Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2013

Οι θέσεις της Ανοιχτής Πόλης στο δημοτικό συμβούλιο - Πρόταση για ένταξη του συνόλου των πρώην δημοτικών αστυνομικών σε υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων

Η Ανοιχτή Πόλη έθεσε στο δημοτικό συμβούλιο προ ημερήσιας διάταξης τα παρακάτω θέματα:


1.    Ο εκτρωματικός υπό κατασκευή εκλογικός νόμος για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών προετοιμάζεται ένας νέος εκλογικός νόμος για τους δήμους και ίσως τις περιφέρειες, που προς το παρόν δημοσιοποιείται ως «σκέψεις του πρωθυπουργού». Οι σκέψεις αυτές, όμως, συνιστούν αντιδημοκρατική εκτροπή για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία έχει ήδη υποστεί πολύ σοβαρά πλήγματα όσον αφορά την αυτονομία της ως ανεξάρτητος αιρετός θεσμός που υλοποιεί τη δημοκρατική αποκέντρωση του κράτους.
Είναι φανερό ότι ο προετοιμαζόμενος εκλογικός νόμος αποσκοπεί να δημιουργήσει χάος και σύγχυση και να αποκρύψει τις βαθύτατα πολιτικές διαστάσεις των επιλογών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση που καλούνται να κάνουν οι πολίτες και οι τοπικές κοινότητες. Η ανάμειξη σ’ ένα κοινό ψηφοδέλτιο δημάρχων από τη Χρυσή Αυγή μέχρι την αριστερά αν δεν ήταν επικίνδυνη θα ήταν κωμικοτραγική. Όσο δε για τα ψηφοδέλτια - σεντόνια, που υποτίθεται ότι θα επιτρέψουν στους πολίτες να ψηφίσουν τους «άξιους», αυτά αποτυπώνουν ένα σκληρό πλειοψηφικό σύστημα, το οποίο, μέσω και του πλαφόν ψήφων για την εκλογή δημοτικού συμβούλου, αποτρέπει την εκπροσώπηση των μικρότερων σε δύναμη αυτοδιοικητικών σχημάτων. Τίθεται ένα μείζον θέμα δημοκρατίας και παραχάραξης της λαϊκής βούλησης.

Καλούμε το δημοτικό συμβούλιο και τις παρατάξεις να μην αποδεχθούν την πλήρη απαξίωση του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την οποία η κυβέρνηση οδηγεί σε κατάρρευση. Σε κάθε περίπτωση είμαστε σίγουροι ότι οι τοπικές κοινωνίες θα αντισταθούν στην αντιδημοκρατική εκτροπή και η κυβέρνηση θα εισπράξει τα επίχειρα της μνημονιακής πολιτικής της.

2.    Υπεράσπιση της δημόσιας δωρεάν παιδείας
       Η δημόσια δευτεροβάθμια εκπαίδευση καταρρέει υπό το βάρος των μαζικών απολύσεων - μέσω διαθεσιμοτήτων και υποχρεωτικών μετατάξεων - μεγάλου αριθμού καθηγητών και της απαξίωσης της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης.

Εξαλείφονται οριστικά από τον χάρτη της δημόσιας δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης 50 ειδικότητες εκπαιδευτικών της τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης, καταργούνται 2.500 οργανικές θέσεις εκπαιδευτικών και επιβάλλονται περίπου 5.000 μετατάξεις, ενώ 20.000 παιδιά θ’ αναζητούν το σχολείο τους τη νέα σχολική χρονιά και δεν θα το βρίσκουν.

Ο δήμος Αθηναίων γνωρίζει τα προβλήματα της εκπαίδευσης μέσω των σχετικών αρμοδιοτήτων που έχουν περάσει στην αυτοδιοίκηση : συγχωνεύσεις σχολείων, υποχρηματοδότηση για τα λειτουργικά έξοδα (γραφική ύλη, πετρέλαιο κλπ.) και για τη συντήρηση των κτηρίων, που βρίσκονται σε άθλια κατάσταση, απολύσεις σχολικών φυλάκων και συρρίκνωση/εργασιακή επισφάλεια του υποστηρικτικού προσωπικού (καθαρίστριες, σχολικοί τροχονόμοι). Γνωρίζουμε, επίσης, τις τεράστιες ανάγκες δωρεάν σίτισης, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και μετακίνησης των παιδιών των οποίων οι οικογένειες βρίσκονται σε κατάσταση ένδειας.

Η Ανοιχτή Πόλη υποστηρίζει την ανάγκη δημιουργίας ενός ενιαίου μετώπου αγώνα εκπαιδευτικών, μαθητών, γονέων, όλης της πληττόμενης κοινωνίας, για την υπεράσπιση της δημόσιας δωρεάν παιδείας. Καλεί το δημοτικό συμβούλιο να σταθεί αλληλέγγυο στον αγώνα που ξεκινά στις 16/9 η ΟΛΜΕ και στους αγώνες που ετοιμάζουν η ΔΟΕ και η ΟΙΕΛΕ. Στον κοινό στόχο της παιδείας εντάσσονται οι απεργίες/κινητοποιήσεις των μεγαλύτερων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της χώρας : ΕΜΠ, ΕΚΠΑ και ΑΠΘ.

3.   Ενεργοποίηση της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ και υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος  
Το δημοτικό συμβούλιο σε πρόσφατη απόφασή του τοποθετήθηκε κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ και υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος. Παρά και την ανάλογη θέση του επιτρόπου της Ε.Ε. κ. Μπαρνιέ και τις μαζικές αντιδράσεις που υπάρχουν σε Αττική και Θεσσαλονίκη, η κυβέρνηση πραγματοποιεί αναδιαρθρώσεις στην ΕΥΔΑΠ ώστε να προχωρήσει σύντομα σε πώληση. Ζητούμε από το δημοτικό συμβούλιο να δημοσιοποιήσει την απόφασή του για την ΕΥΔΑΠ και να πάρει όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος από την ΠΕΔΑ.  

4.    Απολύσεις εργαζομένων στους δημοτικούς ραδιοσταθμούς 
Σύμφωνα με δημοσιεύματα επίκεινται απολύσεις εργαζομένων στους δημοτικούς ραδιοσταθμούς. Η Ανοιχτή Πόλη ζητά ενημέρωση από τον κ. δήμαρχο και απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για την παραμονή όλων όσων εργάζονται στον 9,84 στη θέση τους.

5.    Χορήγηση Ειδών Ατομικής Προστασίας σε υπαλλήλους ΟΤΑ
Το Ανεξάρτητο Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Δήμου Αθηναίων έχει θέσει, με υπόμνημά του, που παρέδωσε και στο γραφείο του κ. δημάρχου, το θέμα της πλημμελούς επιχορήγησης των ειδών ατομικής προστασίας, τα οποία δικαιούνται, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ. Οι εργαζόμενοι, ιδιαίτερα σε επικίνδυνες για την υγεία τους θέσεις εργασίας, έχουν δικαίωμα σε όλα τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται για την ασφαλή άσκηση του έργου τους. Η Ανοιχτή Πόλη ζητά να τηρηθούν τα προβλεπόμενα από την κείμενη νομοθεσία.


Η Ανοιχτή Πόλη τοποθετήθηκε εντός ημερήσιας διάταξης στο παρακάτω θέμα


1.   Ένταξη του συνόλου των δημοτικών αστυνομικών που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα σε υπηρεσίες του δήμου Αθηναίων  

Τον Ιούλιο δόθηκε ένας σημαντικός αγώνας από πολλούς κλάδους εργαζομένων που βρέθηκαν στο στόχαστρο της μνημονιακής πολιτικής και τώρα οδηγούνται μέσω της διαθεσιμότητας στην απώλεια της θέσης εργασίας τους. Η διαθεσιμότητα είναι μια μαύρη τρύπα από την οποία μικρός αριθμός θα διασωθεί, καθώς ο αριθμός των προς απόλυση 25.000 εργαζομένων αποτελεί συμφωνία της μνημονιακής κυβέρνησης με την τρόϊκα.

Παρά την ψήφιση του νομοσχεδίου ο αγώνας για την εργασία και την αξιοπρέπεια πρέπει να συνεχιστεί, να διευρυνθεί και να γίνει ενωτικά από όλους τους κλάδους εργαζομένων που οδηγούνται στον καιάδα της ανεργίας, της επισφάλειας και της αδυναμίας επιβίωσης.

Η δημοτική αστυνομία αποτελεί μια απολύτως αναγκαία υπηρεσία για την ευταξία στην πόλη και την τήρηση βασικών κανόνων αναγκαίων για τη συμβίωση των κατοίκων της. Η ελεγχόμενη στάθμευση, η αποτροπή της παράνομης στάθμευσης, ο έλεγχος της παράνομης κατάληψης δημόσιου χώρου, όπως συμβαίνει με τα τραπεζοκαθίσματα, ο έλεγχος για την τήρηση του ωραρίου των καταστημάτων ώστε να μην παραβιάζονται οι ώρες κοινής ησυχίας, καθώς και άλλες σημαντικές υπηρεσίες που καλύπτονται από τη δημοτική αστυνομία, είναι απολύτως απαραίτητες για τη στοιχειώδη λειτουργία της πόλης. Η κατάργηση ή η πλημμελής εφαρμογή τους διαμορφώνει τους όρους για ένα καθεστώς γενικευμένης αυθαιρεσίας και ανομίας στην πόλη.

Απ’ αυτή την άποψη η υποχώρηση της δημοτικής αρχής  και η θέση ότι οι 1.040 απολύτως απαραίτητοι εργαζόμενοι μπορούν να μειωθούν σε ένα αριθμό της τάξης των 300 συνιστά παράδοση των όπλων της κοινής λογικής. Ο δήμος Αθηναίων έχει ένα καταγεγραμμένο πληθυσμό που πλησιάζει τις 700.000 και φιλοξενεί πολύ περισσότερους κατοίκους - ντόπιους και αλλοδαπούς - περίπου 1.000.000.

Η Ανοιχτή Πόλη προτείνει να ληφθεί από το δημοτικό συμβούλιο απόφαση που, με συγκεκριμένα στοιχεία, θα αποδεικνύει την ανάγκη να μην απομακρυνθεί κανείς δημοτικός  αστυνόμος από τις υπηρεσίες του δήμου και, σε κοινό μέτωπο αγώνα με τους εργαζόμενους, να απαιτήσει από τον υπουργό Εσωτερικών να μην απομακρυνθεί κανείς και καμιά από όσους /ες υπηρετούσαν μέχρι σήμερα στη δημοτική αστυνομία.

Πηγή: http://left.gr/

1 σχόλιο:

  1. Ειναι μια πολυ καλή λύση η οποία θα αποδώσει καρπούς! Ελπίζω να ακολουθήσουν και αλλά δημοτικά συμβούλια το ίδιο και να προτείνουν λύσεις! Σε κάθε περίπτωση η δικαστική οδός ειναι απαραίτητη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή