Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2013

Δήμος Θεσσαλονίκης: Κάλυψη 360 θέσεων μέσω κινητικότητας εκ των οποίων 66 για ελεγκτές δημόσιων κοινόχρηστων χώρων από πρώην δημ. αστυνομικούς

Με υπογραφή του Γιάννη Μπουτάρη αποστέλλονται σήμερα το πρωί στο υπουργείο Εσωτερικών οι λίστες που περιλαμβάνουν 360 και πλέον κενές θέσεις, τις οποίες ο δήμος Θεσσαλονίκης επιθυμεί να καλύψει στο πλαίσιο της κινητικότητας.
Της Βαρβάρας Ζούκα

“Πρόκειται για θέσεις άμεσης και απόλυτης ανάγκης”, αναφέρει χαρακτηριστικά ο γενικός γραμματέας του δήμου Θεσσαλονίκης Θωμάς Ψαρράς, ο οποίος τα τελευταία εικοσιτετράωρα συμμετείχε σε διαδοχικές συσκέψεις με άλλα κορυφαία στελέχη του κεντρικού δήμου, ώστε να καταγραφούν οι υπηρεσιακές ανάγκες έπειτα από σχετικό αίτημα που υποβλήθηκε προς τους ΟΤΑ από την πλευρά του υπουργείου Εσωτερικών.

ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ
Ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα με τα οποία βρίσκεται αντιμέτωπος ο δήμος Θεσσαλονίκης είναι η πλήρης κατάρρευση των ελεγκτικών μηχανισμών του μετά την κατάργηση της Δημοτικής αστυνομίας.
Στη λίστα που αποστέλλεται σήμερα το πρωί προς το υπουργείο Εσωτερικών περιλαμβάνονται συνολικά 66 θέσεις ελεγκτών δημόσιων κοινόχρηστων χώρων, εκ των οποίων πέντε προέρχονται από την κατηγορία της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, έξι από αυτή της τεχνολογικής και 55 από την κατηγορία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Οι θέσεις αυτές θεωρείται ότι μπορεί να αποτελέσουν σωσίβιο για τους δημοτικούς αστυνομικούς που τίθενται σε καθεστώς διαθεσιμότητας. Ειδικότερα, όπως εκτιμάται, είναι δυνατό να καλυφθούν από πρώην δημοτικούς αστυνομικούς, οι οποίοι για διάφορους λόγους, όπως ενδεικτικά το όριο ηλικίας, δεν θα απορροφηθούν στην Ελληνική Αστυνομία ή σε θέσεις σωφρονιστικών φυλάκων, όπως έχει γνωστοποιηθεί ότι είναι τα κυβερνητικά σχέδια.
Η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης εξάλλου επισημαίνει την ανάγκη στελέχωσης των θέσεων που προβλέπονται για ελεγκτές από δημοτικούς αστυνομικούς που τίθενται σε διαθεσιμότητα λόγω της εκπαίδευσης που έχουν λάβει αλλά και της συσσωρευμένης εμπειρίας τους στο συγκεκριμένο εργασιακό αντικείμενο.
Μετά τους τίτλους τέλους που πέφτουν για τη Δημοτική αστυνομία -τυπικά στις 23 Σεπτεμβρίου- ο δήμος Θεσσαλονίκης προτίθεται να διατηρήσει τις αρμοδιότητες για τον έλεγχο της ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων και της γενικότερης λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, της τήρησης του νόμου για την υπαίθρια διαφήμιση αλλά και της εφαρμογής του κανονισμού καθαριότητας. Το κομμάτι των αρμοδιοτήτων που αφορά την κυκλοφορία αναμένεται να εκχωρηθεί στην ΕΛ.ΑΣ., αν και η δημοτική αρχή φαίνεται πως αναζητά τρόπους και κυρίως προσωπικό, ώστε να διατηρήσει εν τέλει την ευθύνη για τη στάθμευση.

ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ
Στη λίστα με τις υπηρεσιακές ανάγκες που έχει καταρτιστεί από πλευράς δήμου Θεσσαλονίκης περιλαμβάνονται ακόμη 150 θέσεις φυλάκων υποχρεωτικής εκπαίδευσης, 50 εργατών γενικών καθηκόντων, 40 οδηγών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, πέντε αρχιτεκτόνων και δέκα θέσεις από τον κλάδο ΤΕ Πληροφορικής.
Ακόμη προβλέπονται οκτώ θέσεις από τον κλάδο ΤΕ Τοπογράφων Μηχανικών, ώστε να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες της Πολεοδομίας. “Με τη μεταφορά της Πολεοδομίας στο πλαίσιο του ‘Καλλικράτη’ από την παλιά νομαρχία στο δήμο Θεσσαλονίκης η υπηρεσία έμεινε με μόλις το 25% του προσωπικού που είχε και την ίδια ώρα κλήθηκε να παράσχει διοικητική υποστήριξη και στους υπόλοιπους δήμους του νομού. Η Πολεοδομία βρίσκεται σε οριακό σημείο”, σημειώνει ο γενικός γραμματέας του δήμου Θεσσαλονίκης.
Στο πλαίσιο της κινητικότητας από πλευράς δήμου Θεσσαλονίκης ζητείται επιπλέον να καλυφθούν δύο θέσεις γιατρών, άλλες δύο παιδιάτρων, δύο θέσεις νοσηλευτών, μία ψυχολόγου, τέσσερις κοινωνικών λειτουργών, πέντε μαγείρων και 20 θέσεις από τον κλάδο ΔΕ Διεκπεραίωσης Υποθέσεων Πολιτών.
Οι τελευταίες 20 θέσεις αφορούν ουσιαστικά εργαζόμενους στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών. Ο δήμος Θεσσαλονίκης επιθυμεί να αυξήσει το δυναμικό του, καθώς ετοιμάζει τη λειτουργία νέου ΚΕΠ στην Άνω Πόλη, ενώ για λόγους καλύτερης εξυπηρέτησης των πολιτών σκοπεύει να μεταφέρει το ΚΕΠ της Τούμπας σε νέο μεγαλύτερο κτίριο, με αποτέλεσμα να υπάρχει ανάγκη για επιπλέον προσωπικό.

ΣΕ ΧΟΡΟ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ
Στο μεταξύ οι εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση θα συμμετάσχουν μαζικά στις κινητοποιήσεις της ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη 18 και την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου. Οι δημοτικοί αστυνομικοί της Θεσσαλονίκης σκοπεύουν να μεταβούν στην Αθήνα την Πέμπτη, οπότε θα οργανωθούν κινητοποιήσεις για την κατάργηση της υπηρεσίας.
Ο σύλλογος εργαζομένων του δήμου Θεσσαλονίκης προσανατολίζεται σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, αντιδρώντας στην κατάργηση τόσο της Δημοτικής αστυνομίας όσο και του θεσμού των σχολικών φυλάκων. “Θα συμμετάσχουμε δυναμικά στις διήμερες απεργιακές κινητοποιήσεις και δεν αποκλείεται να προχωρήσουμε σε καταλήψεις είτε στο κεντρικό κτίριο του δημαρχείου είτε σε άλλους χώρους δουλειάς. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στις αρχές της επόμενης εβδομάδας”, επισήμανε ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων του δήμου Θεσσαλονίκης Σωτήρης Βάιος.

1 σχόλιο:

  1. χαιρετίζουμε την πρόταση Μπουταρη και ελπίζουμε να γίνει παράδειγμα προς μίμηση από άλλους δημάρχους της επικράτειας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή