Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014

Δελτίο τύπου Λαϊκής Συσπείρωσης: Προσχηματική η απόφαση του Δ.Σ. Αθήνας για την αξιολόγηση - Αφήνει ανοιχτό το δρόμο στην εφαρμογή της

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 24ης ΙΟΥΝΙΟΥ 2014

Αρνήθηκε το δημοτικό συμβούλιο Αθήνας να πάρει σαφή δέσμευση ότι δεν θα εφαρμόσει το νόμο για την αξιολόγηση που οδηγεί σε απολύσεις εργαζομένων. Ως εκ τούτου, οι εργαζόμενοι δεν έχουν καμία εγγύηση ότι μέχρι τις 30 Ιούνη - όπως προβλέπει ο νόμος - ο δήμος δεν θα καταρτίσει τις σχετικές λίστες αξιολόγησης, οι οποίες θα αποτελέσουν τη δεξαμενή για νέες απολύσεις.

Στη χθεσινή του συνεδρίαση, το δημοτικό συμβούλιο υιοθέτησε κατά πλειοψηφία ψήφισμα της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), το οποίο αφήνει ανοιχτό το δρόμο στην αξιολόγηση και αντιπαρατίθεται σε επιμέρους πλευρές του σχετικού νόμου που εστιάζουν κυρίως στον τρόπο εφαρμογής του. Καταψήφισε δε, πρόταση που κατατέθηκε, να δώσει εντολή στο γενικό γραμματέα και τους υπηρεσιακούς παράγοντες να μην υλοποιήσουν το νόμο.

Συγκεκριμένα στο ψήφισμα που τελικά υιοθετήθηκε ζητείται το πάγωμα και η αναστολή της εφαρμογής του νόμου μέχρι την έκδοση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, στις αρχές Οκτώβρη, και η κατάρτιση από τετραμερή επιτροπή (Υπουργείο Εσωτερικών, ΚΕΔΕ, ΠΟΕ ΟΤΑ και ΠΟΠ ΟΤΑ) ενός Προεδρικού Διατάγματος που θα θέτει τα πλαίσια ενός νέου συστήματος αξιολόγησης.

Προηγήθηκαν μια σειρά τοποθετήσεων δημοτικών συμβούλων υπέρ μιας λεγόμενης δίκαιης αξιολόγησης, ενισχύοντας ουσιαστικά την κυβερνητική επιχειρηματολογία υπέρ της ανάγκης απολύσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

«Εμείς δεν είμαστε υπέρ της αξιολόγησης» έκανε σαφές στην τοποθέτησή του ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Σχολιάζοντας τις τοποθετήσεις δημοτικών συμβούλων που ουσιαστικά τάσσονταν υπέρ μιας δήθεν σωστής και αντικειμενικής αξιολόγησης, ο Ν. Σοφιανός υπογράμμισε ότι «είναι αυταπάτη να προσπαθούμε να ξεχωρίσουμε το νόμο από τη συνολικότερη πολιτική». Σημείωσε ότι στόχος είναι η σταθερή και μόνιμη εργασία, συμπληρώνοντας πως ο νόμος ενισχύει τη δεξαμενή των απολύσεων. Προειδοποίησε ότι ταυτόχρονα με την εξέλιξη αυτή στον τομέα των απολύσεων, την επόμενη πενταετία μια σειρά λειτουργιών των δήμων θα περάσουν στον ιδιωτικό τομέα. Ηδη, όπως είπε ο δήμος προχωρά σε δίμηνες συμβάσεις για να λειτουργήσουν οι παιδικές κατασκηνώσεις, ενώ άγνωστο είναι με τι προσωπικό θα λειτουργήσουν οι παιδικοί σταθμοί.

Χρειάζεται - σημείωσε ο Ν. Σοφιανός - να αποφασίσουμε με σαφήνεια την απόσυρση του νόμου και να δώσουμε εντολή στον Γενικό Γραμματέα και τους υπηρεσιακούς παράγοντες να μην τον υλοποιήσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου