Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2012

Απολογισμός δεύτερου μήνα λειτουργίας του Συντονιστικού Κέντρου για την Αντιμετώπιση του Παρεμπορίου(ΣΥΚΑΠ)

Περίπου 21.000 προϊόντα παραεμπορίου εντοπίσθηκαν, κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν από τους ελέγχους της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων της Αγοράς(ΥΠΕΑ) του ΥπΑνΥπ, κατά το δεύτερο μήνα λειτουργίας του Συντονιστικού Κέντρου Αντιμετώπισης του Παραεμπορίου (ΣΥΚΑΠ).

Από τις 20 Οκτωβρίου μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκαν επιχειρήσεις σε παράνομες αποθήκες απομιμητικών προϊόντων, λαϊκές αγορές, καταστήματα και σταθμούς μέσων μαζικής μεταφοράς υπό το συντονισμό του ΣΥΚΑΠ και με συμμετοχή της Υπηρεσίας Ελέγχου της Αγοράς, της Ελληνικής Αστυνομίας, της Δημοτικής Αστυνομίας και των υπηρεσιών των κατά τόπους Δήμων.


Είδη            Ποσότητα
    Σημεία ελέγχου
Γυαλιά ηλίου
833
7
Ζώνες
769
5
Ηλεκτρονικά τσιγάρα
1.260
2
Κολώνιες
260
4
Παιχνίδια
5.669
41
Ρολόγια
6.355
4
Τσάντες, πορτοφόλια
1.903
8
Διάφορα μικροαντικείμενα (φορτιστές- θήκες κινητών, μαντήλια, μπρελόκ, διακοσμητικά, είδη ένδυσης κ.α.)
4.619
18
Σύνολο
20.835
82


Η Ελληνική Αστυνομία για το διάστημα Οκτωβρίου – Νοεμβρίου 2012, σε επιχειρήσεις στην Αττική, κατέσχεσε  173.390 τεμάχια ενώ έγιναν 199 συλλήψεις.

Η Δημοτική Αστυνομία του Δήμου Αθηναίων για το διάστημα Σεπτεμβρίου – Νοεμβρίου 2012 κατέσχεσε 242.770 τεμάχια σε 1.989 ελέγχους, εκ των οποίων τα 98.200 τεμάχια έχουν εντοπιστεί και καταστραφεί σε αποθήκες.

Όσον αφορά τα τελωνεία, ενδεικτικά και με βάση τα στοιχεία του 5ου τελωνείου, κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν 2,830,000 πακέτα τσιγάρα ή 56,6 εκατ. Τσιγάρα, 4.000 πορτοφόλια και 7.740 παιχνίδια

Σε διοικητικό επίπεδο, ως προς τη συγκρότηση του ΣΥΚΑΠ, έγιναν τα εξής:

-Ολοκληρώθηκε η προεργασία νομoθετικής θεσμοθέτησης του συντονιστικού οργάνου. Το σχετικό κείμενο θα υποβληθεί για έγκριση στη Βουλή ενταγμένο στο Σ/Ν του ΥπΑνΥπ για το νέο Επενδυτικό Νόμο μέσα στο Δεκέμβριο. Επίσης, είναι υπό επεξεργασία σχετική ρύθμιση για την προστασία των δικαιωμάτων κατόχων σήματος επώνυμων προϊόντων.

- Ολοκληρώθηκαν οι διοικητικές πράξεις για τη στελέχωση της κεντρικής συντονιστικής ομάδας του ΣΥΚΑΠ από τους υπόλοιπους φορείς του δημοσίου και από τους επιχειρηματικούς και εμπορικούς φορείς.

-Δρομολογήθηκε η δημιουργία νέας ιστοσελίδας καταγγελιών, η οποία θα λειτουργήσει παράλληλα με τις καταγγελίες που υποβάλλονται στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή.

-Ξεκίνησε, σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς,  η επεξεργασία του πλαισίου για την επιτάχυνση της διαδικασίας κατάσχεσης, καταστροφής και ανακύκλωσης εκείνων των απομιμητικών προϊόντων παρεμπορίου (λ.χ. που πωλούνται στα καταστήματα και όχι από παράνομους πλανόδιους πωλητές), στα οποία προβλέπεται η φύλαξή τους – για να διενεργηθεί ο απαιτούμενος ως προς τη γνησιότητά τους έλεγχος – προκειμένου να μειωθεί το κόστος καταστροφής και να αποφευχθεί το κόστος ενδεχόμενης φύλαξης τους.

- Επαναδραστηριοποιούνται τα Κλιμάκια Ελέγχου Λαϊκών και Υπαίθριου Εμπορίου (ΚΕΛΑΥΕ). Με τη συνεργασία των Περιφερειών τα στελέχη εκπαιδεύονται και καταρτίζονται στο νομοθετικό πλαίσιο. Η αρχή έγινε στις 21 Νοεμβρίου στον περιφερειακό τομέα Δυτικής Αττικής. Συνεχίζεται την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου στο Νότιο Τομέα. Αντίστοιχες διαδικασίες θα γίνουν σε όλη την Ελλάδα

Η συνδρομή των πολιτών στην πάταξη του παρεμπορίου είναι σημαντική. Οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν στη γραμμή 1520 για να κάνουν καταγγελίες και να διευκολύνουν στη χαρτογράφηση του παράνομου εμπορίου που διενεργεί το ΣΥΚΑΠ.

Με αφορμή τη δίμηνη λειτουργία του ΣΥΚΑΠ ο ΓΓ Εμπορίου κ. Στέφανος Κομνηνός έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η συμμετοχή των περιφερειακών υπηρεσιών στον αγώνα για την αντιμετώπιση του παρεμπορίου έχει επιτευχθεί στην πλειοψηφία τους. Αντίστοιχη είναι και η υποστήριξη εκ μέρους της κοινωνίας. Οι μεγάλες επιτυχίες δίνουν τις κατευθύνσεις για τη συνέχεια του εγχειρήματος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου