσα απερίγραπτα έχουν γίνει τις τελευταίες ημέρες στην κινητικότητα των Δημοτικών Αστυνομικών στα Καταστήματα Κράτησης υποκρύπτει έναν πόλεμο ανάμεσα σε συνδικαλιστικές οργανώσεις. Εκεί που η Π.Ο.Υ.Ε.Φ. έχει μπερδέψει το ρόλο του συνδικαλιστή με αυτόν της Διοίκησης, κοινοποιώντας η ίδια στους συναδέλφους της ανακοινώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης(!!!) χωρίς να παίρνει θέση για τις αποφάσεις καθεαυτό, τις ασφυκτικές προθεσμίες, και την ταχύτητα που τρέχει η διαδιακασία (και περιέργως λίγες μέρες πριν το Α.Σ.Ε.Π. εκδώσει οριστικά αποτελέσματα που θα επιφέρουν ανακατατάξεις), έρχεται  η Ο.Σ.Υ.Ε. να αναρωτηθεί εύλογα γιατί οι διατάξεις επιλογής φορέα ίσχυσαν μόνο για όσους παραμένουν στην Εξωτερική Φρουρά. Αν και ούτε αυτό είναι απόλυτα ακριβές, αλλά σε κάνει να αναρωτιέσαι... (ειδικά όταν η υπουργική απόφαση για εκπαίδευση ανατρέχει στο αρχικό ΦΕΚ διορισμού, και όχι σε αυτό της προσωρινής τοποθέτησης).

Όμως, αντί η Ο.Σ.Υ.Ε. να εκφράζει -είτε το εννοεί είτε όχι- τη συμπαράστασή της στους απολυόμενους δημοτικούς αστυνομικούς, ας τη δείξει έμπρακτα απαιτώντας από τον Υπουργό Δικαιοσύνης να άρει το όριο ηλικίας για τις θέσεις ΔΕ Φύλαξης και να επαναπροκηρύξει τις κενές θέσεις. Όριο το οποίο δεν θα υπήρχε εξαρχής αν είχανε πιέσει από το φθινόπωρο, όταν στελέχη της ΠΟΕ-ΟΤΑ τους είχαν θέσει το θέμα ως κρίσιμη παράμετρο της πλήρους απορρόφησης. Η ΟΣΥΕ όμως επέμενε ότι το όριο πρέπει να είναι το ίδιο με την Εξωτερική Φρούρηση, όποιο και αν ήταν αυτό. Για κάποιους λόγους φαίνεται δεν βόλευε η μετακίνηση των δημοτικών αστυνομικών μεγάλης ηλικίας (και συνεπώς προϋπηρεσίας και διοικητικής εμπειρίας), ο καθένας μπορεί να κάνει τις δικές του υποθέσεις αν οι λόγοι ήταν επιχειρησιακοί ή άλλοι.
Συνάδελφοι, ας μην υπάρχει καμία απολύτως αυταπάτη ότι η κινητικότητά μας εξυπηρετεί πρώτα απ' όλα ανάγκες τρίτων, και τελευταία τις δικές μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου