Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

Δήμαρχοι: Στο Σύνταγμα την Τετάρτη για την αντισυνταγματικότητα της Εποπτείας

 Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της οικονομική Εποπτείας των ΟΤΑ πραγματοποιούν αύριο στις 11 το πρωί, στην πλατεία Συντάγματος, οι δήμαρχοι της χώρας στο πλαίσιο των αποφάσεων του Έκτακτου Συνεδρίου της ΚΕΔΕ πριν από λίγες ημέρες. Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης, θα συναντηθούν με τον Πρόεδρο της Βουλής και υπουργούς. Την ίδια ώρα, οι συνδικαλιστές της ΠΟΕ-ΟΤΑ θα πραγματοποιήσουν πικετοφορία στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Την πρώτη της πανελλαδική κινητοποίηση και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα, «για την άρση όλων των ρυθμίσεων που βάλλουν κατά της συνταγματικά κατοχυρωμένης διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης» πραγματοποιούν μετά το Έκτακτο Συνέδριο της 3ης Νοεμβρίου οι δήμαρχοι όλης της χώρας, την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου στις 11 το πρωί, στο Σύνταγμα. Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης, αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Βουλής Βαγγέλη Μεϊμαράκη και εκπροσώπους της Κυβέρνησης, προκειμένου να κοινοποιήσουν τις θέσεις της Αυτοδιοίκησης.

Όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΚΕΔΕ:
Η κινητοποίηση της Τετάρτης αποτελεί την αφετηρία σειράς δράσεων διαμαρτυρίας και πρωτοβουλιών που αποφάσισε το έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΕ στις 3 Δεκεμβρίου, το οποίο εκτίμησε ότι με την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου και την υπογραφή της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου πλήττεται όχι μόνο η καθημερινή λειτουργία των δήμων, αλλά και η ίδια η υπόσταση και ο συνταγματικά κατοχυρωμένος ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της χώρας.

Οι συνεχείς δε μειώσεις στα έσοδα των δήμων, 60% την τελευταία τριετία, η καθυστέρηση απόδοσης των - έστω και μειωμένων - πόρων τους καθώς και οι προβλέψεις του Κρατικού Προϋπολογισμού 2013, για περαιτέρω μειώσεις στα έσοδά τους, οδηγούν τους δήμους και τις κοινωνικές τους δομές - τις μοναδικές που προσφέρουν σήμερα υπηρεσίες πρόνοιας και αλληλεγγύης στην χειμαζόμενη από τη σφοδρή κρίση κοινωνία - με μαθηματική ακρίβεια σε πλήρη κατάρρευση .

Υπό αυτές τις συνθήκες που διαμορφώνονται οι πρωτοβουλίες της Αυτοδιοίκησης αποβλέπουν:
  • Στην άρση όλων των ρυθμίσεων που βάλλουν κατά της Διοικητικής και Οικονομικής Αυτοτέλειας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως είναι η επιβολή του κατ΄ επίφαση «Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας» των δήμων.
  • Στην οικονομική υποστήριξη των δήμων, στον καθημερινό τους αγώνα για την κοινωνική συνοχή και τη διατήρηση του Κράτους Πρόνοιας.
  • Στην εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα της διαθεσιμότητας υπαλλήλων των δήμων στην κατεύθυνση της επίσπευσης της εσωτερικής κινητικότητας με αξιολόγηση, ώστε να μην διατρέξουν κανένα κίνδυνο απόλυσης.
  • Στην αποκέντρωση εξουσίας και στην άσκηση αρμοδιοτήτων με τα αναγκαία μέσα, πόρους και προσωπικό, σύμφωνα με το άρθρο 95 του Ν.3852/2010.
  • Στην καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και του συγκεντρωτισμού.
Νέα διαμαρτυρία στις 19 Δεκεμβρίου για κοινωνικές δομές, αυτεπιστασία
Εκτός της πανελλαδικής κινητοποίησης της Τετάρτης, το Συνέδριο της ΚΕΔΕ έχει αποφασίσει μεταξύ άλλων:
  • Νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 19 Δεκεμβρίου στα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών, για τη συνέχιση της χρηματοδότησης των Παιδικών και Βρεφονηπιακών Σταθμών για τα έτη 2013 και 2014, όπως και του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» - μαζί με τους γονείς και τους ωφελούμενους - αλλά και για την υλοποίηση του προγράμματος αυτεπιστασίας για την απασχόληση.
  • Συγκεντρώσεις αιρετών και πολιτών 17,18,19 Δεκεμβρίου με πρωτοβουλία των αντίστοιχων ΠΕΔ στις έδρες των Περιφερειών.
  • Προσφυγή στα Ελληνικά και Ευρωπαϊκά Δικαστήρια για τις αντισυνταγματικές ρυθμίσεις του Μεσοπρόθεσμου.
  • Σύσκεψη στην Αθήνα όλων των Ενώσεων των Δήμων των χωρών της Νότιας Ευρώπης με θέμα σχετικά με το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης την περίοδο της κρίσης. Η σύσκεψη αποβλέπει στην ένωση των δυνάμεων των δήμων του Ευρωπαϊκού Νότου, απέναντι στις πολιτικές απορρύθμισης και υποβάθμισης του πιο κοντινού στον πολίτη θεσμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου