Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

Σε αντισυνταγματική πράξη νομοθετικού περιεχομένου προχωρά ο Μανιτάκης για τη διαθεσιμότητα! Η συγκυβέρνηση μαριονέτα της τρόικα!

Με μία αντισυνταγματική πράξη ο -και συνταγματολόγος- υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης επιχειρεί να επιβάλει τη διαθεσιμότητα (δηλαδή τις απολύσεις) στο Δημόσιο και να κάμψει τις αντιδράσεις των εργαζομένων που εκδηλώνονται κυρίως στους Δήμους.

Με τη νέα πράξη νομοθετικού περιεχομένου (τη δεύτερη για το ίδιο θέμα) που αναμένεται να πάρει εντός της ημέρας αριθμό πρωτοκόλλου για δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ο κ. Μανιτάκης δεν ευθυγραμμίζεται απλώς με την πρακτική της κυβέρνησης η οποία παρακάμπτει συστηματικά τη Βουλή, αλλά κυρίως βάλλει ευθέως κατά του αυτοδιοίκητου και της αυτοτέλειας των δήμων.

Και τούτο γιατί προβλέπεται, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι δεν απαιτείται πλέον η υπογραφή των δημάρχων στις διαπιστωτικές πράξεις των δημοτικών υπαλλήλων που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα, αλλά αρκεί η απόφαση του αρμόδιου υπουργού. Γι΄αυτό το λόγο ο κ. Μανιτάκης με τη νομοθετική πράξη καταργεί αυθαίρετα όλες τις οργανικές θέσεις των υπαλλήλων της κατηγορίας διοικητικού που εργάζονται με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.

Διατηρεί, μ΄άλλα λόγια, ο ίδιος το δικαίωμα του «αποφασίζουμε και διατάσσουμε», καθώς θα έχει πλέον την ευχέρεια να στέλνει τις σχετικές λίστες των υπό διαθεσιμότητα υπαλλήλων στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών και να περικόπτει αυθαίρετα τους μισθούς τους - ακόμη και εκείνων που εξαιρούνται από το Μνημόνιο ΙΙΙ ή την πρώτη πράξη νομοθετικού περιεχομένου που εξέδωσε για το ίδιο θέμα.

Με την νέα πράξη νομοθετικού περιεχομένου η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι θα κάμψει τις αντιδράσεις των εργαζομένων και θα ολοκληρώσει τη σχετική διαδικασία, προκειμένου να τεθούν εντός του 2012, 2.000 υπάλληλοι σε διαθεσιμότητα.

Αυτή τη στιγμή λίστες δεν έχουν αποστείλει οι 38 από τους περίπου 40 δήμους οι οποίοι εμπίπτουν σ΄ αυτές τις ρυθμίσεις, με αποτέλεσμα το χρονοδιάγραμμα που προβλεπόταν από το Μνημόνιο ΙΙΙ να βρίσκεται κυριολεκτικά στον αέρα.

Μετά την δημοσίευση της Πράξης νομοθετικού περιεχομένου στην Εφημερίδα της κυβερνήσεως, σε όλους ανεξαιρέτως τους υπαλλήλους της κατηγορίας διοικητικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου θα καταβληθεί το 75% του βασικού τους μισθού.

Στους υπαλλήλους οι οποίοι θα κληθούν οι ίδιοι να αποδείξουν ότι εξαιρούνται με βάση τις ρυθμίσεις του Μνημονίου ΙΙΙ -κάτι που δεν μπορεί να διαπιστωθεί από την ενιαία αρχή πληρωμών -, θα επιστραφούν τα ποσά που τους παρακρατήθηκαν.

Ο κ. Μανιτάκης επιδιώκει μ΄αυτόν τον τρόπο, να υπηρετήσει δύο στόχους:

Πρώτον, να αντιστρέψει τους όρους και να κληθούν οι ίδιοι οι υπάλληλοι να βεβαιώσουν ότι δεν τίθενται σε διαθεσιμότητα,προκειμένου να τους καταβληθούν κανονικά οι αποδοχές.

Δεύτερον, να συμπληρώσει τις λίστες της διαθεσιμότητας μέσω του ενδιαφέροντος που θα εκδηλώσουν οι ίδιοι οι υπάλληλοι για την μετακίνησή τους σε άλλες θέσεις.

Γι΄αυτό το λόγο μάλιστα έχει αποφασιστεί να προκηρυχθούν άμεσα οι κενές θέσεις σε μία σειρά υπηρεσίες του Δημοσίου που εμφανίζουν κενά, όπως είναι ο ΕΟΠΥΥ και τα νοσοκομεία. Οι υπάλληλοι, δηλαδή, ή θα εκδηλώσουν οι ίδιοι ενδιαφέρον για την μετακίνησή τους στις υπηρεσίες όπου υπάρχουν κενά ή θα απολυθούν.

Βεβαίως, δεν είναι τυχαίο ότι η νέα πράξη νομοθετικού περιεχομένου, που εκτός των άλλων αποτελεί έναν ωμό εκβιασμό, έρχεται μετά το συνέδριο της ΚΕΔΕ το οποίο, όπως αναφέρεται στο σχετικό ψήφισμα, αποφάσισε τα εξής:

«Η ΚΕΔΕ εμμένει στην ομόφωνη απόφασή της σχετικά με τη διαθεσιμότητα  των εργαζομένων στους Δήμους και δηλώνει ότι η Αυτοδιοίκηση δεν θα είναι συμμέτοχη σ΄ αυτήν τη διαδικασία, η οποία δημιουργεί εκρηκτική κατάσταση, απειλεί με διάλυση τους οργανισμούς των Δήμων και των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους συμπολίτες μας.

»Η ΚΕΔΕ θεωρεί ότι η αξιολόγηση των δομών και υπηρεσιών με προκαθορισμένα και συμπεφωνημένα κριτήρια, η καταγραφή  των υπαρχόντων κενών και αναγκών όλων των φορέων του Κράτους και η δυνατότητα κινητικότητας με κοινωνικά και αξιοκρατικά κριτήρια  μπορεί να συμβάλει στην κάλυψη σοβαρών ελλείψεων προσωπικού των ΟΤΑ και του Δημόσιου Τομέα.

»Οι αιρετοί θεωρώντας ως κορυφαία πολιτική πράξη τη στάση τους στο θέμα αυτό δεν θα υπογράψουν καμία διαπιστωτική πράξη απόλυσης εργαζομένων».

Είναι προφανές ότι με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου παρακάμπτονται οι δήμαρχοι οι οποίοι, έτσι κι αλλιώς, σε πρόσφατη συνάντηση που είχαν με τον κ. Μανιτάκη του είχαν διαμηνύσει ότι οι ίδιοι δεν προτίθενται να υπογράψουν τις διαπιστωτικές πράξεις και τον παρότρυναν να προχωρήσει τη στιγμή που υπάρχει πραγματικά η βούληση της κυβέρνησης για διαθεσιμότητα-απολύσεις, στην εξεύρεση των στοιχείων μέσω της απογραφής.

Συνέχιση όμως των κινητοποιήσεων ακόμη και μετά την υπογραφή της πράξης νομοθετικού περιεχομένου προαναγγέλει η ΠΟΕ-ΟΤΑ, η οποία σε ανακοίνωσή της επισημαίνει μεταξύ των άλλων:

«Αφού δεν το έχουν καταφέρει ένα μήνα τώρα λόγω του αρραγούς μετώπου των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση απέναντι στο μέτρο και αφού η ενιαία αρχή πληρωμών δεν δέχθηκε να διακόψει την μισθοδοσία στο σύνολο των υπαλλήλων Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου με ειδικότητα Διοικητικού (Δ.Ε.), καταφεύγουν στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου. Χρησιμοποιούν ως "Δούρειο Ίππο" και ορισμένους καλοθελητές αιρετούς».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου