Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014

Επαναλειτουργεί η Σχολή Δοκίμων Αστυφυλάκων στην Κομοτηνή, μετακινούνται στη Δράμα οι μετανάστες - Ως παράπλευρες απώλειες αντιμετωπίζονται 102 αστυνομικοί

Αναδημοσιεύουμε μία άσχετη είδηση για τη μεταφορά του συνόλου των μεταναστών από το Κέντρο Κράτησης Αλλοδαπών της Κομοτηνής στο αντίστοιχο στο Παρανέστι Δράμας και την επαναλειτουργία του Τμήματος Δοκίμων Αστυφυλάκων Κομοτηνής. Σημειώνεται ότι 28 αστυνομικοί που αποσπάστηκαν εκεί μόλις την περασμένη εβδομάδα υποχρεώνονται να επιστρέψουν στις υπηρεσίες τους.


Συνολικά 102 αστυνομικοί υπηρετούν στο κέντρο κράτησης. Οι 50 από αυτούς είναι ντόπιοι και επέστρεψαν μόλις πριν από δύο χρόνια στην Κομοτηνή, ενώ μόλις προχθές Τετάρτη παρουσιάστηκαν στο κέντρο κράτησης άλλοι 28 αστυνομικοί στους οποίους ανακοινώθηκε την ίδια ημέρα ότι θα επιστρέψουν πίσω στις υπηρεσίες από όπου αποσπάστηκαν Άμεσα εκτελεστέα η απόφαση μεταφοράς των παράνομων μεταναστών από την Κομοτηνή στο Παρανέστι Δράμας.

Τις παράπλευρες απώλειες μίας κατά τα άλλα θετικής είδησης έρχονται να αναδείξουν οι καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, μετά τη χθεσινή ανακοίνωση της επαναλειτουργίας του τμήματος δοκίμων αστυφυλάκων Κομοτηνής και της απομάκρυνσης των παράνομων μεταναστών. Όπως έγινε γνωστό με πρόταση του υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Βασίλη Κικίλια προχωρούν οι απαραίτητες διαδικασίες για την επαναλειτουργία του Τμήματος Δοκίμων Αστυφυλάκων Κομοτηνής.

Στο πλαίσιο αυτό, με απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγου Δημήτριου Τσακνάκη τροποποιείται η 7001/2/1464 από 21-11-2012 απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας «ίδρυση Υπηρεσιών Φύλαξης Εγκαταστάσεων Κράτησης Αλλοδαπών» (Β΄3091). Ο κ. Κικίλιας δήλωσε για τη συγκεκριμένη απόφαση: «Η δημιουργία του Προαναχωρησιακού Κέντρου Κράτησης Αλλοδαπών στην Κομοτηνή ήταν μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, που εκείνη τη στιγμή είχε συγκεκριμένα γεωγραφικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Τώρα λοιπόν, που οι συνθήκες ωρίμασαν, λόγοι δημόσιας τάξης, επιχειρησιακής τακτικής του σώματος και όχι μόνο, επιβάλλουν την αποκατάσταση της πραγματικής επιθυμίας της τοπικής κοινωνίας, που δεν είναι άλλη από την επαναλειτουργία της σχολής αστυφυλάκων στην Κομοτηνή και τη μετακίνηση των μεταναστών στους άλλους υπάρχοντες χώρους. Και για να μην παρερμηνευτώ, λέγοντας επιχειρησιακή τακτική εννοώ την αποδέσμευση του εμπλεκόμενου αστυνομικού προσωπικού και την επιστροφή του στις πόλεις από τις οποίες μετακινήθηκε, όπου και θα ενισχύσουν το υπάρχον πλέγμα εμφανούς αστυνόμευσης σε αυτές». Ο υπουργός βέβαια δε μερίμνησε κάτι να πει για τους 102 αστυνομικούς που υπηρετούν στο κέντρο κράτησης, η τύχη των οποίων αποφασίστηκε να αλλάξει εν μία νυκτί, παρόλο που ορισμένοι από αυτούς αποσπάστηκαν στο κέντρο κράτησης μόλις την περασμένη Παρασκευή και έκαναν τις απαραίτητες ενέργειες μετακίνησης μέσα στο Σαββατοκύριακο για να μάθουν τρεις μέρες μετά ότι πρέπει ξανά να μετακομίσουν.

Η ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Είναι χαρακτηριστική η καταγγελία που έφτασε στο «Χ», λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση επαναλειτουργίας της σχολής: «παράλληλα με το κέντρο φύλαξης που απομακρύνεται, 102 έμμισθοι αστυνομικοί, που διαβίωναν και κατανάλωναν τα χρήματά τους στην πόλη μας, απομακρύνονται. Η σχολή είναι προφανές ότι δεν θα ανοίξει πριν την επόμενη χρονιά. Οι αστυνομικοί και οι οικογένειές τους, είχαν αποσπαστεί επίσημα από τους ίδιους ανθρώπους που κλείνουν το κέντρο 3 μόλις μέρες πριν. Μετακόμισαν, ξενοίκιασαν οι νέοι ή εξόπλισαν το σπίτι τους οι παλιότεροι με την ανανέωση της απόσπασης, 3 μέρες πριν! Πως θα στηρίξετε τους 102 αστυνομικούς; Τι γνώμη έχετε για τους 102 μισθούς που φεύγουν από την αγορά της πόλης μας; Οι λαθρομετανάστες απομακρύνονται σε άγνωστο μέρος που κανείς δεν ξέρει αν θα βελτιωθούν οι συνθήκες κράτησής τους. Και η σχολή, φέτος δεν ανοίγει».


ΤΗΝ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΑΠΟΣΠΑΣΤΗΚΑΝ 28 ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ

Συνολικά 102 αστυνομικοί υπηρετούν στο κέντρο κράτησης. Οι 50 από αυτούς είναι ντόπιοι και επέστρεψαν μόλις πριν από δύο χρόνια στην Κομοτηνή, όταν άνοιξε το κέντρο κράτησης και κρίθηκε απαραίτητη η απόσπασή τους στην πόλη μας, καθώς η τοπική δύναμη αστυνομικών της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ροδόπης δεν επαρκούσε για την επάνδρωση, με ικανό προσωπικό, του κέντρου. Μέχρι τότε υπηρετούσαν κυρίως στις περιοχές της Αθήνας και ελάχιστοι σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Μόλις χθες Τετάρτη παρουσιάστηκαν στο κέντρο κράτησης άλλοι 28 αστυνομικοί, οι μισοί από τους οποίους είναι ντόπιοι. Οι 28 αυτοί αστυνομικοί είχαν μάθει για την απόσπασή τους μόλις την περασμένη Παρασκευή. Ξενοίκιασαν σπίτια και εγκαταστάθηκαν στο νέο τόπο υπηρεσίας τους, ενώ παρουσιάστηκαν στην υπηρεσία τους, στο κέντρο κράτησης μεταναστών προχθές Τετάρτη για να πιάσουν δουλειά. Ο παραλογισμός της υπόθεσης είναι ότι τους ανακοινώθηκε την ίδια ημέρα ότι θα επιστρέψουν πίσω στις υπηρεσίες από όπου αποσπάστηκαν.

ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ ΣΤΗ ΡΟΔΟΠΗ

Η εξαγγελία της ανοιχτής σχολής αστυφυλάκων σίγουρα είναι μία είδηση που χαροποίησε, αλλά όχι επαρκώς, όταν στις παράπλευρες απώλειες καταγράφονται άνθρωποι, εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους, που χάριν ενός επιχειρησιακού σχεδιασμού που στήνεται και ξεστήνεται σε μία μέρα, ίσως και χάριν εκλογών, πρέπει να υποστούν μία απίστευτη ταλαιπωρία ηθική και οικονομική.

Σε κάθε περίπτωση οι ανάγκες αστυνόμευσης στην περιοχή είναι μεγάλες και θα μπορούσαν αστυνομικοί που θα επιθυμούσαν να παραμείνουν στην περιοχή να στελεχώσουν την Αστυνομική Διεύθυνση Ροδόπης και να διατεθούν στην αστυνόμευση των οικισμών, που έχουν αφεθεί στο έλεος της εγκληματικότητας, αλλά και στην ενίσχυση του προσωπικού του μεθοριακού σταθμού Μαζάκα – Νυμφαία, που φέτος, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, αναμένεται να παρουσιάζει πολύ μεγαλύτερη κυκλοφορία οχημάτων και πολιτών. Όλα τα παραπάνω άλλωστε έχουν διατυπωθεί ως αιτήματα πολλές φορές της τοπικής Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ροδόπης κι είναι καιρός να τύχουν ανταπόκρισης, τώρα που επείγει να βρεθεί λύσει για τους 102 αστυνομικούς. Πάντως οι πληροφορίες του «Χ» αναφέρουν ότι είναι άμεσα εκτελεστέα η απόφαση μεταφοράς των παράνομων μεταναστών από την Κομοτηνή στο Παρανέστι Δράμας.

Δήμητρα Συμεωνίδου

Πηγή: xronos.gr
Το είδαμε: http://www.bloko.gr/


Ανοιχτή επιστολή συγγενών των αποσπασμένων αστυνομικών στη Σχολή Κομοτηνής: «Δεν είμαστε πλαστικά παιχνίδια κύριε Κικίλια»


Από αναγνώστρια, λάβαμε την επιστολή που θαδιαβάσετε σε λίγο με την ακόλουθη εισαγωγική σημείωση: "Παρακαλώ όπως λάβετε σοβαρά υπόψη το συγκεκριμένο αρχείο, καθώς αποτελεί μια έκκληση βοήθειας για τους αποσπασμένους αστυνομικούς στο Κέντρο Φύλαξης Αλλοδαπών Κομοτηνής, που βίαια ανακοινώθηκε πως κλείνει. Με εκτίμηση, οι οικογένειές τους."

Διαβάστε την επιστολή.

"Έκκληση προς τον υπουργό δημοσίας τάξης κ. Κικίλια

Αξιότιμε υπουργέ,
μη θέλοντας να απαξιώσουμε στο ελάχιστο την πρωτοβουλία επαναλειτουργίας της Σχολής Δοκίμων Αστυφυλάκων Κομοτηνής, θα θέλαμε να ακούσετε και να αφουγκραστείτε και τις δικές μας ανάγκες, καθότι ανήκουμε και εμείς στη λεγόμενη «τοπική κοινωνία», αποτελώντας μάλιστα ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό της. Δεν είδαμε όμως να λαμβάνετε υπόψη καθόλου τα «παιδιά» σας. Αναλάβατε το υπουργείο αυτό και άρα θα έπρεπε να συμπεριλαμβάνετε στις αποφάσεις σας και τα όργανα εκτέλεσής των.

Εμείς ως οι γυναίκες τους, οι μάνες τους και οι πατεράδες τους, έχουμε να σας πούμε πως, μετά από χρόνια, είδαμε τα αγαπημένα μας πρόσωπα να έρχονται κοντά μας. Να μένουν μαζί μας, να μας στηρίζουν. Κάθε τέλος της τρίμηνης απόσπασης, οι καρδιές μας χτυπούσαν δυνατά, το άγχος και ο πανικός μας κυρίευαν, μέχρι να πάρουμε την ανανέωση και τότε όλα απαλύνονταν ξανά.

Έτσι απαλύνθηκαν και την περασμένη Δευτέρα, που λάβαμε την ανανέωση των αποσπάσεων και πήραμε την πολυπόθητη ανάσα. Που να ξέραμε πως την αμέσως επόμενη μέρα, θα μας κοβόταν μια και καλή το γέλιο; Και ρωτώ: Εμάς δεν μας σκεφτήκατε. Τα εκτελεστικά σας όργανα, ούτε αυτά; Αυτά για των οποίων τα συμφέροντα παλεύετε σαν υπουργείο;

Δεν είμαστε πλαστικά παιχνίδια κύριε Κικίλια. Έχουμε καρδιά, ψυχή, τόσα χρόνια παλεύαμε να επιβιώσουμε στην Αθήνα και πάνω που γυρίσαμε στους τόπους μας, μας ξεριζώνετε πάλι. Και μάλιστα με τέτοιο βίαιο και απάνθρωπο τρόπο. Πώς θα αποχωριστούμε τώρα εμείς τους άντρες μας και τα παιδιά μας; Μη φερθείτε άκαρδα, ακόμη και αυτή την τελευταία στιγμή. Δώστε μας τη δυνατότητα να συνεχίσουμε να ζούμε, να ονειρευόμαστε, να παλεύουμε.

Δώστε μας το χρονικό περιθώριο τουλάχιστον έως τη λήξη των αποσπάσεων στις 31/12/14. Επιπλέον, βρείτε μία συμφέρουσα λύση για τους αστυνομικούς του τόπου μας, που με τόσο μόχθο και μεράκι, υπηρετούν στην Ελληνική Αστυνομία και χαρίζουν προστασία σε αυτό τον τόπο. Τοποθετήστε τους σε κάποιο άλλο πόστο εδώ στη Ροδόπη, που πάσχει από υποστελέχωση και οι ανάγκες του τόπου είναι πολύ μεγάλες. Δημιουργείστε μια υπηρεσία δίωξης της λαθρομετανάστευσης στη Ροδόπη, αντίστοιχη με αυτή του Έβρου. Μεταθέστε τους σε κοντινά Κέντρα Φύλαξης Λαθρομεταναστών (Έβρου, Δράμας κτλ). Ιδρύστε την Υπηρεσία Μεταγωγών, που από καιρό έχει πάρει το πράσινο φως για το νομό Ροδόπης. Μεταφέρετε το Κέντρο Φύλαξης σε κάποιο άλλο μέρος, από τα πολλά που προσφέρονται στο νομό μας (πχ παλιά στρατόπεδα).

Κύριε Κικίλια, σας εκλιπαρούμε και ταυτόχρονα απαιτούμε από εσάς τη δέουσα προσοχή για το φλέγον ζήτημα των δικών μας αστυνομικών. Μην τους πετάξετε μακριά μας. Τους χρειαζόμαστε και προσωπικά, αλλά και κοινωνικά. Μη χωρίσετε οικογένειες. Μην πετάξετε τόσα όνειρα και ελπίδες. Μην μας απαξιώσετε. Ολοκληρώστε την καλοπροαίρετη ενέργειά σας με τον καλύτερο τρόπο, σκεπτόμενος πάνω από όλα το συμφέρον του σώματός σας.

Ευχαριστούμε εκ των προτέρων.
Οι οικογένειες των αποσπασμένων (ακόμη) αστυνομικών στο Κέντρο Φύλαξης Αλλοδαπών Κομοτηνής.
4-10-2014.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου