Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

Με προεδρικά διατάγματα οι «σφαγές» στο Δημόσιο - Απαραίτητη η γνωμοδότηση του ΣτΕ, όχι η ψήφος της Ολομέλειας

Με προεδρικό διάταγμα κατόπιν γνωμοδότησης του Συμβουλίου της Επικρατείας θα γίνονται στο εξής οι όποιες αλλαγές σε φορείς του Δημοσίου αλλά και απολύσεις ή μετακινήσεις δημοσίων υπαλλήλων. Ουσιαστικά έτσι παρακάμπτεται η Βουλή όμως το ΣτΕ θα πρέπει να κρίνει τη συνταγματικότητα των όποιων αποφάσεων προτού αυτές υιοθετηθούν.


Αυτά προβλέπει η τροπολογία που κατέθεσαν την Παρασκευή ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, και η οποία εντάχθηκε στο νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα.

Σύμφωνα με την τροπολογία, με προεδρικά διατάγματα θα είναι δυνατό να αντικαθίστανται ή να τροποποιούνται οι Οργανισμοί των υπουργείων, των αυτοτελών δημοσίων υπηρεσιών, των αποκεντρωμένων διοικήσεων αλλά και των ΝΠΔΔ, αλλά και να καταρτίζονται ενιαίοι οργανισμοί για κατηγορίες νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου.

Ανάμεσα στα όσα θα προβλέπουν οι Οργανισμοί μπορεί να είναι και η σύσταση νέων θέσεων προσωπικού, καθώς και η κατάργηση, κατά κατηγορία και κλάδο, υφιστάμενων θέσεων που πλεονάζουν ή και η μεταφορά θέσεων προσωπικού σε άλλους κλάδους.

Η κατάρτιση των Οργανισμών θα βασίζεται σε εκθέσεις αξιολόγησης των οργανικών μονάδων τους που συνοδεύονται από περιγράμματα αποστολής και θέσεων καθώς και από σχέδια στελέχωσης, τα οποία έχουν εγκριθεί από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης.

Προβλέπεται, επίσης, ότι είναι δυνατόν με τα ίδια προεδρικά διατάγματα να αντικαθίσταται, να καταργείται ή να τροποποιείται κάθε ισχύουσα διάταξη νόμου ή κανονιστικής πράξης, σχετική με την οργάνωση και λειτουργία των προαναφερόμενων φορέων.

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση “η επιλογή του νομικού εργαλείου του προεδρικού διατάγματος για τη θέση σε ισχύ των νέων οργανισμών υπαγορεύεται από την ανάγκη της ευελιξίας και της ύπαρξης διακριτικής ευχέρειας της διοίκησης ως προς την οργάνωσή της αλλά και από τη δικαιοκρατική εγγύηση προηγούμενου ελέγχου των Προεδρικών Διαταγμάτων από το Συμβούλιο της Επικρατείας”.

Πηγή: Newsroom Enet, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου