Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

Δ.Αθηναίων: Προϋπολογισμός λιτότητας για το 2013 - Ψήφισμα κατά του φασισμού - Εισβολή αναρχικών νωρίτερα στο Γραφείο Δημάρχου

Τη μείωση δαπανών, με στόχο την οικονομική βιωσιμότητα του Δήμου Αθηναίων, την  ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και την προστασία κοινωνικά και οικονομικά ευάλωτων ομάδων αποτελούν το τρίπτυχο των στόχων που επεδίωξε ο δήμαρχος Γ. Καμίνης να αποτυπώνεται στον προϋπολογισμό του 2013.


Σύμφωνα με τα στοιχεία του προϋπολογισμού του Δήμου Αθηναίων, που κατατέθηκε και υπερψηφίστηκε από την πλειοψηφούσα παράταξη, στο δημοτικό συμβούλιο, κατά τη συνεδρίασή του το απόγευμα της Πέμπτης (20.12.2012), μειώνονται κατά 22% οι εισφορές προς τις Δημοτικές Επιχειρήσεις -από 82.436.000 εκ. ευρώ το 2012, σε 64.270.060 εκ. για το 2013- ενώ προχωρούν οι συγχωνεύσεις οργανισμών και φορέων, όπως του Οργανισμού Νεολαίας και Άθλησης με τον Πολιτιστικό Οργανισμό και τα Μουσικά Σύνολα, δημιουργώντας τον ΟΠΑΝΔΑ.

Παράλληλα, η δημοτική Αρχή επιδιώκοντας να διαμορφωθούν προϋποθέσεις ενίσχυσης των εμπορικών δραστηριοτήτων στην πόλη προωθεί τον επανασχεδιασμό της πολιτικής πληρωμών με στόχο τη ρευστότητα στην αγορά και τη μείωση των συνολικών οφειλών παρελθόντων ετών του Δήμου.

Είναι ενδεικτικό ότι στο τέλος του 2009 οι υποχρεώσεις του Δήμου ανέρχονταν σε 50,7 εκ ευρώ, στο τέλος του 2010 σε 47,8 εκ. ευρώ, τέλος του 2011 σε 35 εκ. ευρώ, ενώ στο κλείσιμο του 2012 η συνολική οφειλή εκτιμάται ότι θα έχει μειωθεί σε 30 εκ. ευρώ.

Επίσης, όπως επισημαίνεται από το επιτελείο του κ. Καμίνη, δίνεται έμφαση στην οικονομική ενίσχυση δομών κοινωνικής αλληλεγγύης και στην πολιτική στήριξης δημοτών που έχουν ανάγκη. Ιδιαίτερα επισημαίνεται από το Δήμο Αθηναίων ότι με βάση τον προϋπολογισμό:

• Παραμένουν στα ίδια επίπεδα με αυτά του 2012 οι  συντελεστές καθαριότητας και φωτισμού
• Διατηρείται η απαλλαγή από τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού για τις τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες με εισοδηματικά κριτήρια και η μείωση κατά 50%, των αναπήρων με ποσοστό αναπηρίας από 80% και πάνω, καθώς και των μονογονεϊκών οικογενειών.
• Μειώνονται κατά 50% τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού της πρώτης κατοικίας για νέα ζευγάρια που εγκαθίστανται στην πόλη και για διάστημα 2 ετών από το γάμο τους.

Σύμφωνα με τον κ. Καμίνη, στον  προϋπολογισμό του 2013 αποτυπώνεται η βούληση του Δήμου για μια αναπτυξιακή επανεκκίνηση της Αθήνας μέσα από το Σύμφωνο Συνεργασίας με τα υπουργεία Ανάπτυξης και Εργασίας ύψους 120 εκατ. ευρώ με πόρους ΕΣΠΑ (ΕΤΠΑ και ΕΚΤ) με βασικό σκοπό την «όσο το δυνατόν ταχύτερη και ευρύτερη αναβάθμιση του Κέντρου της Αθήνας και την  αντιμετώπιση των προβλημάτων των Δημοτών».

Η υλοποίηση έργων στην Αθήνα στοχεύει, όπως υπογράμμισε ο κ. Καμίνης, αφορά στη  βελτίωση των συνθηκών ζωής των δημοτών, στην αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος, στη διαχείριση της κοινωνικής κρίσης, στην τεχνική βοήθεια για τη διασφάλιση της υλοποίησης και βιωσιμότητας του Επιχειρησιακού και Τεχνικού Προγράμματος.

Πάντως, σύσσωμη η αντιπολίτευση εκτόξευσε πυρά κατά της δημοτικής Αρχής και καταψήφισε. Εκ μέρους της Λαϊκής Συσπείρωσης, ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ του ΚΚΕ, μίλησε για  «προϋπολογισμό φορομπηξίας σε όλο της το... μεγαλείο» και για «θηλιά στο λαιμό των ήδη καταχρεωμένων λαϊκών νοικοκυριών της πρωτεύουσας, με παραπέρα συρρίκνωση βασικών κοινωνικών υπηρεσιών».

Μάλιστα οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι στα 615,170 εκατ. ευρώ πραγματικά προϋπολογισθέντα έσοδα, τα 504,730 εκατ. προϋπολογίζονται ως έσοδα από φόρους, τέλη, δικαιώματα, παράβολα, πρόστιμα κλπ (το 82% των εσόδων του προϋπολογισμού).

Επίσης, σχετικά με τις προτεραιότητες της δημοτικής αρχής χαρακτηριστικό είναι ότι για το Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθήνας (λειτουργεί τους παιδικούς σταθμούς του Δήμου) το 2011 προϋπολογίστηκαν 40 εκατ., για το 2012 32,3 εκατ., για το 2013 προϋπολογίζουν ακόμα παρακάτω, 26,5 εκατ. (-18%), ενώ για τον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό το 2012 ήταν 30,5 εκατ. και για το 2013 προϋπολογίζουν 25,5 (-16,4%).

Από την πλευρά της η Ανοιχτή Πόλη (δημοτική παράταξη που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ) επεσήμανε ότι ο προϋπολογισμός του Δήμου Αθηναίων για το 2013 συνεχίζει μία προδιαγεγραμμένη πορεία μνημονιακής πολιτικής, που οδηγεί σε διάλυση την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η Ανοιχτή Πόλη τόνισε ότι η δημοτική αρχή εφαρμόζει τις κυβερνητικές επιλογές, χωρίς να διεκδικεί τίποτε. Και πρόσθεσε: «Δεν παίρνει υπόψη την ανθρωπιστική κρίση στην Αθήνα, αντίθετα αποδέχεται τις απολύσεις εργαζομένων και προσαρμόζεται στην κατάρρευση του κοινωνικού κράτους. Συνηγορεί στην ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών του δήμου και τη μεταφορά του κόστους βασικών δημοτικών κοινωνικών παροχών στους πολίτες. Έρχεται, έτσι, σε σύγκρουση με τους δημότες, τα κινήματα της πόλης και τις διεκδικήσεις τους».

Ψήφισμα κατά του φασισμού

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων ενέκρινε ψήφισμα, μετά από πρόταση της πλειοψηφίας, εν όψει της διεθνούς πρωτοβουλίας κατά του φασισμού, που πραγματοποιείται στις 19 Ιανουαρίου 2013. Υπέρ του ψηφίσματος τάχθηκαν οι δημοτικές παρατάξεις, «Δικαίωμα στην Πόλη», «Λαϊκή Συσπείρωση», «Ανοιχτή Πόλη» και «ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις Γειτονιές της Αθήνας».

Το ψήφισμα με τίτλο «19 Γενάρη, Αθήνα-πόλη Αντιφασιστική» είναι το εξής:


«Καλούμε τους δημότες να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση Αθήνα -πόλη αντιφασιστική στις 19 Ιανουαρίου με τη στήριξη συνδικάτων, ανθρώπων των Γραμμάτων και των Τεχνών, κοινοτήτων μεταναστών. Να διατρανώσουν την αντίθεση τους στα φαινόμενα ρατσιστικής βίας και φασιστικών επιθέσεων που κλιμακώνονται επικίνδυνα, απειλώντας τις δημοκρατικές ελευθερίες και τις κατακτήσεις της κοινωνίας μας, που χρόνια τώρα έχει στείλει και έχει υποδεχτεί εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες.

Να σταθούν με αποφασιστικότητα κατά της νεοναζιστικής απειλής της Χρυσής Αυγής, που προσβάλλει βάναυσα στο τόπο που γέννησε την Αντίσταση στην κατοχή και μαρτύρησαν εκατοντάδες χιλιάδες στη Καισαριανή, την Κοκκινιά, την Κάνδανο, το Χορτιάτη, τα Καλάβρυτα, το Δίστομο και δεκάδες άλλες μαρτυρικές πόλεις. Αγωνιζόμαστε για ίσα δικαιώματα και πρόσβαση στη Παιδεία, την Υγεία τις κοινωνικές και δημοτικές υπηρεσίες, σε όλους χωρίς διάκριση έθνους, χρώματος του δέρματος, θρησκείας.

Να αντιταχθούν στην υπονόμευση του δικαιώματος στην ελληνική ιθαγένεια για τα παιδιά των μεταναστών που γεννιούνται στη χώρα και επιθυμούν να την αποκτήσουν. Να καταδικάσουν τις απαράδεκτες εγκυκλίους του υπουργείου Εσωτερικών, που προεξοφλούν αποφάσεις του ΣτΕ, τις οποίες δεν έχει ανακοινώσει.

Απαιτούμε γενναία χρηματοδότηση των δημοτικών υπηρεσιών με τη άμεση καταβολή των χρημάτων που οφείλει το κράτος, ώστε οι γειτονιές να γίνουν γέφυρες αλληλεγγύης και φιλίας, καλύτερης ζωής για όλους και όχι εστίες μισαλλοδοξίας που δηλητηριάζονται από το ρατσισμό και τη ξενοφοβία».


Εισβολή αντιεξουσιαστών στο γραφείο του Καμίνη...με αφορμή την επιχείρηση της Αστυνομίας στη "Βίλα Αμαλία"


Ομάδα ατόμων πραγματοποίησε έφοδο σήμερα αργά το μεσημέρι στο κτίριο του Δήμου Αθηναίων επί της Λιοσίων αξιώνοντας συνάντηση με τον Δήμαρχο Γιώργο Καμίνη, με αφορμή την αστυνομική επιχείρηση στη «Βίλα Αμαλία».

Μετά από λογομαχία και ένταση με υπαλλήλους, άνδρες των ΜΑΤ τους οδήγησαν εκτός δημαρχείου. Οι αστυνομικές αρχές μάλιστα προχώρησαν και σε τέσσερις προσαγωγές. Μετά από αυτό περίπου 20 άτομα μετέβησαν στο δημαρχείο της Πλατείας Κοτζιά ωστόσο βρήκαν τις εισόδους κλειστές, καθώς είχε δοθεί σχετική εντολή. Τώρα, είναι σε εξέλιξη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ενώ έξω από το Δημαρχείο βρίσκονται διμοιρίες των ΜΑΤ. 

Αναδημοσίευση:  http://dimastin.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου