Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2013

Οι φυλακές και οι… δημοτικοί αστυνομικοί, παλαιότερες δηλώσεις του προέδρου της Ομοσπονδίας Εξωτερικών Φρουρών - Πόσους ζητάνε και πού υπάρχουν ανάγκες

Σενάρια επί σεναρίων για το πού θα μετακινηθούν οι δημοτικοί αστυνομικοί, ένα από αυτά έχει να κάνει με τις φυλακές της χώρας! Για το θέμα αυτό ζητήθηκε η γνώμη του προέδρου της ομοσπονδίας εξωτερικών φρουρών Γιάννη Αναγνώστου.

Ο ίδιος μιλώντας στο «Ράδιο Πρωινός 105,3» εξέφρασε την άποψη του για το θέμα αυτό, αλλά και γενικότερα τα προβλήματα που υπάρχουν στον χώρο.

“Είμαστε ακόμη στα λόγια περιμένουμε να δούμε την τροπολογία του  νομοσχεδίου, πιστεύω μέχρι το μεσημέρι να έχουμε την τροπολογία είναι ένα αίτημα της ομοσπονδίας των εξωτερικών φρουρών όπως και της ομοσπονδίας των σωφρονιστικών υπαλλήλων μέσα από τη διαθεσιμότητα-κινητικότητα να ενισχυθούν τα καταστήματα κράτησης, το φωνάζουμε εδώ και πολύ καιρό ότι πριν την κατάργηση των κοινών οργανικών θέσεων η εξωτερική φρουρά είναι πλέον 58%. Μείον σε προσωπικό το ίδιο είναι και οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι.

Θα περάσουν την ανάλογη εκπαίδευση που περάσανε και οι εξωτερικοί φρουροί. Τι ίδιο θα συμβεί και με τους δημοτικούς αστυνομικούς οι οποίοι προορίζονται για την ελληνική αστυνομία. Όλα αυτά θα καθοριστούν με προεδρικό διάταγμα του υπουργού προστασίας του πολίτη  και του υπουργού εσωτερικών, τα κριτήρια και η αξιολόγηση, το πώς θα γίνει καθώς και πόσα άτομα θα έρθουν στα καταστήματα κράτησης.

Το αίτημα του υπουργού δικαιοσύνης προς το υπουργείο διοικητικής μεταρρύθμισης είναι για 500 άτομα. Βέβαια εμείς δεν καλυπτόμαστε με 500 άτομα. (τα 250 άτομα είναι για τους εξωτερικούς  φρουρούς). Εμείς στο σύνολο ζητάμε 800 γιατί θέλουμε να καλύψουμε και τα καταστήματα πέρα από τα Τρίκαλα, Δομοκό και Γρεβενά που είναι τα κοντινά καταστήματα, καθώς και τα καταστήματα Χανίων που λειτουργούν δυο πτέρυγες  από τα πέντε λόγω έλλειψης προσωπικού όπως και το κατάστημα κράτησης Σερρών που λειτουργούν και εκεί δύο πτέρυγες και ας μην ξεχνάμε ότι είναι έτοιμο και το κατάστημα Νικηφόρων Δράμας που δεν λειτουργεί ακόμα και θα χρειαστούν τουλάχιστον 70 εξωτερικοί φρουροί  για να λειτουργήσει ένα τέτοιο σύγχρονο και καινούριο κατάστημα.

Διοικητικό προσωπικό υπάρχει στα καταστήματα κράτησης ήδη με την πρώτη διαθεσιμότητα που είχαν βγει οι πρώτοι 2000, σε πάρα  πολλά καταστήματα πήγαν ως διοικητικοί υπάλληλοι, στα Τρίκαλα αν δεν κάνω λάθος πήγανε εφτά ή οχτώ.  Θα χρειαστεί και διοικητικό προσωπικό και στα καταστήματα κράτησης  αλλά αυτό όμως που είναι σε προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι το φυλακτικό προσωπικό και οι υπάλληλοι εξωτερικής φρούρησης, οι οποίοι θα πρέπει να εκπαιδευτούν.

Το πρωί είχαμε μια συνάντηση, το διοικητικό συμβούλιο της ομοσπονδίας με τον υπουργό Δικαιοσύνης, ο οποίος μας διαβεβαίωσε ότι θα προσπαθήσει να φέρει κόσμο από τη δημοτική αστυνομία στα καταστήματα κράτησης. Στις 12 έχουμε μια συνάντηση σαν ομοσπονδία με τον υπουργό Εσωτερικών και αμέσως μετά με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, πιστεύω μέχρι το απόγευμα να έχουμε εξελίξεις.

-μετά από όλα τα άσχημα που έχουνε γίνει άλλαξε κάτι στις φυλακές;

Κάποια πράγματα έχουνε γίνει αλλά εκκρεμούν ακόμα πολλά, δυστυχώς η γραφειοκρατία δεν τελειώνει ποτέ στην Ελλάδα. Αναγκαζόμαστε σήμερα οι συνδικαλιστές να δίνουμε τα έγγραφα χέρι χέρι για υπογραφή για να έχουν τις εγκρίσεις ή τις πιστώσεις των χρημάτων για να μπορούμε να κάνουμε τα έργα. Το μόνο που έχει αλλάξει στις φυλακές των Τρικάλων είναι ότι ενώ έχουμε όλες τις εγκρίσεις μόνο το μπετό έχετε βιώσει όλα τα υπόλοιπα ακόμα δεν έχουν τελειώσει. Πέρα από το μπετο δεν έχουμε ακόμα ούτε τα αλεξίσφαιρα τζάμια παρόλο πού έχει εγκριθέι το πόσο των 111.000Ε, όπως και για τους προβολείς , ακόμα και τα οχήματα που ζητήσαμε δεν έχουν δοθεί οι πιστώσεις παρόλο που τα 2.500.000 με παρέμβαση του πρωθυπουργού έχουν πιστωθεί στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, δυστυχώς δεν μπορέσανε ακόμα να υπογραφούν οι υπουργικές αποφάσεις από τον υπουργό Δικαιοσύνης και να γίνει η εκταμίευση αυτών των χρημάτων

Θα κάνουμε υπομονή ακόμα δυο εβδομάδες, αν δεν ξεκινήσει η διαδικασία τότε θα προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις.

Σε ετοιμότητα είμαστε πάντα σε όλες τις φυλακές, το θέμα δεν είναι ότι γίνονται αποδράσεις, το θέμα είναι ότι πλέον έρχονται απ΄έξω για να ελευθερώσουν τους κρατούμενους. Άλλο είναι να αποτρέψω μια   απόδραση και άλλο να προσέχω έξω να μην έχω χτύπημα που θα έρθουν κάποιοι για να ελευθερώσουν έναν κρατούμενο.  Άλλο είναι ελευθέρωση κρατουμένου κι άλλο απόδραση. Πλέον έχουμε ελευθέρωση κρατουμένων και όχι αποδράσεις.

Προσωπικό και υλικοτεχνική ενίσχυση θέλουν οι φυλακές και από κει και πέρα θα μπορέσουμε να δουλέψουμε καλύτερα και κάτω από καλύτερες συνθήκες .Είμαι αισιόδοξος γιατί πιστεύω ότι σε δυο με τρεις βδομάδες θα  τελειώσουν τα πάντα, όσων αφορά τη θωράκιση των καταστημάτων κράτησης  και τη θωράκιση της εξωτερικής δουλειάς. Και ας μην ξεχνάμε ότι το έχει δηλώσει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός ότι πλέον η ασφάλεια των φυλακών είναι οι εξωτερικοί φρουροί. Ο,τι και  να γίνεται μέσα στις φυλακές, αυτά τα περιβόητα τζάμερ και τα κινητά δεν έχουνε τοποθετηθεί, το εργαλείο ενός κρατουμένου το έχουμε πει και το έχουμε τονίσει είναι το κινητό του. Γιατί αν ο κρατούμενος δεν είχε το κινητό του μέσα στην φυλακή δεν θα μπορούσε να οργανώσει ούτε την απόδραση την τελευταία με τους έντεκα ούτε το ελικόπτερο που ήρθε στις φυλακές

Αυτό πού ακούγεται για τις γάτες που μπαίνουν και βγαίνουν δίνοντας τα κινητά είναι ένα αστείο, ένας μύθος . στην Ελλάδα δεν φτάσαμε σε αυτό το σημείο.

Πολιτική βούληση χρειάζεται την οποία την διαθέτουν λίγοι σήμερα. Πολιτική βούληση για να τελειώσουμε επιτέλους με τα καταστήματα κράτησης και να υπάρξει ασφάλεια.

Δεν υπάρχει δυστυχώς προσωπικό και στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Όλα γίνονται χέρι με χέρι. Γιατί αν τα αφήσουμε από μόνα τους ένα έγγραφο θα κάνει να φτάσει από τα Τρίκαλα στην Αθήνα θέλει  δυο με τρεις βδομάδες. Για να γίνει διεκπεραίωση να φτάσει στο γραφείο του υπουργού θέλει ένα μήνα.»

Πηγή:  http://www.trikalaola.gr/
Το είδαμε: http://gianisdimotikiastynomia.wordpress.com/

Σημείωση Ε.Κ.Ε.Δ.Α.: Το άρθρο είναι παλαιότερο (15 Ιουλίου), αλλά δεν είχε δει το φως της δημοσιότητας στις σχετικές με την υπηρεσία σελίδες. Παραμένει γιατί δίνει διάφορες πληροφορίες και ενημερώνει για το ποιες φυλακές (εκτός από τον Κορυδαλλό) έχουν ανάγκες. Τα νούμερα που αναφέρονται ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου