Κυριακή 15 Ιουνίου 2014

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Τριγμοί στην κυβέρνηση με αιτία τη διαθεσιμότητα

Την ώρα που ο κ. Αντ. Σαμαράς έχει ως προτεραιότητα την εξασφάλιση καλών δημοσιονομικών επιδόσεων, που θα του επιτρέψουν κινήσεις αποκλιμάκωσης των φορολογικών επιβαρύνσεων, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης θέτει ζήτημα γενικότερης αναθεώρησης της συμφωνίας για τη διαθεσιμότητα.
Ντόμινο εξαιρέσεων, που μπορεί να οδηγήσει στην κατάρρευση του προγράμματος κινητικότητας στο Δημόσιο απειλούν να προκαλέσουν οι ξαφνικές ενστάσεις που εγείρει το ΠΑΣΟΚ, την «επομένη» του αποτελέσματος των ευρωεκλογών. Στον απόηχο της αντιπαράθεσης που προκάλεσε ο νέος υπουργός Παιδείας Ανδ. Λοβέρδος με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυρ. Μητσοτάκη, για την τύχη των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, το Μέγαρο Μαξίμου διαπιστώνει ότι η διελκυστίνδα για τους διοικητικούς υπαλλήλους δεν περιορίζεται... σημειακά στο υπουργείο Παιδείας. Αντιθέτως, οι διαρροές από τις κλειστές συσκέψεις του Κινήματος σχετικά με τα λεγόμενα του κ. Βενιζέλου αλλά και οι δημόσιες δηλώσεις στελεχών (Δ. Καρύδης, Ανδ. Λοβέρδος) επιβεβαιώνουν το... άγχος του μικρότερου κυβερνητικού εταίρου να σηματοδοτήσει το «προοδευτικό πρόσημο» της διακυβέρνησης, ακόμη κι αν αμφισβητεί τον πυρήνα της συμφωνίας με την τρόικα.

Ο κ. Σαμαράς, που είδε τη νέα στρατηγική του ΠΑΣΟΚ να αναπτύσσεται την επαύριο του κυβερνητικού ανασχηματισμού, εμφανίζεται αποφασισμένος να μην υποχωρήσει. Αυτό, άλλωστε, τόνισε και στην «πρώτη» του νέου Υπουργικού Συμβουλίου, ότι δηλαδή «οι κατευθύνσεις δεν αλλάζουν». «Οι δεσμεύσεις της χώρας είναι δεδομένες, το ΠΑΣΟΚ δεν έχει συζητήσει αλλαγή των προτεραιοτήτων και, σε κάθε περίπτωση, όποιος εισηγείται ανατροπές συμφωνηθέντων θα πρέπει να προτείνει και εναλλακτικές λύσεις» σημείωναν προς την «Κ» κορυφαία στελέχη του Μαξίμου.

Προφανώς, ουδείς στην κυβέρνηση είναι ευτυχής με τις απολύσεις. Ωστόσο, η προτεραιότητα του κ. Αντ. Σαμαρά είναι, αυτή τη στιγμή, η εξασφάλιση καλών δημοσιονομικών επιδόσεων που θα του επιτρέψουν κινήσεις αποκλιμάκωσης των φορολογικών επιβαρύνσεων και την καλύτερη δυνατή αφετηρία στη διαπραγμάτευση για το χρέος. Το άνοιγμα άλλων μετώπων, σε αυτή τη συγκυρία, απειλεί με εκτροχιασμό την όλη προσπάθεια, ειδικά σε μία περίοδο που από το εξωτερικό αποστέλλονται σαφή μηνύματα τήρησης των συμφωνηθέντων. Ηδη, κατά πληροφορίες, από την τρόικα έχει σταλεί τελεσίγραφο για την επίδειξη συνέπειας από την Αθήνα, υπό τη δαμόκλειο σπάθη, μάλιστα, του ανοίγματος -σε ενδεχόμενη κυβερνητική υπαναχώρηση- του δημοσιονομικού και εργασιακού «πακέτου» της συμφωνίας, ό,τι κι αν αυτό συνεπάγεται για μισθούς και συντάξεις. Πλην του μετώπου της τρόικας, ενδεχόμενη υπαναχώρηση έναντι των διοικητικών, θα μπορούσε να πυροδοτήσει κύκλο απαιτήσεων για αντίστοιχη διακριτική μεταχείριση και από τις ομάδες που έχουν βρεθεί ή θα βρεθούν προσεχώς (συγκοινωνίες, ΟΤΑ) στο επίκεντρο της διαθεσιμότητας.

Προσώρας, το Μαξίμου επιδιώκει να κρατήσει χαμηλούς τόνους και να μην πυροδοτήσει ένα ενδοκυβερνητικό γαϊτανάκι, στέλνοντας ωστόσο σαφές μήνυμα ότι οι προτεραιότητες δεν μεταβάλλονται. Ομως, στο παρασκήνιο έχουν αρχίσει οι εχθροπραξίες. Επειτα από ένα μπαράζ διαρροών που ήθελαν τον κ. Λοβέρδο να επικρατεί κατά κράτος ή να ετοιμάζεται να θέσει ζήτημα... σχολικών φυλάκων, συνομιλητές του νέου υπουργού εξαπέλυαν σφοδρή επίθεση στον κ. Μητσοτάκη, κατηγορώντας τον για άγνοια των πολιτικών συνθηκών και για νεοφιλελεύθερες πολιτικές, τις οποίες τον καλούσαν να... εφαρμόσει στον ιδιωτικό τομέα.

Οργή Μητσοτάκη

Με οργή αντιμετωπίζει αυτό το επικοινωνιακό μπαράζ και το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, για τον πρόσθετο λόγο ότι δεν ήταν ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης (σ.σ. αλλά ο Αντ. Μανιτάκης της ΔΗΜΑΡ) που συμφώνησε ως υπουργός τις απολύσεις. «Ο Μητσοτάκης διαπραγματεύτηκε με τον Τόμσεν να μην υπάρξει νέος κύκλος απολύσεων το 2015» σημειώνουν συνομιλητές του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, προσθέτοντας ότι την ίδια περίοδο «ο κ. Λοβέρδος παρέδιδε "μαθήματα" προοδευτισμού και ευαισθησίας από τηλεοράσεως, ξεχνώντας προφανώς όσα ο ίδιος, ως υπουργός Υγείας, έλεγε εναντίον του συνόλου των δημοσίων υπαλλήλων».

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης - παρά τη συμβιβαστική πρόταση που έκανε να αυξηθούν κατά 100 (σ.σ. από 500 αρχικώς) οι διοικητικοί που θα επαναπροσληφθούν - δεν είναι, κατά πληροφορίες, διατεθειμένος να υπαναχωρήσει και, σε κάθε περίπτωση, να αποδεχθεί το ξήλωμα μιας προσπάθειας, στον βωμό εξυπηρέτησης μικροκομματικών σκοπιμοτήτων.

Σε οριακό βαθμό η υλοποίηση των αποχωρήσεων

Επί ξυρού ακμής βρίσκεται η υλοποίηση του προγράμματος διαθεσιμοτήτων - απολύσεων στο Δημόσιο, ανεξαρτήτως της βούλησης που επέδειξε, εσχάτως, το ΠΑΣΟΚ για αναθεώρηση των συμφωνηθέντων. Δίχως να υπολογίζεται η παράμετρος μιας τελεσίδικης δικαστικής απόφασης που θα μπορούσε να «τινάξει στον αέρα» το πρόγραμμα, η ελληνική πλευρά καλείται να υλοποιήσει, μέχρι το τέλος του έτους, περί τις 7.000 επιπλέον απολύσεις. Μέχρι σήμερα, έχουν καταγραφεί περί τις 8.000 αποχωρήσεις από το στενό και ευρύτερο Δημόσιο: 2.500 της ΕΡΤ, 1.000 περιπτώσεις μέσω πειθαρχικών συμβουλίων ή για λόγους υγείας, 1.500 σχολικοί φύλακες, 2.500 ιατροί του πρώην ΕΟΠΥΥ που δεν αποδέχθηκαν την αποκλειστική απασχόληση και περίπου 200 δημοτικοί αστυνομικοί. Το πόσο οριακή είναι η υλοποίηση του προγράμματος καθίσταται σαφές από τον προγραμματισμό αποχωρήσεων, εφεξής: Αναμένονται περίπου 500 από τους διοικητικούς των πανεπιστημίων, 2.000 από τις υπόλοιπες ειδικότητες σε διαθεσιμότητα, 1.000 από τον περιορισμό του προσωπικού σε εταιρείες και οργανισμούς (σ.σ. κυρίως των υπουργείων Μεταφορών και Αγροτ. Ανάπτυξης) καθώς και όποιες αποχωρήσεις προκύψουν από περιπτώσεις παράνομης μετατροπής συμβάσεων και πλαστών πιστοποιητικών. Τα νούμερα, προφανώς, δεν... βγαίνουν, ωστόσο το υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης εκτιμά πως αν φτάσει κοντά στον στόχο, τότε θα μπορέσει να «περάσει» από την τρόικα ως «αποχωρήσεις» και όσους συμβασιούχους αποχώρησαν μετά τη διακοπή των προσωρινών διαταγών, βάσει των οποίων παρέμεναν στο Δημόσιο.
ΓΙΩΡΓΟΣ Π. ΤΕΡΖΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου