Τρίτη 17 Ιουνίου 2014

ΤΑ ΝΕΑ: Αξιολόγηση δύο ταχυτήτων με ευνοημένα τα «δικά μας παιδιά» - Επίθεση Μητσοτάκη στα «Νέα»: Ανακριβές & ανυπόστατο το δημοσίευμα

Ευνοημένοι θα είναι οι 2.000 δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν αποσπαστεί και υπηρετούν σε γραφεία βουλευτών, ευρωβουλευτών, στο γραφείο του έλληνα επιτρόπου στην Κομισιόν, ακόμη και στα κόμματα ή στην ΑΔΕΔΥ, καθώς, όπως προβλέπει απόφαση του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αξιολογητές θα είναι οι άμεσοι προϊστάμενοί τους.


Αξιολόγηση δύο ταχυτήτων θα εφαρμοστεί για τους υπαλλήλους στο Δημόσιο, ανάλογα με τη θέση στην οποία απασχολούνται.

Κάντε κλικ για μεγέθυνση
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Τα Νέα, ευνοημένοι της αξιολόγησης αποδεικνύονται οι περίπου 2.000 δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν αποσπαστεί και υπηρετούν σε γραφεία βουλευτών, ευρωβουλευτών, στο γραφείο του έλληνα επιτρόπου στην Κομισιόν, ακόμη και στα κόμματα ή στην ΑΔΕΔΥ και σε φορείς αυτής.

Κριτές για τους συγκεκριμένους υπαλλήλους θα είναι, όπως προβλέπει απόφαση του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης- οι άμεσοι προϊστάμενοί τους.

Στην πράξη αυτό συνεπάγεται ότι οι ίδιοι βουλευτές, ευρωβουλευτές, γενικοί διευθυντές και γενικοί γραμματείς των κομμάτων και της ΑΔΕΔΥ, οι οποίοι ζήτησαν την απόσπασή τους θα είναι και οι αξιολογητές τους.

Σύμφωνα μάλιστα με Τα Νέα, οι εν λόγω ευνοημένοι υπάλληλοι ίσως δεν χρειαστεί να βαθμολογηθούν με τους αυστηρούς περιορισμούς της ποσόστωσης στις βαθμολογικές κλίμακες (πχ μόνο το 25% μπορεί να λάβει βαθμολογία 9 έως 10).

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η διατύπωση αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο οι περιορισμοί της ποσόστωσης να μην ισχύσουν για τους αποσπασμένους, δίνοντας στους προϊσταμένους τους το δικαίωμα να καθορίσουν αυτοί μεγαλύτερο ποσοστό για αυτούς που θεωρούν αποδοτικούς.

Επίθεση Μητσοτάκη στα «Νέα»: Ανακριβές & ανυπόστατο το δημοσίευμα για «Αξιολόγηση light σε “δικά μας παιδιά”»


Με οργισμένο τρόπο απάντησε σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα» για «Αξιολόγηση light σε “δικά μας παιδιά”» και «Αξιολόγηση βάσει ειδικού συστήματος» που, σύμφωνα με την εφημερίδα, αφορά 2.000 υπαλλήλους που είναι αποσπασμένοι σε κομματικά και βουλευτικά γραφεία και στο γραφείο του Έλληνα Επιτρόπου στην Κομισιόν, ακόμη και στα κόμματα ή στην ΑΔΕΔΥ και σε φορείς αυτής (όπως το Κοινωνικό Πολύκεντρο που εποπτεύει), ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης.

Με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του υπουργείου το χαρακτηρίζει «ανακριβές και ανυπόστατο.», εξηγώντας γιατί δεν υπάρχει καμία διαφοροποίηση στην αξιολόγησή τους:

1) Οι δημόσιοι υπάλληλοι που διατίθενται για τη γραμματειακή υποστήριξη σε γραφεία βουλευτών του Ελληνικού και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο γραφείο του Έλληνα Επίτροπου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε γραφεία κομμάτων, στην ΑΔΕΔΥ και στο Κοινωνικό Πολύκεντρο της ΑΔΕΔΥ δεν έχουν αξιολογηθεί ποτέ! Με την Υπουργική Απόφαση της 6ης Ιουνίου 2014 του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Μητσοτάκη, οι εν λόγω κατηγορίες υπαλλήλων θα αξιολογηθούν για πρώτη φορά.

2) Το «ειδικό σύστημα αξιολόγησης» ή «αξιολόγηση light» είναι αναληθές. Το σύστημα αξιολόγησης είναι το ίδιο που ισχύει και για όλους τους υπόλοιπους δημοσίους υπαλλήλους.

3) Η αναφορά σε «μισά κριτήρια» είναι αναληθής. Οι συντάκτες των εν λόγω ρεπορτάζ αγνοούν ότι 16 είναι τα κριτήρια που ισχύουν μόνο στην αξιολόγηση των προϊσταμένων στο Δημόσιο και όχι «για όλο το Δημόσιο», όπως ανακριβώς αναφέρουν.

4) Τα ρεπορτάζ σημειώνουν ότι «δεν αναφέρεται σαφώς εάν (η αξιολόγηση) θα τηρεί τον κανόνα της ποσόστωσης», κάτι που είναι αναληθές. Το άρθρο 6 της Υπουργικής Απόφασης αναφέρει σαφώς ότι εφαρμόζονται οι «διατάξεις του άρθρου 20 του Ν. 4250/2014», οι οποίες είναι οι διατάξεις που περιγράφουν τα «ανώτατα ποσοστά ανά κλίμακα βαθμολόγησης», τη λεγόμενη δηλαδή ποσόστωση.

5) Η αναφορά σε «ειδική βαθμολόγηση σε πέντε κλίμακες» είναι αναληθής. Με βάση το Π.Δ. 318/92 για την «αξιολόγηση των ουσιαστικών προσόντων του προσωπικού των δημοσίων υπηρεσιών», οι ίδιες ακριβώς κλίμακες ισχύουν για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους.

6) Η αξιολόγηση των εν λόγω δημοσίων υπαλλήλων (αποσπασμένοι σε γραφεία βουλευτών, κ.λπ.) δεν προσμετράται στην υπηρεσιακή τους εξέλιξη.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης μέσω της ανακοίνωσης, τονίζει για μία ακόμα φορά ότι «κανένας απολύτως δημόσιος υπάλληλος δεν θα απολυθεί ως αποτέλεσμα της διαδικασίας αξιολόγησης. Όλα τα υπόλοιπα που ακούγονται είναι ψευδή και παραπλανητικά», καταλήγει.

Πάντως, μιλώντας, μάλιστα, στο βήμα fm, ο κ. υπουργός ήταν πιο ήπιος: Υποστήριξε ότι «τα κριτήρια για την αξιολόγηση των αποσπασμένων σε γραφεία βουλευτών, ευρωβουλευτών και κομμάτων, είναι ακριβώς τα ίδια με αυτά που ισχύουν για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους» και προανήγγειλε ότι »είναι στη σκέψη του να συζητήσει ένα σχήμα όπου θα περιοριστούν οι αποσπάσεις και θα διατίθενται μόνο μετακλητοί υπάλληλοι. Η δική μου πρόταση θα ήταν να έχει κάθε βουλευτής δικαίωμα για τρεις μετακλητούς υπαλλήλους και κανένα αποσπασμένο», κατέληξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου