Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014

Πώς θα λειτουργήσει η νέα Δημοτική Αστυνομία, υπό την ΕΛ.ΑΣ., στη Ρόδο - Μνημόνιο συνεργασίας του Δήμου Ιωαννιτών με την Αστυνομία

Με εγκύκλιο διαταγή που θα εκδοθεί από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας αναμένεται, σύμφωνα με τις πληροφορίες της «ΠΡΟΟΔΟΥ», να διευκρινιστεί η λειτουργία της νέας Δημοτικής Αστυνομίας, υπό την «ομπρέλα» της Ελληνικής Αστυνομίας. Η σχετική εγκύκλιος αναμένεται να καθορίσει συγκεκριμένα εάν και πως θα λειτουργήσει η νέα αστυνομική δομή, καθώς και τον βαθμό που θα πρέπει να έχουν οι διοικούντες αυτής, οι οποίοι θα είναι αποκλειστικά αστυνομικοί και όχι πρώην δημοτικοί αστυνόμοι.

Της Άννας Σαρρή
Κατά τα όσα φέρονται να προκύπτουν από το ρεπορτάζ της «ΠΡΟΟΔΟΥ», η νέα δημοτική αστυνομία, που δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη πως ακριβώς θα λειτουργήσει - δηλαδή με τη μορφή - αναμένεται να δράσει αυτοτελώς ως Τμήμα, ενώ εξετάζεται να στεγαστεί στο κτίριο που λειτουργούσε η πρώην στρατονομία στην πόλη του νησιού. Στη Ρόδο θα υπηρετήσουν 46 πρώην δημοτικοί αστυνόμοι, που θα έχουν την ευθύνη τήρηση της τάξης σε όλο το νησί, ενώ στην Κάρπαθο θα υπηρετήσουν μόλις δύο άτομα. Εάν και η μορφή και ο τρόπος λειτουργίας της νέας δημοτικής αστυνομίας, υπό την Ελληνική Αστυνομία, αναμένεται να καθοριστεί δια μέσου σχετικής εγκυκλίου που θα εκδοθεί από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, εντός του αμέσως επομένου χρονικού διαστήματος, εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει ως ανεξάρτητο Τμήμα, με συγκεκριμένες αρμοδιότητες και χωρική ευθύνη.

Μετά δε, και την έκδοση της σχετικής εγκυκλίου, η οποία θα περιλαμβάνει και τον βαθμό που θα πρέπει να έχουν οι ιθύνοντες του νέου Τμήματος, αναμένεται να προταθούν, να επιλεγούν και να τοποθετηθούν οι κατά κρίση από τους ιθύνοντες, αρμόδιοι διοικούντες.

Πηγή:  ΠΡΟΟΔΟΣ

Διαβάστε επίσης τι σχεδιασμός υπάρχει και για τη Θεσσαλονίκη:

Μνημόνιο συνεργασίας του Δήμου Ιωαννιτών με την Αστυνομία


Στην υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του Δήμου και της ελληνικής αστυνομίας προχώρησαν σήμερα ο δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος και ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Ηπείρου, υποστράτηγος Κώστας Τρομπούκης.

Στη συνάντηση και τη συζήτηση που προηγήθηκαν, παραβρέθηκαν ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας, ο Αστυνομικός Διευθυντής Τάξης Δημήτρης Κοτσάφτης, ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Ιωαννίνων Θεόδωρος Αθανασόπουλος και ο Διοικητής του Τμήματος Τροχαίας Χρήστος Πετσινός.

Δήμος και ελληνική αστυνομία, θα είναι σε συνεχή συνεργασία, προκειμένου να αντιμετωπιστούν θέματα στα οποία μέχρι πριν λίγους μήνες είχε αρμοδιότητα η Δημοτική Αστυνομία.

Το μνημόνιο συνεργασίας, μεταξύ των άλλων, περιλαμβάνει κυκλοφοριακά θέματα της πόλης, ηχορύπανση, λειτουργία καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, παρεμπόριο, τα εγκαταλελειμμένα οχήματα και την εφαρμογή της νομοθεσίας για το κάπνισμα.

Ο δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος στις δηλώσεις που έκανε εξήρε τη συνεργασία με την ελληνική αστυνομία και τα αποτελέσματα που έχει αποδώσει.

«Μετά την κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας δημιουργήθηκε ένα κενό σε πολλούς τομείς. Το κενό αυτό καλύπτουμε μέσα από το μνημόνιο συνεργασίας. Οι αρμοδιότητες θα ασκούνται από την ελληνική αστυνομία και ο δήμος από την πλευρά του θα συμβάλλει με τις υπηρεσίες και τα μέσα που διαθέτει.

Έτσι θα παρέμβουμε σε καίριους τομείς. Όλα αυτά τα χρόνια, είχαμε μία εξαιρετική συνεργασία με την ελληνική αστυνομία σε πολλά θέματα. Είναι πολύ σημαντικό ότι η τοπική ηγεσία ενδιαφέρεται για την ουσία και όχι για τους τύπους. Η αντίληψη αυτή βοήθησε στην εύρυθμη λειτουργία της πόλης» υπογράμμισε ο δήμαρχος στις δηλώσεις του.

Ο κ. Φίλιος απηύθυνε για μία ακόμη φορά έκκληση σε όλους να δείχνουν τον απαραίτητο σεβασμό στους πεζόδρομους και να μην παρκάρουν τα οχήματά τους. «Χρειαζόμαστε τη συνεργασία της κοινωνίας και ελπίζουμε οι πολίτες να ανταποκριθούν» υπογράμμισε στις δηλώσεις του.

Τη συνεργασία αστυνομίας και δήμου εξήρε και ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Ηπείρου Κώστας Τρομπούκης υπογραμμίζοντας ότι μετά την διάλυση της Δημοτικής Αστυνομίας, πρέπει να γίνει καλύτερη και αμεσότερη.

«Βασικός στόχος του μνημονίου είναι η επικύρωση της συνεργασίας αυτής και η ανταλλαγή απόψεων για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, σε ένα περιβάλλον ήρεμο», τόνισε ο κ. Τρομπούκης.

Ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Ηπείρου τόνισε ότι ανάλογα μνημόνια έχουν γίνει και σε άλλους δήμους ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι δυνάμεις της τοπικής αστυνομίας επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών αυτών και την επίλυση των ζητημάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου