Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

Η διαθεσιμότητα και το κρίσιμο οκτάμηνο: Τι πρέπει να ξέρουν οι δημοτικοί αστυνομικοί

Η ΕΝΤΑΞΗ στη διαθεσιμότητα των δημοτικών αστυνομικών «προαναγγέλθηκε» με τον Ν.4172/2013 (άρθρο 81 παρ. 1) και υλοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα, όταν στις 23 Σεπτεμβρίου καταργήθηκαν όλες οι οργανικές θέσεις, σε όλους τους δήμους της χώρας.

Ετσι, όσοι υπηρετούσαν στη Δημοτική Αστυνομία τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, κάτι που σημαίνει ότι ώς τις 23 Μαΐου οι υπάλληλοι θα παίρνουν το 75% του μισθού τους κι αμέσως μετά, αν δεν έχει μεσολαβήσει σε αυτό το οκτάμηνο μετάταξη ή μεταφορά σε άλλη θέση, η υπηρεσιακή σχέση λύεται αυτοδικαίως. 

Αυτά που πρέπει να ξέρουν οι δημοτικοί αστυνομικοί είναι τα εξής:
  •   Πώς τίθεται σε διαθεσιμότητα κάθε δημοτικός αστυνομικός;
ΑΠ. Για να τεθεί ο δημοτικός αστυνομικός σε διαθεσιμότητα δεν αρκεί η δημοσίευση του νόμου, ούτε η παρέλευση της 23ης Σεπτεμβρίου. Πρέπει να κοινοποιηθεί προσωπικά στον καθένα από την υπηρεσία του (τον δήμο στον οποίο υπηρετεί) Διαπιστωτική Πράξη Διαθεσιμότητας. Τη Διαπιστωτική Πράξη ο υπάλληλος πρέπει να την παραλάβει και να την υπογράψει, σημειώνοντας δίπλα «με επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματός μου».
  • Είναι υπαρκτός ο κίνδυνος ένας δημοτικός αστυνομικός να μη βρει θέση στο Πρόγραμμα Κινητικότητας;
ΑΠ. Παρά το γεγονός ότι έχει ειπωθεί, κυρίως από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αλλά και από άλλα υπουργεία, ότι χρειάζονται άτομα στις υπηρεσίες τους κανένας δεν μπορεί να διαβεβαιώσει τους υπαλλήλους ότι θα βρουν σίγουρα και 100% θέση να μεταταγούν.
  •  Τι δυνατότητες έχουν αφού πάρουν το χαρτί της διαθεσιμότητας (Διαπιστωτική Πράξη) και τι πρέπει να προσέξουν;
ΑΠ. Οι υπάλληλοι πρέπει κατ' αρχάς να αποφασίσουν εάν και κατά πόσο επιθυμούν να κινηθούν νομικά κατά της διαθεσιμότητας. Μπορούν να υποβάλουν αίτηση ακύρωσης, αίτηση αναστολής, με την υποβολή του αιτήματος για τη χορήγηση προσωρινής διαταγής με στόχο την επάνοδο στη θέση τους στην υπηρεσία όπου βρίσκονταν όταν βγήκαν στη διαθεσιμότητα και την πλήρη καταβολή του συνόλου των αποδοχών τους και όχι του 75%.
  •   Υπάρχει προθεσμία μέσα στην οποία πρέπει να κινηθούν νομικά;
ΑΠ. Ναι, υπάρχει προθεσμία 60 ημερών μέσα στην οποία αποκλειστικά οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να ασκήσουν ένδικα μέσα.
  • Αν ασκήσουν αυτά τα ένδικα μέσα μπορούν να μπουν στο Πρόγραμμα Κινητικότητας και να διεκδικήσουν μια νέα θέση;
ΑΠ. Ναι, αν καταφύγουν στη Δικαιοσύνη δεν επηρεάζεται ούτε κατ' ελάχιστο η διαδικασία της κινητικότητας. Μάλιστα οι υπό διαθεσιμότητα δημοτικοί αστυνομικοί μπορούν να παραιτηθούν από την αίτηση ακυρώσεως όποτε το επιθυμούν.
  •  Τι έγγραφα πρέπει να συγκεντρώσει ο υπάλληλος προκειμένου να καταφύγει στη Δικαιοσύνη;
ΑΠ. Τα αναγκαία έγγραφα είναι:
1. Πράξη διορισμού.
2. Βεβαίωση υπηρεσιακών μεταβολών.
3. Βεβαίωση τελευταίων αποδοχών προ της διαθεσιμότητας (αποδοχές Αυγούστου 2013).
4. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.
5. Κάθε έγγραφο ή αίτημα του δήμου ή οποιαδήποτε απόφαση με την οποία επισημαίνεται ότι υπάρχει αναγκαιότητα λειτουργίας της υπηρεσίας και του υφιστάμενου προσωπικού.
6. Στοιχεία ή έγγραφα που αποδεικνύουν την οικονομική, οικογενειακή και κοινωνική κατάσταση του υπαλλήλου.
  •  Ποιο δικαστήριο είναι αρμόδιο να κρίνει την υπόθεση;
ΑΠ. Αρμόδιο και για την αίτηση ακυρώσεως (λόγω της υπαλληλικής σχέσης Δημοσίου Δικαίου των δημοτικών αστυνομικών) και για την αίτηση αναστολής της εκτελέσεως (όπου ζητείται η αναστολή ισχύος της πράξεως με την οποία τέθηκαν σε διαθεσιμότητα και η χορήγηση προσωρινής διαταγής για την αναστολή της ισχύος της) είναι το Διοικητικό Εφετείο. Σε περίπτωση που γίνει δεκτή η αίτηση αναστολής εκτελέσεως ο υπάλληλος εξαιρείται της διαθεσιμότητας ώς την έκδοση της αποφάσεως επί της αιτήσεως ακυρώσεως. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου