Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013

Ενημέρωση Ε.Κ.Ε.Δ.Α.: Με τροπολογία σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Μεταφορών προβλέπεται η εθελούσια κινητικότητα δημ. αστυνομικών κατόχων μεταπτυχιακών

Στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων με τίτλο «Δημόσιες υπεραστικές οδικές μεταφορές επιβατών - Ρυθμιστική Αρχή Επιβατικών Μεταφορών και άλλες διατάξεις» κατατέθηκε τροπολογία με την οποία δίνεται η δυνατότητα στους υπαλλήλους των ΟΤΑ που είναι κάτοχοι μεταπτυχιακού ή διδακτορικού διπλώματος, να υπαχθούν οικειοθελώς στις διατάξεις περί κινητικότητας, εφόσον υποβάλλουν σχετική αίτηση αποκλειστικά έως τις 4 Οκτωβρίου.

Επίσης στην ίδια τροπολογία σε περίπτωση κατάργησης του συνόλου των θέσεων ενός κλάδου ορίζεται η παραμονή των υπαλλήλων που εξαιρούνται από τη διαθεσιμότητα σε προσωποπαγείς θέσεις στον φορέα προέλευση (ή μεταφορά σε αντίστοιχες θέσεις στο διάδοχο φορέα).

Τα σχετικά άρθρα είναι τα άρθρα 4 και 3 της τροπολογίας, τα οποία έχουν ως εξής:

Άρθρο 4
Εθελούσια κινητικότητα δημοτικών υπαλλήλων

Στο τέλος της παραγράφου 2 του άρθρου 81 του ν. 4172/2013 προστίθενται εδάφια ως εξής:
«Οι υπάλληλοι που είναι κάτοχοι μεταπτυχιακού ή διδακτορικού διπλώματος μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα κινητικότητας σύμφωνα με την υποπαράγραφο Ζ.2 της παραγράφου Ζ του άρθρου πρώτου του ν. 4093/2012 (Α'222), εφόσον υποβάλλουν αίτηση-υπεύθυνη δήλωση στην αρμόδια υπηρεσία του Δήμου όπου υπηρετούν αποκλειστικά μέχρι τις 04.10.2013. Οι συνέπειες της ένταξής τους στο πρόγραμμα κινητικότητας επέρχονται από τις 23.09.2013.»

 Άρθρο 3
Μετάταξη εξαιρούμενων υπαλλήλων σε περίπτωση κατάργησης του συνόλου των θέσεων του κλάδου

1. Η παράγραφος 1 του άρθρου 90 του ν. 4172/2013 (ΦΕΚ Α'167) αντικαθίσταται ως εξής:
«1α. Επιτρέπεται να καταργούνται θέσεις ανά κατηγορία, κλάδο ή και ειδικότητα σε υπουργεία, αυτοτελείς δημόσιες υπηρεσίες, αποκεντρωμένες διοικήσεις, οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού και λοιπά νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου με απόφαση του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και του οικείου Υπουργού, σε εκτέλεση σχετικών αποφάσεων του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης, μετά από τεκμηρίωση που στηρίζεται σε εκθέσεις αξιολόγησης δομών και σχέδια στελέχωσης.
Εφόσον καταργείται το σύνολο των θέσεων του κλάδου ή της ειδικότητας, οι υπάλληλοι που εμπίπτουν στις εξαιρέσεις της παρ. 2 περίπτωσης Δ. του νόμου 4172/2013 μετατάσσονται ή μεταφέρονται αυτοδικαίως από την ημερομηνία ισχύος των αποφάσεων κατάργησης των θέσεων σε κενές ή συνιστώμενες με την απόφαση μετάταξης ή μεταφοράς του αρμόδιου κατά περίπτωση οργάνου διοίκησης προσωποπαγείς θέσεις κλάδου ή ειδικότητας αντίστοιχες με τον βασικό τίτλο σπουδών που κατέχουν ίδιας ή ανώτερης κατηγορίας στον φορέα προέλευσης ή σε τυχόν διάδοχο φορέα. Σε περίπτωση μετάταξης ή μεταφοράς σε κενή θέση εκδίδεται σχετική διαπιστωτική πράξη του αρμόδιου οργάνου διοίκησης.
Επιτρέπεται να συνιστώνται θέσεις ανά κατηγορία, κλάδο ή και ειδικότητα στους παραπάνω φορείς σύμφωνα με τις προϋποθέσεις του προηγούμενου εδαφίου με απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και του οικείου Υπουργού.
1β. Οι θέσεις, οι οποίες διατηρήθηκαν με τις Υπουργικές Αποφάσεις που εκδόθηκαν κατ'εφαρμογήν του παρόντος άρθρου καταργούνται από της ισχύος των εν λόγω υπουργικών αποφάσεων, και για τους υπαλλήλους που υπηρετούσαν στις θέσεις αυτές εφαρμόζεται η παράγραφος 1α.

Δείτε τη σχετική τροπολογία:

Σχόλιο: Φαίνεται ότι κάποιοι «συνάδελφοι» που είχαν διασφαλίσει μέσω των εξαιρέσεων την εργασιακή τους θέση, μπροστά στο «όραμά» τους να υπηρετήσουν στην ΕΛ.ΑΣ. (ή να στελεχώσουν κάποιον ελεγκτικό μηχανισμό) κατάφεραν να προωθήσουν σχετική νομοθετική ρύθμιση. Και δεν θα είχαμε καμία αντίρρηση, εφόσον η συμμετοχή τους στο πρόγραμμα κινητικότητας ήταν εξασφαλισμένο ότι δεν θα κοστίσει θέσεις εργασίας από άλλους συναδέλφους (οι ίδιοι με δεδομένη την υψηλότερη μοριοδότησή τους δεν θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα). Προσέξτε συνάδελφοι ότι ένα βήμα πριν τον επιθανάτιο ρόγχο της υπηρεσίας, κάποιοι εξακολουθούν να στήνουν παιχνίδι για την πάρτη τους.

6 σχόλια:

  1. Μην παίζετε με την ζωή μας ρε σεριφηδες. Οχι στις εξαιρέσεις.ολοι στους δήμους υπάλληλοι .ξεκινηστε αγώνα δικαστικό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μια άλλη άποψη σε σχέση με την τροπολογία, όπως μας ήλθε με e-mail:

    Συναδελφοι θα σας παρακαλουσα παρα πολύ να σβήσετε το σχολιο σας για την τροπολογια που αφορα το δικαίωμα των μεταπτυχιακών να τεθούν σε διαθεσιμότητα. Οχι το όραμα μου δεν ειναι η αστυνομία δεν ήταν ποτε για αυτό και δεν το επελεξα ποτέ. Δεν δεχομαι να πάω καν στην αστυνομία και ειλικρινα προτιμώ την απόλυση απο το να πάω εκεί. Αξιος είμαι θα τον βρώ το δρόμο μου ακομα και σε αυτές τις συνθήκες. Είμαι κάτοχος μεταπτυχιακού και σύζυγος δημοτικής αστυνομου ταυτόχρονα. Για κοιταξτε τωρα μια περιπτωση , ολα τα ζευγαρια μπορούν να
    επιλέξουν ποιος θα εξαιρεθεί απο τους δύο αλλα εμείς όχι!!!! Ποσο δίκαιο εινα αυτό?? Η γυναικα μου υπηρετεί σε νησιωτικό δήμο και εγώ είμαι αποσπασμένος στον δήμο της εδώ και 2 χρόνια. Υπηρεσιακά ανήκω σε δήμο της αττικής. Εχουμε φτιάξει το σπίτι μας στο νησί και σύντομα θα έπαιρνα και την μετάθεση σε καποιους μήνες. Εχουμε επίσης ενα μωρο 8 μηνών και η γυνα΄κα μου βρίσκεται σε αδεια μητρότητας. Το μόνο που ΘΑ ήθελα είναι να μείνει η γυναίκα μου στον δήμο τιποτα αλλο ετσι οπως μας τα εκαναν. Ενω τώρα βγαίνει η γυναικα μου σε
    διαθεσιμότητα και εγω πρεπει να γυρισω στην αττική σαν διοικητικος. Δηλαδη μου διαλύουν την οικογενεια. Δεν επιδιώκω να παρω την θέση κανενος το μόνο που θέλω ειναι να εξαιρεθεί ή γυναικα μου και να μεινει στον δήμο και οχι εγω λογο μεταπτυχιακου. Θελω να μεινουμε στον τόπο μας και ας παω και στα χωράφια. Υπαρχουν και τέτοιες περιπτωσεις. Σας παρακαλώ σβήστε το σχόλιο σας. Ολα τα ζευγαρια μπορουν να επιλεξουν γιατι οχι και εμεις? δεν μπορουμε να φύγουμε απο εδώ , δεν υπάρχουν τα χρήματα, εδώ πήραμε δάνεια και φτιάξαμε την ζωή
    μας. Μακαρι να ψηφιστεί η τροπολογια και σας παρακαλω να το δείτε και απο μια αλλη οπτική γωνιά το θέμα.Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας. Ενας συναδελφος που δεν επιθυμει να εκμεταλλευτει καμιά κατάσταση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστούμε πολύ το συνάδελφο για την παρέμβαση, δείχνει μία άλλη διάσταση του θέματος, και χαιρόμαστε που υπάρχει κόσμος στον οποίο θα φανεί ουσιαστικά χρήσιμη η ρύθμιση, χωρίς μάλιστα να είναι εις βάρος τρίτων συναδέλφων.

      Όμως φίλοι συνάδελφοι ας μην έχουμε αυταπάτες. Η ρύθμιση αυτή δεν έγινε για να διευκολυνθούν τα ζευγάρια που εμπίπτουν στην περίπτωση του συναδέλφου. Η αιτιολογική έκθεση είναι αποκαλυπτική:

      Με δεδομένο ότι οι κάτοχοι μεταπτυχιακού ή διδακτορικού διπλώματος είναι υπάλληλοι με υψηλά τυπικά προσόντα και αυξημένη εμπειρία στο αντικείμενο που απασχολήθηκαν, και μπορούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε φορείς που έχουν σχετικές αρμοδιότητες, η προτεινόμενη διάταξη του άρθρου 4 κρίνεται απαραίτητη, ώστε να μπορούν εφόσον το επιθυμούν να μεταφερθούν σε φορείς στους οποίους κρίνονται απαραίτητοι.

      Η ρύθμιση έγινε λοιπόν γιατί κάποιοι πέρασαν και πάλι τη γραμμή τους στο υπουργείο, παρασύροντας έναν ολόκληρο κλάδο για την πάρτη τους.

      Διαγραφή
  3. τελικα ειμαστε πολλα τα ζευγαρια με μεταπτυχιακο...!!!Εμεις εχουμε σπιτι στην Πατρα, εγω παραμενω στο δημο Μεσολογγιου κ ο αντρας μου παραμενει Κεφαλονια!Πανω που ειχε περασει η 8ετια κ ειμασταν κοντα στο στοχο μας να μαζευτουμε σε εναν τοπο.....μπαμ!!!εσκασε η βομβα!!Συμφωνω οτι αυτες οι τροπολογιες εξυπηρετουν ¨μερικους"!!Την ιδια δουλεια καναμε ολοι...Κουραγιο σε ολους..!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ...και εμεις ζευγαρι με 2 παιδια, με μεταπτυχιακα. Σπιτι στην Πατρα, ο ενας Μεσολογγι, ο αλλος Κεφαλονια...!Πανω που ειχε περασει η 8ετια και ειπαμε να μαζευτουμε σε εναν τοπο.....μπαμ!!εσκασε η βομβα καταργησης, μετα μπαμ!!εσκασε η βομβα με τα μεταπτυχιακια (παλι μετακομιση, βαλιτσες, μακρια απο τα παιδια)...τωρα μπαμ..!!!αλλη βομβα...Αι σιχτιρ....!!!!Κουραγιο σε ολους!!Οι τροπολογιες εξυπηρετουν συμφεροντα, ολοι το γνωριζουμε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οι εξαιρέσεις ειναι άδικες και πάνω απο ολα έχουν κομματικό χαρακτήρα,αίσχος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή