Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2012

Τρεις αρνητικές αποφάσεις, μετά από 10 θετικές για τη διαθεσιμότητα - Aδαμόπουλος (ΑΚΙΣ): Απόφαση-Δάκτυλος της κυβέρνησης

Τρεις αρνητικές αποφάσεις, μετά από δέκα θετικές, ήταν το χριστουγενιάτικο... δώρο της Δικαιοσύνης στους εργαζόμενους που εντάσσονται σε καθεστώς διαθεσιμότητας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr και παρά τις περί του αντιθέτου προβλέψεις των νομικών που χειρίζονται τις υποθέσεις, σήμερα, παραμονή Χριστουγέννων, το Πρωτοδικείο Αθηνών απέρριψε τις αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων 10 ΙΔΑΧ ΔΕ από το Δήμο Αθηναίων, 18 ΙΔΑΧ ΔΕ από το Δήμο Νέας Ιωνίας και 15 ΙΔΑΧ ΔΕ από το Δήμο Σπάτων-Αρτέμιδος. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι 43 εργαζόμενοι σε αντίθεση με τους 154 συναδέλφους τους τίθενται αυτομάτως σε διαθεσιμότητα.


Μάλιστα, οι τρεις δικαστικές αποφάσεις δεν έχουν κανένα σκεπτικό, απλώς, όπως έλεγαν εργαζόμενοι στην aftodioikisi.gr, «πάνω στην απόφαση αναγράφεται με κόκκινα γράμματα ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΤΑΙ». Ειδικά δε στην απόφαση για τους εργαζόμενους στο Δήμο Νέας Ιωνίας ενώ στην αρχή η απόφαση έγραφε ΔΕΚΤΗ στη συνέχεια μετατρέπεται σε ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΤΑΙ.


Κεντρική παρέμβαση της κυβέρνησης
«Το κρίσιμο δεν είναι το δεκτή-απορρίπτεται. Μπορεί να έγινε ένα λάθος ή να άλλαξε άποψη ο δικαστής. Το κρίσιμο είναι πως την περασμένη Παρασκευή, μπορώ να πω σε όλη την Ελλάδα, σταμάτησαν οι αυθημερόν αποφάσεις και μεταφέρθηκαν τη Δευτέρα, σήμερα δηλαδή, που μόνο για την Αθήνα είχαμε τρεις αρνητικές αποφάσεις. Αυτό κάτι δείχνει, εκ των δεδομένων της κοινής πείρας και της λογικής: πως υπήρχε κεντρική κατεύθυνση από πλευράς υπουργείου, ένας εκβιασμός του τύπου "προσέξτε, τινάζετε το μνημόνιο στον αέρα...". Και οι δικαστές, φοβούμενοι μην κατηγορηθούν πως βάζουν τη χώρα στα χειρότερα...», δηλώνει στην aftodioikisi.gr o δικηγόρος των εργαζομένων ΙΔΑΧ ΔΕ του Δήμου Νέας Ιωνίας Αποστόλης Παπακωνσταντίνου.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι εργαζόμενοι οι οποίοι μιλούν για κεντρική παρέμβαση της κυβέρνησης που φοβήθηκε το «δικαστικό τσουνάμι» κατά της διαθεσιμότητας, θέτοντας το ερώτημα «πως είναι δυνατόν όλες οι αποφάσεις που εκδόθηκαν (σ.σ. μία μάλιστα από το ίδιο Δικαστήριο, το Πρωτοδικείο Αθηνών), να είναι θετικές και ξαφνικά να μετατρέπονται σε αρνητικές και μάλιστα παραμονές Χριστουγέννων».

Παράλληλα επισημαίνουν το γεγονός ότι δεν υπάρχει σκεπτικό στις αποφάσεις και δηλώνουν, δε ότι θα συνεχίσουν τον δικαστικό αγώνα μέχρι να καταργηθεί η διαθεσιμότητα. Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr οι εργαζόμενοι στους συγκεκριμένους δήμους θα καταθέσουν εκ νέους ασφαλιστικά τις επόμενες ημέρες.

Να σημειωθεί πως την Παρασκευή, εκδικάζονται τρεις νέες προσφυγές εργαζομένων ΙΔΑΧ ΔΕ κατά της διαθεσιμότητας: των δημοτικών υπαλλήλων του Δήμου Αιγάλεω, του Δήμου Αγίων Αναργύρων - Καματερού και του Δήμου Χαϊδαρίου.

«Mπροστά στον κίνδυνο να καταπέσει και να αποτύχει ολοκληρωτικά το μέτρο της διαθεσιμότητας η κυβέρνηση κατέφυγε σε άλλους είδες τακτικές...».


Αυτό σημειώνει με έμφαση ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Νέας Ιωνίας και μέλος στο Γ.Σ. της ΠΟΕ- ΟΤΑ, Νίκος Αδαμόπουλος, σε συνέντευξή του στην aftodioikisi.gr, με αφορμή την απόρριψη των ασφαλιστικών μέτρων 18 ΙΔΑΧ ΔΕ από το Δήμο Νέας Ιωνίας από το Πρωτοδικείο Αθηνών.

Προαναγγέλει δε εντατικοποίηση των κινήσεων των εργαζομένων και σε δικαστικό επίπεδο, "διότι πρόκειται για προσωρινές διαταγές και όχι για την οριστική εκδίκαση των αποφάσεων".

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης έχει ως εξής:


- Ποιο είναι το πρώτο σχόλιο που θα θέλατε να κάνετε με αφορμή την αρνητική απόφαση;
Είναι ξεκάθαρο ότι υπήρχε η κεντρική παρέμβαση να απορριφθούν όλες οι προσφυγές και η έκδοση των προσωρινών διαταγών στο Πρωτοδικείο Αθηνών. Θεωρώ ότι οι αποφάσεις που εκδόθηκαν από Πρωτοδικεία της περιφέρειας όλες τις προηγούμενες ημέρες φόβισαν την κυβέρνηση. Προφανώς μπροστά στον κίνδυνο να καταπέσει και να αποτύχει ολοκληρωτικά το μέτρο της διαθεσιμότητας η κυβέρνηση κατέφυγε σε άλλους είδες τακτικές... Φαίνεται ότι υπήρχε κεντρική γραμμή μέσα στο Σαββατοκύριακο. Εξάλλου κάτι ανάλογο έγινε και με τη ΔΕΗ. Και το τραγικό είναι ότι η κυβέρνηση δεν έδειξε κανένα έλεος και παραμονή Χριστουγέννων πετάει στο δρόμο τους εργαζόμενους.

- Αληθεύει πως στην απόφαση που αφορά στους εργαζομένους στο δήμο σας, ενώ αρχικά έγραφε ΔΕΚΤΗ, στη συνέχεια... υπήρξε το ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΤΑΙ;
Έτσι μας είπαν οι δικηγόροι.

- Ποιο είναι το σκεπτικό της απόφασης;
Το δικαστήριο δεν μπήκε στην ουσία της υπόθεσης. Έκρινε προσωρινά πως δεν υπάρχουν λόγοι παραμονής των εργαζομένων και παρέπεμψε την υπόθεση στην οριστική εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων.

- H συγκεκριμένη εξέλιξη θα οδηγήσει σε εντατικοποίηση των δικαστικών και άλλων κινήσεών σας;
Έχουμε τονίσει επανειλημμένως ότι ο αγώνας μας έχει σοβαρή πολιτική διάσταση λόγω της αντισυνταγματικότητας των μέτρων. Σαφώς οι κινήσεις μας θα εντατικοποιηθούν το προσεχές διάστημα και σε δικαστικό επίπεδο,  διότι πρόκειται για προσωρινές διαταγές και όχι για την οριστική εκδίκαση των αποφάσεων. Συνεχίζουμε τους αγώνες μας σε γενικευμένο επίπεδο γιατί από τον καινούργιο χρόνο τίθενται χιλιάδες υπάλληλοι στο Δημόσιο σε διαθεσιμότητα.

Πηγή: www.aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου