Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2013

«Παιδιά, πώς πάνε οι έλεγχοι (για τα πλαστά);» - Δημοτικός αστυνομικός «κάρφωσε» τον εαυτό του από το... ενδιαφέρον

«Πήγαινε γυρεύοντας» λέει χαρακτηριστικά στέλεχος του Δήμου Αθηναίων, όσον αφορά τον έναν εκ των τριών δημοτικών αστυνομικών που αποκαλύφθηκε την προηγούμενη εβδομάδα ότι είχαν προσληφθεί χρησιμοποιώντας πλαστά δικαιολογητικά. «Περνούσε συνέχεια από το γραφείο και ρωτούσε, τι γίνεται, παιδιά, πώς πάνε οι έλεγχοι. Ε, κάποια στιγμή σκεφτήκαμε ότι κάτι τρέχει και απομονώσαμε τον φάκελό του» προσθέτει. Στον Δήμο Αθηναίων έχει στηθεί ομάδα ελέγχου πιστοποιητικών, η οποία έχει λάβει εντολή από τον δήμαρχο Γιώργο Καμίνη να ελέγξει τα πιστοποιητικά, σύμφωνα με τα οποία προσελήφθησαν όλοι οι υπάλληλοι.

Οι υπηρεσίες του δήμου συνεργάζονται με το Σώμα Επιθεωρητών - Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (Σ.Ε.Ε.Δ.Δ.) για την ολοκλήρωση των ελέγχων. Ωστόσο, για ευνόητους λόγους η αρχή έγινε με τους δημοτικούς αστυνομικούς (1.050 άτομα), που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα από την 23η Σεπτεμβρίου. Οσον αφορά την αυτοαξιολόγηση, την οποία πρέπει να έχουν ολοκληρώσει οι δήμοι έως το τέλος Οκτωβρίου, έως σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες, μόνο τέσσερις, οι Δήμοι Αθηναίων, Θεσσαλονίκης, Λάρισας και Πλαστήρα, έχουν δώσει στοιχεία στην αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Εσωτερικών και βέβαια κάνουν λόγο για ελλείψεις προσωπικού και σε καμία περίπτωση δεν θέτουν θέμα υπεράριθμου προσωπικού.

Εκτός από τις τρεις περιπτώσεις δημοτικών αστυνομικών έχει βρεθεί ένας ακόμα υπάλληλος που χρησιμοποίησε πλαστό απολυτήριο Λυκείου, προκειμένου να μεταταχθεί από τον κλάδο καθαριότητας. Ο έλεγχος πραγματοποιείται «φάκελο-φάκελο» και η ομάδα που εκτελεί τη διαδικασία χρησιμοποιεί το... τηλέφωνο. Επικοινωνεί δηλαδή με τα πανεπιστημιακά ιδρύματα ή τα ινστιτούτα ξένων γλωσσών και ρωτά αν είναι γνήσιο το πτυχίο που έχει προσκομίσει ο υπάλληλος. Το μεγαλύτερο, ωστόσο, πρόβλημα είναι ότι σε πολλούς φακέλους υπάρχει μόνο η υπεύθυνη δήλωση ότι θα προσκομισθούν στο μέλλον τα αναγκαία πιστοποιητικά (πτυχία, μεταπτυχιακοί τίτλοι και τίτλοι ξένων γλωσσών). Οπως εξηγεί στην «Κ» υπάλληλος του δήμου, οι διαγωνισμοί για τις προσλήψεις γίνονταν από την τότε Περιφέρεια (σήμερα Αποκεντρωμένη Διοίκηση) και ήταν συνήθης τακτική για να προλάβει κάποιος τις ημερομηνίες να υπογράψει υπεύθυνη δήλωση ότι θα προσκομίσει αργότερα τα πιστοποιητικά. Στη συνέχεια κανένας δεν ασχολούνταν να δει τι περιέχει. «Αυτό φυσικά δεν συνεπάγεται ότι τα πιστοποιητικά δεν υπάρχουν ή είναι πλαστά, απλώς δυσχεραίνεται ο έλεγχος» επισημαίνει στέλεχος του δήμου.

Στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του δήμου, Θωμά Ψαρά, ο έλεγχος των τίτλων σπουδών και μεταπτυχιακών από ξένα πανεπιστήμια και τα πτυχία ξένων γλωσσών όλων των υπαλλήλων του δήμου (περίπου 3.500) ολοκληρώθηκε πριν από ένα τετράμηνο. «Μάλιστα, επειδή υπήρξαν κάποιες αιχμές για το ΔΙΚΑΤΣΑ, ζητήσαμε να πιστοποιηθούν τα πτυχία από ξένα πανεπιστήμια και από το ΔΟΑΤΑΠ. Δεν βρέθηκε κανένα πλαστό. Τον επόμενο μήνα θα ξεκινήσει ο έλεγχος των πτυχίων από ελληνικά ΑΕΙ και ΤΕΙ» προσθέτει.
Της Τανιας Γεωργιοπουλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου