Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

Ρόδος: Mηδενικά τα πρόσοδα για τους κοινόχρηστους χώρους (από 1 εκ. ευρώ!) μετά την κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας - Την υποκαθιστούν με άλλη!

Με αυστηρότητα προτίθεται να εφαρμόσει το νέο κανονισμό λειτουργίας κοινοχρήστων χώρων, οριζόντια, σε όλο το νησί, η νέα Δημοτική Αρχή Ρόδου, προκειμένου να πατάξει φαινόμενα καταλήψεων αλλά και διαφυγόντων κερδών του Δήμου αφού μετά την κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας από 1 εκατομμύριο ευρώ που είχε εισπράξει ο Δήμος, μέχρι τον Σεπτέμβριο φέτος, τα έσοδα έδειξαν…μηδέν!


Το παραπάνω θέμα αναδείχθηκε κατά την τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, την περασμένη Δευτέρα 20 Οκτωβρίου, με αφορμή τα θέματα που υπήρχαν στην ημερήσια διάταξη για την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής (ΕΠΖ) που είναι και η καθ’ ύλην αρμόδια για τους κοινόχρηστους χώρους.

Όπως έκανε γνωστό ο Πρόεδρός της, Αντιδήμαρχος, κ. Σάββας Διακοσταματίου, στην επόμενη συνεδρίασή της Επιτροπής, την Πέμπτη 30 Οκτωβρίου, έρχεται για έγκριση ο νέος κανονισμός για τους κοινόχρηστους χώρους ο οποίος θα είναι, πια, για όλο το νησί της Ρόδου-πλην της Παλιάς Πόλης όπου εκεί είναι σε ισχύ (;) άλλος κανονισμός.

Έτσι, σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο, δεν θα έχουμε, πλέον, θέματα συνεχούς τροποποιήσεων κοινοχρήστων χώρων στην ημερήσια διάταξη, μια και θα αποτελούν πλέον κανονιστικές πράξεις και δεν θα έρχονται στο δ.σ. Όπως εξήγησε, εφόσον στην επόμενη συνεδρίαση της ΕΠΖ, ψηφίσουν τον κανονισμό, αυτός θα έρθει στο δ.σ. για έγκριση ως κανονιστική πράξη και, από εκεί και έπειτα, τουλάχιστον ένα μεγάλο ποσοστό τροποποιήσεων δεν θα έρχονται ούτε στο δ.σ. αλλά ούτε και στην ΕΠΖ αφού θα είναι πλέον καθορισμένοι οι χώροι που θα μπορούν να δοθούν.

Τα πρόσοδα έδειξαν…μηδέν!
Παίρνοντας το λόγο, στη συνέχεια, ο Δήμαρχος, κ. Φώτης Χατζηδιάκος, από την τοποθέτησή του διεφάνη ότι το θέμα αυτό απασχολεί τη Δημοτική Αρχή-μάλιστα, ο Δήμαρχος συμφώνησε με όλες τις παρεμβάσεις που έγιναν και είπε ότι είναι ένα μείζον θέμα ο καθορισμός των κοινοχρήστων χώρων και ότι είναι πολύ καλή η σκέψη της υπηρεσίας να γίνει οριζόντια σε όλο το νησί ο καθορισμός τους. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο κοινόχρηστος χώρος θα εκμισθώνεται από το Δήμο, μένει, όμως, ένα μεγάλο κεφάλαιο που είναι πως διενεργείται ο έλεγχος, πως επιτηρείται και πως εισπράττονται τα τέλη που θα καθοριστούν και αυτό θα πρέπει να το δουν άμεσα, πριν από το Μάρτιο, ούτως ώστε να έχουν βρει λύσεις μέχρι την έναρξη της επόμενης σεζόν.

Είπε, πάντως ότι έχουν προτάσεις και θα ζητήσει τη συνδρομή και τη στήριξη όλου του δ.σ. για θέματα που έχουν να κάνουν με την εμφάνιση της πόλης αλλά και την είσπραξη χαμένων πόρων.

Στο σημείο αυτό, ο κ. Χατζηδιάκος μετέφερε την έκπληξή του όταν από την ενημέρωση που του έκανε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, κ. Γιάννης Περδίκης, κατά την πρώτη εβδομάδα ανάληψης των καθηκόντων της νέας Δημοτικής Αρχής, άκουσε ότι μετά την κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας, πέρυσι είχαν βεβαιωθεί 1 εκατ. ευρώ έσοδα από τους κοινόχρηστους χώρους (σ.σ. προφανώς και πρόστιμα) και φέτος μέχρι 15 Σεπτεμβρίου…μηδέν!

Ο Δήμαρχος σχολίασε ότι αυτό είναι άδικο και για το Δήμο και για τις υπηρεσίες γιατί κάποιοι συμπολίτες μας επιχειρηματίες κερδίζουν από αυτούς τους χώρους.

«Θεωρώ κοροϊδία για το πρόσωπό μας να εκμισθώνονται δύο μέτρα, να χρησιμοποιεί ο άλλος οχτώ», είπε, συμπληρώνοντας ότι προτιμά να εισηγηθούν στο δ.σ. με τόλμη να δίνονται περισσότερα μέτρα και να τα πληρωθεί ο Δήμος, παρά λιγότερα και να κάνουν τα στραβά μάτια, «πάντα στα πλαίσια του κανονισμού, της εξυπηρέτησης και της αισθητικής του χώρου».

Μάλιστα, ο κ. Χατζηδιάκος, έκανε γνωστό ότι όταν διαπιστώθηκε…το μηδέν στα πρόσοδα, η πρώτη…παγανιά που έγινε από το συνεργείο της υπηρεσίας καθαριότητας, βεβαίωσε διακόσιες παραβάσεις για κοινόχρηστους χώρους, ωστόσο τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρχει μόνιμο κλιμάκιο ελέγχου όπως επίσης να βρουν και νέες μεθόδους που έχουν να κάνουν και με τη στάθμευση, για παράδειγμα με ηλεκτρονικά μέσα.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της μείζονος κ. Στράτος Καρίκης, ο οποίος υπενθυμίζεται διετέλεσε για πολλά χρόνια Πρόεδρος της ΕΠΖ, είπε ότι πρόκειται για σημαντικό θέμα και εκείνο που παρατηρήθηκε είναι ότι δεκάδες θέματα έρχονταν στην ΕΠΖ για κοινόχρηστο χώρο και δεν είχαν να πληρώσουν…επί δεκάδες χρόνια.
Ο ίδιος, είχε ζητήσει να υπάρχει ο φάκελος του κάθε πολίτη ώστε όταν κάνει κάποιο αίτημα να έχουν τα μέλη εικόνα τι συμβαίνει με τον πολίτη και αν έχει τακτοποιημένες τις υποχρεώσεις του.

Είπε, ακόμη, ότι στη Ρόδο η κατάσταση έχει ξεφύγει και ότι είναι γνωστό ότι κατά τη θητεία του κ. Χατζή Χατζηευθυμίου (σ.σ. πρώην Δήμαρχος Ροδίων και νυν επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας του δ.σ.), το συνεργείο λειτούργησε και είχαν πετύχει ένα καλό αποτέλεσμα, όμως στην επόμενη θητεία, δηλαδή αυτή του κ. Στάθη Κουσουρνά, δεν λειτούργησε αφού το συνεργείο δεν έβγαινε και όταν το έκανε ήταν για μία μέρα. Επίσης, είπε και εκείνος, όπως νωρίτερα και ο κ. Χατζηευθυμίου, ότι, ει δυνατόν, οι έλεγχοι θα πρέπει να ξεκινούν από το Μάρτιο και ότι θα στηρίξουν όλες αυτές τις αποφάσεις.

Πηγή: Ροδιακή


Αντιδήμαρχος Οικονομικών Δήμου Ρόδου: Η Δημοτική Αστυνομία θα αντικατασταθεί με άλλη



Αποφασισμένη είναι η δημοτική αρχή Ρόδου να αντικαταστήσει την υπηρεσία της πρώην Δημοτικής Αστυνομίας, με άλλη παρεμφερή υπηρεσία, ύστερα και από την τεράστια απώλεια εσόδων που εμφανίζεται, μετά και την κατάργησή της.

Αναφερόμενος στο θέμα αυτό ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Γιάννης Περδίκης, επισήμανε μεταξύ άλλων:

«Μετά από την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας, η παντελής απουσία ελέγχων αυτό το διάστημα, δημιούργησε πλείστα όσα προβλήματα. Καταλαβαίνετε ότι από τα 115 άτομα που είχε ο Δήμος Ρόδου, έχουν μείνει μόνον 6 με συνέπεια να μην μπορούν να γίνουν διάφοροι έλεγχοι. Είτε για την τήρηση του ωραρίου, είτε για τους μικροπωλητές, είτε για την ελεγχόμενη στάθμευση».

Ειδικά το τελευταίο ζήτημα, προβληματίζει την νέα δημοτική αρχή Ρόδου, αφού η λειτουργία μιας παρεμφερούς υπηρεσίας, κρίνεται πλέον αναγκαία: «Από την στιγμή που δεν υπάρχει η Δημοτική Αστυνομία, πρέπει να βρεθεί άλλη λύση για να γίνονται έλεγχοι. Ενδεικτικά αναφέρω ότι κατά τα προηγούμενα χρόνια σε μια μόνο δημοτική ενότητα, τα έσοδα ανέρχονταν από 300 έως 400.000 ευρώ ενώ σήμερα είναι…. μηδενικά! Σε αντιδιαστολή με την Ρόδο, καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό από άποψης απώλειας εσόδων για τον Δήμο», είπε ο κ. Περδίκης.

Κατά τα άλλα, σε δηλώσεις του ο αντιδήμαρχος οικονομικών, εξέφρασε την ικανοποίησή του σχετικά με την τακτοποίηση των οικονομικών του Δήμου Ρόδου και κυρίως των δανειακών υποχρεώσεών του καθώς και ως προς τα εντάλματα πληρωμών.

«Οι πληρωμές θα γίνονται εφεξής κάθε Δευτέρα από το ταμείο του Δήμου Ρόδου, για να μην λιιμνάζουν τα ταμειακά εντάλματα» ανακοίνωσε ο αντιδήμαρχος.

Πρόσθεσε δε, ότι οι απαιτήσεις παρελθόντων ετών είναι τεράστιες και ανέρχονται σε 71,5 εκ. ευρώ, ενώ πολλά είναι τα «ανεπίδεκτα είσπραξης».

Ο κ. Περδίκης απηύθυνε και μήνυμα προς τους μεγαλοφειλέτες: «Αν δεν προβούν σε ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους δεν θα τους δοθεί καμία παράταση. Αν δεν συμμορφωθούν, ο Δήμος Ρόδου είναι αποφασισμένος να προβεί ακόμη και σε κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών!».

Σχολιάζοντας τα δεδομένα στην Νέα Αγορά, ο αντιδήμαρχος δήλωσε πως οι συμβάσεις για τα συμβόλαια στα μισθώματα, που δεν έχουν απογραφεί, δεν πρόκειται να πάρουν παρατάσεις.
Τέλος, ερωτηθείς σχετικά με τον ΔΗΦΟΔΩ ξεκαθάρισε πως δεν ανησυχεί όποια κι αν είναι η τύχη του στο ΣτΕ: «Αν χάσουμε τον ΔΗΦΟΔΩ θα αντικατασταθεί με άλλον φόρο. Σε καμία όμως περίπτωση δεν πρόκειται η δημοτική αρχή να προβεί σε επιβολή νέων τελών, που θα επιβαρύνουν τον πολίτη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου