Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014

Νομική "ξιφομαχία" για την αξιολόγηση στο Δημόσιο σήμερα στο ΣτΕ – Μπρα ντε φερ συνδικαλιστικών οργανώσεων και συνηγόρων του δημοσίου

Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έχουν προσφύγει η ΑΔΕΔΥ, η ΠΟΕ-ΟΤΑ, ο Σύλλογος Εργαζομένων Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας- Στερεάς Ελλάδος


Νομική "ξιφομαχία" μεταξύ των εκπροσώπων συνδικαλιστικών οργανώσεων και αυτών της Διοίκησης υπήρξε κατά τη σημερινή συζήτηση στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, την οποία απασχόλησε το θέμα της συνταγματικότητας ή μη της αξιολόγησης των ουσιαστικών προσόντων των δημοσίων υπαλλήλων και των υπαλλήλων των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου.

Από την πλευρά της ΑΔΕΔΥ, της ΠΟΕ-ΟΤΑ κ.α., ζητήθηκε να ακυρωθούν οι ρυθμίσεις για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, τις οποίες χαρακτήρισαν ως "αντίθετες στις συνταγματικές αρχές της ισότητας και της αξιοκρατίας". Όπως είπε, μεταξύ άλλων, η δικηγόρος της ΑΔΕΔΥ: "δεν είμαστε αντίθετοι στην αξιολόγηση, θα πρέπει να υπάρχει. Η καρδιά του προβλήματος είναι ο επιμερισμός ότι συγκεκριμένος αριθμός δημοσίων υπαλλήλων πρέπει να βαθμολογηθεί υποχρεωτικά με πολύ χαμηλό βαθμό. Τί εξυπηρετεί δηλαδή η αναγκαστική βαθμολόγηση του 15% με βαθμολογία από 1-6 στην κλίμακα του 10. Αφενός συγκρίνονται πτυχιούχοι με απόφοιτους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που προσελήφθησαν όμως για διαφορετικό σκοπό. Πρόκειται για ισοπεδωτική  λειτουργία με τυχαία και συμπτωματικά κριτήρια».

Ειδικότερα, το κύριο πρόβλημα συνταγματικότητας, σύμφωνα με τους εργαζόμενους, αφορά την ποσόστωση στη βαθμολόγηση. Ότι, δηλαδή, σύμφωνα με τις νομοθετικές προβλέψεις, με άριστα το 10, ένα ποσοστό 25% θα πρέπει υποχρεωτικά να βαθμολογηθεί με 9 -10 (άριστα , ένα 60% με 7 - 8 (μέτρια – καλά) και ένα 15% αναγκαστικά με 1 - 6 (άσχημα).

Από την πλευρά του Δημοσίου, υποστηρίχθηκε ότι η άρνηση των υπαλλήλων να προχωρήσουν στην αξιολόγηση (που έχει εφαρμοστεί και σε άλλες χώρες και έχει κριθεί νόμιμη) και οι διαδοχικές απεργίες για αυτό τον λόγο «σημαίνουν για μας ότι δεν θέλουν να αλλάξουν τίποτα. Τα κακώς κείμενα να μην αλλάξουν». Και πρόσθεσαν ότι με βάση τον νόμο όσοι αξιολογηθούν με χαμηλό βαθμό το 2013 δεν θα υποστούν καμιά επίπτωση μισθολογική ή άλλη και μάλιστα αυτή η άσχημη βαθμολόγηση, εάν την επόμενη χρονιά παρουσιαστεί βελτίωση στην αξιολόγησή τους, θα διαγραφεί οριστικά από το φάκελό τους.

Υπενθυμίζεται ότι σχετικές προσφυγές έχουν κατατεθεί από την ΑΔΕΔΥ και τον Σύλλογο Εργαζομένων Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδος.

Οι προσφεύγοντες στρέφονται κατά των εγγράφων του υπουργού Δημόσιας Διοίκησης - όπως τα χαρακτήρισε στην εισήγησή του ο σύμβουλος Επικρατείας Μιχάλης Βηλαράς - για την αξιολόγηση των ουσιαστικών προσόντων  των δημοσίων υπαλλήλων κ.λ.και επίσης ζητούν την ακύρωση της απόφασης της γενικής γραμματέως αποκεντρωμένης διοίκησης Θεσσαλίας- Στερεάς Ελλάδος για τον επιμερισμό των ποσοστών αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων. Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις υποστηρίζουν ότι  ο νόμος 4250/2014 που επέφερε τροποποιήσεις στο καθεστώς της αξιολόγησης και οι επίμαχες εγκύκλιοι του υπουργού Δημόσιας Διοίκησης αντίκειται στις συνταγματικές αρχές της ισότητας, της αμεροληψίας, της διαφάνειας και της αξιοκρατίας κ.λ.

Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του.

Συζήτηση και για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων


Παράλληλα, στην Ολομέλεια συζητήθηκε και η συνταγματικότητα, ή μη, του νόμου για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων και το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του.


Την Ολομέλεια του ΣτΕ απασχόλησε η προσφυγή τριών κατοίκων του Αμαρουσίου, που ζητούν να ακυρωθούν, ως αντισυνταγματικές και παράνομες, οι υπουργικές αποφάσεις για την έναρξη λειτουργίας του πληροφορικού συστήματος διεκπεραίωσης των δηλώσεων υπαγωγής στον νόμο 4178/2013, που αφορά την νομιμοποίηση των αυθαιρέτων.

Παράλληλα, οι κάτοικοι του Αμαρουσίου ζητούν να ακυρωθούν, ως αντισυνταγματικές, διατάξεις του νόμου 4178/2013 για την αυθαίρετη δόμηση, όπως είναι η διατήρηση για μεγάλο χρονικό διάστημα των αυθαιρέτων, η εξαίρεση τους από την κατεδάφιση, κ.λπ.

Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου συνήλθε με πρόεδρο τον Σωτ. Ρίζο και εισηγητή τον Σύμβουλο Επικρατείας Κων. Κουσούλη.

Κατά την ακροαματική διαδικασία οι δικηγόροι του Δημοσίου ανέφεραν ότι υπάρχει έτοιμη τροπολογία, με την οποία θα εξαιρούνται από τις ευνοϊκές διατάξεις του νόμου 4178/2013 περί νομιμοποίησης αυθαιρέτων, συγκεκριμένα ακίνητα.

Συγκεκριμένα, ανέφεραν ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος προωθεί ήδη τροπολογία στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, με την οποία εξαιρούνται των ευνοϊκών διατάξεων τα αυθαίρετα που είχαν κατασκευαστεί πριν την 28.7.2011 και έχει ανακληθεί ή ακυρωθεί η άδειά τους με αμετάκλητη δικαστική απόφαση.

Παράλληλα, οι νομικοί παραστάτες του Δημοσίου ανέφεραν ότι τα χρήματα από την νομιμοποίηση αυθαιρέτων, κ.λπ. δεν πηγαίνουν στο Δημόσιο για να καλύψουν «μαύρες τρύπες» του προϋπολογισμού, αλλά πηγαίνουν στο «Πράσινο Ταμείο» και ήδη έχουν συγκεντρωθεί το ποσό των 2,31 δισ. ευρώ, που είναι κατατεθειμένο στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Ο κ. Ρίζος απαντώντας στην αναφορά δικηγόρου των πολιτών που παρενέβησαν υπέρ των τριών κατοίκων του Αμαρουσίου, ότι στα Ευρωπαϊκά Κράτη (Γερμανία, Γαλλία, κ.λπ.) η αυθαίρετη δόμηση αντιμετωπίστηκε μέσω του πολεοδομικού σχεδιασμού, τόνισε:

«Δεν υπάρχει αυθαίρετη δόμηση στα πολιτισμένα κράτη. Οι πόλεις αυτές οι ευρωπαϊκές, που δημιουργήθηκαν στη μοναρχική περίοδο εμπεριέχουν ήδη τον πολεοδομικό σχεδιασμό με τρόπο που δεν μπορεί να φανταστεί ο νομοθέτης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου