Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

Eπιχείρηση «λίφτινγκ» στην ΕΛ.ΑΣ. - Τι προβλέπει το νομοσχέδιο - Στην ενδέκατη θέση παγκοσμίως η Ελλάδα με 50.798 αστυνομικούς

Ριζικές αλλαγές στην οργανωτική δομή της Ελληνικής Αστυνομίας επιχειρεί η κυβέρνηση. Το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό των Σωμάτων Ασφαλείας δόθηκε για δημόσια διαβούλευση. Στις καινοτομίες του συμπεριλαμβάνεται η ενοποίηση της Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος με την Αντιτρομοκρατική.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο  Δένδια αυξάνονται τα άτομα που υπηρετούν στην ΕΚΑΜ
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο Δένδια αυξάνονται τα άτομα που υπηρετούν στην ΕΚΑΜ

Στην πλήρη αναδιάρθρωση της Ελληνικής Αστυνομίας με σχετική νομοθετική πρωτοβουλία προχωρεί ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο προβλέπονται σύσταση νέων υπηρεσιών, σύντμηση τμημάτων, τράπεζα DNA, απορρόφηση των δημοτικών αστυνομικών και αλλαγές στην οργανωτική δομή καταργώντας 6.700 κενές οργανικές θέσεις.

Επίσης, δημιουργούνται 200 νέες θέσεις ειδικού επιστημονικού προσωπικού, που θα καλυφθούν με νέες προσλήψεις, αυξάνονται τα άτομα που υπηρετούν στην ΕΚΑΜ (Ειδική Κατασταλτική Αντιτρομοκρατική Μονάδα) και προβλέπεται αλλαγή στην Ακαδημία Αστυνομίας.

Eπιχείρηση «λίφτινγκ» στην ΕΛ.ΑΣ.
Ο υπουργός είχε ανακοινώσει στην αρχή του έτους ότι θα προχωρήσει σε μια νέα Αστυνομία και από χθες το νομοσχέδιο «Αναδιοργάνωση της Ελληνικής Αστυνομίας και άλλες διατάξεις» εισήχθη σε δημόσια διαβούλευση και αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο (στην ιστοσελίδα www.opengov.gr/yptp/?p=960).

Μάλιστα, ο υπουργός καλεί τους πολίτες και τους φορείς που επιθυμούν να συμμετάσχουν στη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης να υποβάλουν παρατηρήσεις, σχόλια, ιδέες και προτάσεις έως και τη Δευτέρα 5 Αυγούστου.

Στόχος του υπουργείου είναι η νομοθετική πρωτοβουλία να αναδιοργανώσει το δομικό σχήμα και το λειτουργικό πλαίσιο της Ελληνικής Αστυνομίας, προκειμένου να καταστεί αυτή πιο σύγχρονη, ευέλικτη και αποτελεσματική, τόσο σε επιτελικό όσο και σε επιχειρησιακό επίπεδο.

Σύμφωνα με το προωθούμενο νομοσχέδιο, προβλέπεται αναβάθμιση της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, δημιουργία τράπεζας DNA και δακτυλικών αποτυπωμάτων στα πρότυπα ξένων αντίστοιχων υπηρεσιών, όπως το FBI. Θα τηρούνται εθνικά αρχεία γενετικών τύπων (DNA) με σκοπό την εξασφάλιση της ανταλλαγής δεδομένων και πληροφοριών στο πλαίσιο της διασυνοριακής συνεργασίας, ιδίως όσον αφορά την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του διασυνοριακού εγκλήματος.

Μετανάστευση
Στον τομέα εφαρμογής της νομοθεσίας περί αλλοδαπών και αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης, δημιουργείται ειδικός Κλάδος Αλλοδαπών και Μετανάστευσης.
Καταργούνται 6.700 κενές οργανικές θέσεις αστυφυλάκων γενικών καθηκόντων, στο πλαίσιο ανασυγκρότησης του Αρχηγείου της Αστυνομίας. Επισημαίνεται πως δεν αφορά πρόσωπα, οι θέσεις αυτές είναι κενές, είτε από συνταξιοδοτήσεις είτε από αποχωρήσεις, και παρέμεναν ως πρόβλεψη στην οργανωτική δομή της Αστυνομίας.

Η Δίωξη Οργανωμένου Εγκλήματος και η Αντιτρομοκρατική θα ενοποιηθούν σε μία υπηρεσία με εθνική αρμοδιότητα. Η δύναμη της ΕΚΑΜ αυξάνεται από 200 σε 300 άτομα, ενώ προβλέπεται η πρόσληψη ατόμων για να καλύψουν τις 200 νέες θέσεις επιστημονικού προσωπικού που θα δημιουργηθούν.

Στη Γενική Διεύθυνση Ασφάλειας Βορείου Ελλάδος συγκροτείται Υποδιεύθυνση Ειδικών Αστυνομικών Δυνάμεων, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, που θα υπάγεται και τμήμα της ΕΚΑΜ, όπως ίδια πρόβλεψη υπάρχει για την Κρήτη.

Προβλέπεται απορρόφηση της Δημοτικής Αστυνομίας, καθώς με το νομοσχέδιο προωθείται η συνεργασία με τους ΟΤΑ μέσω μνημονίων συνεργασίας σε θέματα αστυνόμευσης και εξυπηρέτησης πολιτών, και της Δ/νσης Εξυπηρέτησης Πολιτών και Δημοτικής Αστυνόμευσης του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. Το συγκεκριμένο μέτρο αποσκοπεί στην καταπολέμηση του «εγκλήματος της γειτονιάς». Υπάρχει ήδη η πρόβλεψη για «έναν αστυνομικό σε κάθε γειτονιά» και εκεί θα αξιοποιηθούν οι δημοτικοί αστυνομικοί.

Αναβαθμίζεται η Αστυνομική Ακαδημία, καθώς καθίσταται ΝΠΔΔ και αποκτά διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στον τομέα της ασφάλειας, όπου συγκροτείται μια νέα, ευέλικτη, καθετοποιημένη δομή των υπηρεσιών με μείωση των ιεραρχικών επιπέδων για τη διευκόλυνση λήψης και διαβίβασης των εντολών.

Από τα μεγαλύτερα σώματα παγκοσμίως η ΕΛ.ΑΣ.
Καταργούνται 6.700 οργανικές θέσεις
Η ανάγκη αναδιοργάνωσης του οργανογράμματος και της δομής της Ελληνικής Αστυνομίας είναι εμφανής στη νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκου Δένδια.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου, η προϋπάρχουσα δομή δεν ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες της «νέας» Αστυνομίας που επιχειρεί το νομοσχέδιο που προωθείται να δημιουργήσει.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους», όλες οι συντμήσεις και συγχωνεύσεις τμημάτων και υπηρεσιών θα γίνουν με Προεδρικά Διατάγματα, ενώ η κατάργηση των 6.700 κενών οργανικών θέσεων εντάσσεται στην ανάγκη νέας δομής.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Ελληνική Αστυνομία είναι ένα από τα μεγαλύτερα αστυνομικά σώματα, τόσο στην Ευρώπη, όσο και παγκοσμίως.

Το σχέδιο για την αναδιοργάνωση προβλέπει τη δημιουργία ενός σώματος περίπου 45.000-48.000 αστυνομικών, ενώ σήμερα υπολογίζεται ότι υπηρετούν περίπου 55.000.

Ο αριθμός ενδέχεται να είναι μικρότερος, καθώς έχουν υπάρξει και συνταξιοδοτήσεις.
Σ
ύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία που έχει δημοσιεύσει η Eurostat, τα τελευταία διαθέσιμα αφορούν το έτος 2008, ως μέγεθος η Ελληνική Αστυνομία κατατάσσεται πολύ πάνω από τον μέσο όρο.

Μάλιστα, σε παγκόσμιο επίπεδο βρίσκεται στην ενδέκατη θέση με 50.798 αστυνομικούς.

Στοιχεία
Στην πρώτη θέση έρχονται οι ΗΠΑ με 708.569 αστυνομικούς, στη δεύτερη η Τουρκία με 341.770, στην τρίτη η Γερμανία με 247.619, στην τέταρτη η Ιταλία με 245.152 και στην πέμπτη η Γαλλία με 228.402 αστυνομικούς.

Στη δέκατη θέση, πάνω από την Ελλάδα, βρίσκεται ο Καναδάς με 65.283 και τις υπόλοιπες θέσεις της δεκάδας καταλαμβάνουν η Αγγλία μαζί με την Ουαλία, η Πολωνία και η Νότιος Αφρική.

Επισημαίνεται ότι μπορεί να φαίνεται πως η Ελληνική Αστυνομία είναι μία από τις μεγαλύτερες στον κόσμο και ειδικά σε σχέση με τους κατοίκους της, αλλά σε αυτήν υπάγονται όλα τα τμήματα και οι υπηρεσίες της χώρας.

Η Οικονομική Αστυνομία είναι ξεχωριστό τμήμα στις ευρωπαϊκές αστυνομίες, όπως και η αστυνομία δασών, η δημοτική, συνοριακή κ.ά.

Σε ό,τι αφορά την αναλογία αστυνομικών/κατοίκων, ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι ένας αστυνομικός ανά 250 κατοίκους.

Η Ελλάδα και πάλι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, καταλαμβάνει υψηλή θέση συγκριτικά με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές αστυνομίες.

Για το έτος 2008, αντιστοιχούσαν 453 αστυνομικοί για κάθε 100.000 κατοίκους ή αλλιώς... περίπου μισός αστυνομικός για κάθε 100 κατοίκους.

Σημειώνεται ότι τα στατιστικά αφορούν τα 27 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Αντιδρούν οι αστυνομικοί υπάλληλοι στο σχέδιο
Αντιρρήσεις καταγράφονται από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ) για τη νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργού Ν. Δένδια για την αναδιοργάνωση της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ο πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ Χρήστος Φωτόπουλος μιλά στο «Εθνος» και δηλώνει πως η πρώτη διαπίστωση της ομοσπονδίας είναι ότι το νομοσχέδιο δεν έχει επιστημονική τεκμηρίωση και δεν γνωρίζει τους συντάκτες.

«Είναι αντιγραφή του πλαισίου 1481 (ιδρυτικός νόμος της ΕΛ.ΑΣ.) και προφανώς έχει συνταχθεί από υπηρεσιακούς παράγοντες. Δεν παρέχει κάτι καινούργιο», δηλώνει ο κ. Φωτόπουλος και επισημαίνει πως η ΠΟΑΣΥ έχει στείλει το νομοσχέδιο στα πρωτοβάθμια συμβούλιά τους σε όλη την Ελλάδα.

Προτάσεις
Τις επόμενες μέρες καλούνται τα μέλη να καταγράψουν τις θέσεις τους, και στη συνέχεια θα τις καταθέσουν στη δημόσια διαβούλευση και θα τις στείλουν και στον υπουργό.

«Θα υπάρξουν προτάσεις από την ΠΟΑΣΥ και ας συγκρίνει ο κόσμος τις δικές μας μελέτες», λέει ο πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ.

Την ίδια στιγμή εκφράζονται φόβοι για «αλληλοκάλυψη και πανσπερμία υπηρεσιών», λόγω των συντμήσεων και συγχωνεύσεων τμημάτων. «Η Ασφάλεια Αττικής θα έχει αρμοδιότητα σ' όλη την Ελλάδα, όπως και η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης, όπως και η νέα Υπηρεσία Οργανωμένου Εγκλήματος και Αντιτρομοκρατικής, ενώ θα υπάρχουν υπηρεσίες Ασφάλειας σε επίπεδο περιφέρειας. Σε θέματα ασφάλειας ο αστυνομικός διευθυντής δεν θα έχει ιδέα τι γίνεται στην περιοχή του», δηλώνει ο κ. Φωτόπουλος και εξηγεί πως φαίνεται να αποκτούν τα κέντρα ηγεμονικό ρόλο.

Η ΠΟΑΣΥ τις επόμενες μέρες θα εκφράσει και επισήμως τις διαφωνίες και τις προτάσεις της.

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΜΠΙΝΤΕΛΑΣ

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου