Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013

Πάρης Κουκουλόπουλος: «Καταψήφισα τη διάταξη για τη Δημοτική Αστυνομία γιατί δεν ήταν μνημονιακή μας υποχρέωση ούτε προαπαιτούμενο για τη δανειοδότηση της χώρας»

* «Ακραία νεοφιλελεύθερη η συνταγή των δανειστών, αλλά τη δεχτήκαμε γιατί δεν είχαμε άλλη λύση» * «Υπάρχουν όμως και νεοφιλελεύθερες επιλογές που σχεδιάζονται εντός των τειχών και σερβίρονται ως «μεταρρυθμίσεις» και «μνημονιακές υποχρεώσεις»» * «Είμαι περήφανος που ανήκω στη μικρή πλέον Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ και σέβομαι όλες τις αποφάσεις του προέδρου» 

«Κανένας δήμος στη Χρυσή Αυγή. Εχουν υποχρέωση οι δυνάμεις του συνταγματικού τόξου στην ελάχιστη αυτή σύγκλιση» 

«Κανένας δήμος στη Χρυσή Αυγή. Εχουν υποχρέωση οι δυνάμεις του συνταγματικού τόξου στην ελάχιστη αυτή σύγκλιση» Οι νεοφιλελεύθερες επιλογές σχεδιάζονται με επιμέλεια εντός των τειχών, βαπτίζονται «μεταρρυθμίσεις» και σερβίρονται ως μνημονιακές υποχρεώσεις, ενώ είναι πολιτικές αναδιανομής υπέρ των ολίγων, λέει στην «Κ.Ε.» ο Πάρις Κουκουλόπουλος ύστερα από τριάμισι χρόνια Μνημονίου και καλεί το ΠΑΣΟΚ να πρωτοστατήσει για μια νέα συμφωνία με την τρόικα.

Ο βουλευτής Κοζάνης, επιμένοντας στην καταψήφιση της σχετικής διάταξης, λέει ότι δεν ξέρει καμία χώρα της Ευρωζώνης που διανοείται την κρατικοποίηση της Δημοτικής Αστυνομίας, ενώ απαντώντας σε όσους υποστηρίζουν ότι απολαμβάνει ασυλία από τον Ευ. Βενιζέλο, τονίζει: «Ο ρόλος μας είναι πρόσκαιρος και οι αποφάσεις του προέδρου σεβαστές».
Ετσι θα συνεχίσω
* Εχετε ψηφίσει μέτρα που διέλυσαν το κοινωνικό κράτος, που απορρύθμισαν τις εργασιακές σχέσεις, που μείωσαν δραματικά τα εισοδήματα των πολιτών. Δεν ψηφίσατε τη διάταξη για τη Δημοτική Αστυνομία. Γιατί;
- Η συγκεκριμένη διάταξη δεν ήταν μνημονιακή μας υποχρέωση ούτε προαπαιτούμενο για την ομαλή δανειοδότηση της χώρας. Η καταψήφισή της είχε αρνητικές συνέπειες μόνο για τους εμπνευστές της που βρίσκονται εντός των τειχών. Τριάμισι χρόνια τώρα ψηφίζω με το χέρι ψηλά και το κεφάλι ψηλά. Και έτσι θα συνεχίσω. Δηλώνω περήφανος που ανήκω στην -μικρή σήμερα- Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ γιατί μαζί με τους πολίτες κρατήσαμε όρθια τη χώρα στην Ευρωζώνη με τεράστιο τίμημα.

Δεν ξέρω καμιά χώρα της Ευρωζώνης που διανοείται την κρατικοποίηση της Δημοτικής Αστυνομίας. Η Ελλάδα έχει το πιο συγκεντρωτικό κράτος στην Ε.Ε. και εκεί ακριβώς συμπυκνώνεται και το πρόβλημά μας. Πρόκειται για ζήτημα βαθιά πολιτικό, ιδεολογικό, αξιακό. Πέραν αυτών, η απαξίωση και συρρίκνωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που αποτελεί το τελευταίο καταφύγιο του πολίτη στην κρίση, στερείται λογικής.
* Λέγεται ότι στην περίπτωσή σας, λόγω στενής συνεργασίας και φιλίας, ο Ευ. Βενιζέλος λειτούργησε με δύο μέτρα και δύο σταθμά. Και ότι έπρεπε να σας είχε βγάλει από κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος, επειδή αθετήσατε την κομματική γραμμή. Τι απαντάτε;
- Το βάρος που σηκώνει η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ και ο πρόεδρός του εδώ και 3,5 χρόνια είναι πρωτοφανές. Η αγωνία και η πίστη για την πατρίδα και την παράταξη μας ενώνουν και αυτό είναι που έχει σημασία. Ο ρόλος του καθενός μας στην κυβέρνηση, στο κόμμα, στο Κοινοβούλιο είναι πρόσκαιρος και οι αποφάσεις του προέδρου, για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, σεβαστές. Για όλα τα υπόλοιπα, οι απαντήσεις υπάρχουν στο Σύνταγμα, τον Κανονισμό της Βουλής και το Καταστατικό του ΠΑΣΟΚ. Καθώς επίσης και στον ορισμό της αποκλίνουσας άποψης από τον Δημήτρη Τσάτσο στο βιβλίο του «Εσωκομματική Δημοκρατία».
* Αρνηθήκατε τη θέση που σας πρότεινε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στο υπουργείο Εσωτερικών;
- Η πολιτική δεν είναι επάγγελμα, ούτε τα υπουργεία τα ένσημά της. Δεν θα έλεγα όχι σε μια κυβερνητική θέση με διακριτή ευθύνη. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν ήταν εφικτό με βάση τις προτεραιότητες που υπήρχαν. Οπως έγραψε ο Αντόνιο Γκράμσι, «οι αγωνιστές δεν μπορούν και δεν πρέπει να ελεεινολογούν ποτέ, επειδή πάλεψαν, όχι γιατί τους ανάγκασε κανείς, αλλά γιατί το θέλησαν οι ίδιοι συνειδητά».
* Πως εκλάβατε την -κατ' εντολήν Σαμαρά- απειλή του γενικού γραμματέα της κυβέρνησης Τάκη Μπαλτάκου για πρόωρες εκλογές «ακόμα και μέσα στον Δεκαπενταύγουστο» ή τις απειλές του πρωθυπουργού για διαγραφή στους διαφωνούντες βουλευτές της Ν.Δ.;
- Η πολιτική σταθερότητα είναι απαίτηση των πολιτών και εθνική ανάγκη. Σε δοκιμασία τη θέτουν οι μονομερείς ενέργειες, οι προχειρότητες και τα οριζόντια μέτρα. Σε δοκιμασία τη θέτουν, δυστυχώς, και οι δανειστές μας με παράλογες απαιτήσεις, όπως αυτή που αποτυπώθηκε στην προχθεσινή τροπολογία για τους κατόχους διδακτορικών. Κανένας δεν έχει δικαίωμα να παίζει με την αξιοπρέπειά μας.
Οχι άλλα μέτρα
* Η χώρα βουλιάζει, χάνει τις δομές της και τις υποδομές της, χάνει τις παραγωγικές πηγές της και φως στο τούνελ δεν φαίνεται. Τι περιμένει να κερδίσει η κυβέρνηση, τι περιμένει να κερδίσει το ΠΑΣΟΚ από τη συνέχιση της ίδιας πολιτικής, όταν πλέον οι πιο έγκυροι διεθνείς αναλυτές λένε ότι οδηγεί και σε νέα αδιέξοδα;
- Στην Ελλάδα του 2009 ούτε μπορούμε ούτε πρέπει να γυρίσουμε. Βρεθήκαμε στη δίνη του κυκλώνα με δική μας ευθύνη στις χειρότερες δυνατές συνθήκες. Η βίαιη δημοσιονομική προσαρμογή είναι η συνταγή των δανειστών και είναι ακραία νεοφιλελεύθερη. Τη δεχτήκαμε γιατί δεν είχαμε άλλη λύση, δεν μας δάνειζε κανείς άλλος. Η προσπάθεια αυτή έφτασε στα όριά της, γι' αυτό λέμε όχι άλλα μέτρα. Απαιτείται μια νέα συμφωνία που θα σέβεται τις θυσίες του λαού και θα δίνει ελπίδα και προοπτική σε όλους και κυρίως στη νέα γενιά. Αυτή είναι η μια όψη των πραγμάτων.
Η άλλη όψη είναι οι νεοφιλελεύθερες επιλογές που σχεδιάζονται με επιμέλεια εντός των τειχών και σερβίρονται ως μνημονιακές υποχρεώσεις. Από την ενέργεια μέχρι τις υπηρεσίες γενικού συμφέροντος και από την απελευθέρωση των επαγγελμάτων μέχρι το ωράριο προωθούνται πολιτικές που βαφτίζονται «μεταρρυθμίσεις», ενώ στην ουσία πρόκειται για πολιτικές αναδιανομής υπέρ των ολίγων. Σ' αυτό το σημείο πιστεύω ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να ορθώσει το ανάστημά του, για να ξαναβρεί την ταυτότητά του. Δεν είναι τόσο απλό όσο ακούγεται, είναι όμως επιβεβλημένο, γιατί αυτοί που θέλουν να γίνουν ΠΑΣΟΚ στη θέση του ΠΑΣΟΚ επαγγέλλονται τη στασιμότητα, όταν δεν υπαινίσσονται την επιστροφή στο παρελθόν.
* Προέρχεστε από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Σε δέκα μήνες η χώρα έχει ευρωεκλογές και δημοτικές εκλογές. Βλέπετε να αλλάζει ξανά ο πολιτικός χάρτης; Σας φοβίζει η άνοδος της Χρυσής Αυγής;
- Κανένας δήμος στη Χρυσή Αυγή. Οι δυνάμεις του συνταγματικού τόξου έχουν υποχρέωση σ' αυτή την ελάχιστη σύγκλιση. Η διαφύλαξη και η προστασία της δημοκρατίας απ' όλους μας δεν είναι απλώς σεβασμός στην Ιστορία και τον πολιτισμό μας, αλλά και απαραίτητη συνθήκη για το μέλλον μας. Ακριβώς γι' αυτό είναι υπόθεση όλων των πολιτών. Η Χ.Α. καλλιεργεί το μίσος και το διχασμό, τη βία και την απομόνωση. Μιλάει για καταστροφή και προτείνει τον όλεθρο. Μιλάει για έθνος και προτείνει τη συρρίκνωσή του. Είναι καιρός να καταλάβουμε όλοι ότι η Χ.Α. είναι ναζιστικό κόμμα και δεν είναι το υποκατάστατο «εισαγγελικών» τηλεοπτικών εκπομπών, όπου προσέφευγε κάθε αγανακτισμένος, επειδή «δεν υπάρχει κράτος». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου