Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

Ψάχνουν δρόμο επιστροφής για τους Δημοτικούς Αστυνομικούς - Το παράδειγμα της Θεσ/κης, οι συνεργασίες στην Αθήνα, αλλαλούμ στον Πειραιά

Μεγάλη κουβέντα γίνεται για τις αδιάθετες θέσεις των δημοτικών αστυνομικών και για εκείνους που οδηγούνται σε απόλυση καθώς δεν κατάφεραν να απορροφηθούν από τις υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας και άλλους φορείς υποδοχής. Την ίδια ώρα οι δήμοι ψάχνουν να βρουν τρόπους να αντικαταστήσουν το ρόλο των δημοτικών αστυνομικών και να μειώσουν τα προβλήματα που έχουν ανακύψει με την παράνομη στάθμευση και το παρεμπόριο.


Το παράδειγμα της Θεσσαλονίκης

Στην συμπρωτεύουσα φαίνεται πως βρήκαν τη λύση. Σύντομα αναμένεται να λειτουργήσει «ειδικό» αστυνομικό τμήμα, το οποίο έρχεται να αντικαταστήσει τη Δημοτική Αστυνομία που καταργήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο. Η προσπάθεια θα γίνει στο ίδιο κτίριο της πρώην δημοτικής αστυνομίας, με τα ίδια μέσα, με το ίδιο προσωπικό, μειωμένο κατά το 1/3. Η νέα διεύθυνση εν πολλοίς θα ασκεί τα ίδια καθήκοντα, και με μόνη βασική διαφορά ότι στο εξής θα βρίσκεται κάτω από την ομπρέλα της ΕΛ.ΑΣ., και όχι του Δήμου Θεσσαλονίκης. Το δημοτικό αστυνομικό τμήμα Θεσσαλονίκης, όπως γράφει η εφημερίδα Μακεδονία, θα στελεχώσουν 55 πρώην δημοτικοί αστυνομικοί, οι οποίοι απορροφήθηκαν σε υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας.

Οι «συνεργασίες» στην Αθήνα

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Αστυνομίας και του δήμου Αθηναίων υπεγράφη πριν λίγες ημέρες. Με το συγκεκριμένο μνημόνιο η ΕΛ.ΑΣ. αναλαμβάνει αρμοδιότητες της Δημοτικής Αστυνομίας στα όρια του Δήμου Αθηναίων, όπως την καταπολέμηση του παρεμπορίου. Ο δήμος Αθηναίων αποφάσισε να είναι αρωγός σε θέματα διοικητικά με όλο το αρχείο που διαθέτει για τις παραβάσεις που έχουν γίνει, με όλη του την εμπειρία και την υποδομή οχημάτων. Θυμίζουμε ότι τον Σεπτέμβριο του 2013, στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων ο γενικός γραμματέας Θεόδωρος Λιβάνιος, έβαλε πρόταση στο τραπέζι για τη δημιουργία μιας νέας διεύθυνσης, της «Διεύθυνσης Διαχείρισης Δημόσιου Χώρου», η οποία θα αναλάβει μέρος των αρμοδιοτήτων της πρώην Δημοτικής Αστυνομίας, στηριζόμενη στη δύναμη της ΕΛ.ΑΣ.

«Αλαλούμ» στον Πειραιά

Στον Πειραιά, στο κτίριο της οδού Ευριπίδου, τις τελευταίες μέρες, γίνεται ξεκαθάρισμα με ταυτόχρονη μεταφορά υλικού από οχήματα του Δήμου. Από τις 23-9-2013 υπήρξε κατάργηση 110 οργανικών θέσεων. Την ίδια στιγμή το παρεμπόριο αρχίζει να εμφανίσει ξανά τα «πλοκάμια» του στην πόλη και η παράνομη στάθμευση αυξάνεται στη μετα-μοδοδρομήσεων εποχή. Η Αστυνομία κάνει τα αδύνατα δυνατά να κρατήσει τις ισορροπίες και ως ένα βαθμό τα έχει καταφέρει. Ωστόσο, όλοι συνηγορούν ότι η προσπάθεια αυτή χρειάζεται «εσωτερική» ενίσχυση. Δυστυχώς, το θέμα έχει κολλήσει στο γραφειοκρατικό σκέλος και η δημοτική Αρχή Μώραλη δεν έχει αναλάβει ακόμα καθήκοντα για να προωθήσει τις προτάσεις της.

Τις τελευταίες μέρες η Γενική Διεύθυνση Προσλήψεων του ΑΣΕΠ κατόπιν εντολής του αρμοδίου Τριμελούς Υπηρεσιακού Συμβουλίου ζήτησε από το Δήμο Πειραιά τα δικαιολογητικά από τα οποία να προκύπτει ότι οι υπάλληλοι της Δημοτικής Αστυνομίας δικαιούνται να λάβουν μοριοδότηση λόγω της εισαγωγής τους στη δημόσια διοίκηση προ ΑΣΕΠ, με γραπτό διαγωνισμό. Πράγματι, ο Δήμος Πειραιά διαβίβασε στο ΑΣΕΠ την προκήρυξη, τον πίνακα επιτυχόντων στον διαγωνισμό, την απόφαση πρόσληψης και την ανακοίνωση μονιμοποίησης. Ωστόσο, σύμφωνα με έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Βουλή από τον ΣΥΡΙΖΑ, παρά το γεγονός ότι στους προσωρινούς πίνακες του ΑΣΕΠ είχαν λάβει την μοριοδότηση αυτή (συγκεκριμένα 20 μόρια) και εμφανίζονταν ως διοριστέοι, στους τελικούς πίνακες η μοριοδότηση αυτή αφαιρέθηκε με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους, καθώς υπάρχουν άτομα που είναι ηλικίας άνω των 50 ετών και δεν τους δόθηκε η δυνατότητα να επιλέξουν θέσεις στην Ελληνική Αστυνομία και στο Υπουργείο Δικαιοσύνης λόγω ορίου ηλικίας.

Η κυβέρνηση σκέπτεται…

Η κυβέρνηση αναζητά λύσεις την ώρα που πολλοί δήμαρχοι διαμαρτύρονται ότι έχουν μείνει ανυπεράσπιστοι στον πόλεμο κατά του παρεμπορίου και της παράνομης στάθμευσης. Δικαιολογημένη χαρακτήρισε την ανησυχία στους δήμους ο Υπουργός Εσωτερικών Αργύρης Ντινόπουλος ξεκαθαρίζοντας πως για τους 226 «αδιάθετους» πρώην δημοτικούς Αστυνομικούς είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρεθεί λύση. Τις επόμενες μέρες θα ακολουθήσει ένα πλαίσιο διαλόγου και προτάσεων με θέμα την περιφρούρηση των Δήμων βάσει των νέων δεδομένων που έχουν διαμορφωθεί.

Πηγή:  http://koinoniki.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου