Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2013

«Όχι» πρυτάνεων σε διαθεσιμότητα - Έλλειμμα(!) σε προσωπικό διαπιστώνεται στην έκτακτη σύνοδο τους - Plan B Μητσοτάκη χωρίς τα ΑΕΙ

Έλλειμμα σε προσωπικό διαπιστώνεται στο ψήφισμα της Έκτακτης Συνόδου των Πρυτάνεων 

Για έλλειμμα 2.500 υπαλλήλων κάνουν λόγο οι πρυτάνεις στο ψήφισμα που εξέδωσαν μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης συνόδου, η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Λαύριο για το θέμα της διαθεσιμότητας.

«Η Έκτακτη Σύνοδος των Πρυτάνεων διαπιστώνει την κρισιμότητα του προβλήματος και το αδιέξοδο το οποίο θα προκύψει με κάθε εφαρμογή πολιτικών διαθεσιμότητας των εργαζομένων στα Πανεπιστήμια», αναφέρεται στο ψήφισμα και προστίθεται ότι «η διαθεσιμότητα του προσωπικού χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των διοικήσεων των Πανεπιστημίων, εγείρει σοβαρά ζητήματα νομιμότητας και οδηγεί στην απώλεια ενός συγκριτικού πλεονεκτήματος της χώρας στον αγώνα επιβίωσης και ανάπτυξής της, αυτό του δημόσιου Πανεπιστημίου».

Οι πρυτάνεις επισημαίνουν ακόμη ότι το διοικητικό προσωπικό των Πανεπιστημίων της χώρας τα τελευταία έξι χρόνια λόγω εφεδρείας, συνταξιοδότησης και α' φάσης της διαθεσιμότητας, έχει μειωθεί κατά το ήμισυ και βαίνει μειούμενο, ενώ τονίζουν ότι η πολιτική για τη διαθεσιμότητα στα Πανεπιστήμια τα οδηγεί τις τελευταίες εβδομάδες σε ουσιαστική αναστολή λειτουργίας.

Η Σύνοδος ζητεί την κατάργηση της διαθεσιμότητας ώστε να παραμείνουν ανοικτά τα Ιδρύματα και καλεί την πανεπιστημιακή κοινότητα να υπερασπίσει το μέλλον του δημόσιου Πανεπιστημίου.

Οι πρυτάνεις ζητούν ακόμη από το υπουργείο τον άμεσο διορισμό των 402 διδασκόντων που έχουν εκλεγεί και τονίζουν ότι αδυνατούν να καταρτίσουν ενδεικτικό προϋπολογισμό για το 2014, μειωμένο κατά 15% σε σχέση με το προηγούμενο οικονομικό έτος, όπως ζητεί το υπουργείο Παιδείας.

Η Σύνοδος αναφέρει τέλος στο ψήφισμά της ότι οι διοικήσεις των Πανεπιστημίων, που κρίνουν ότι οι διαδικασίες διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων τους εγείρουν προβλήματα νομιμότητας και οδηγούν στην αδυναμία λειτουργίας τους, θα διοργανώσουν εκδηλώσεις συμπαράστασης την Παρασκευή 20 και τη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου.

Από την πλευρά του το υπουργείο έχει διαμηνύσει ότι θα αξιολογήσει έως το τέλος της εβδομάδας τα στοιχεία που δόθηκαν από τα Ιδρύματα για το προσωπικό τους ενώ τη συνέχεια θα προχωρήσει στο λεγόμενο «plan b», δηλαδή στην επιλογή του προσωπικού που σύμφωνα με τις αρμόδιες υπηρεσίες πλεονάζει και μπορεί να τεθεί σε καθεστώς διαθεσιμότητας ώστε να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία έως τις 29 Σεπτεμβρίου.

Πηγή: ΑΜΠΕ, ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ


Διαθεσιμότητα: Plan B Μητσοτάκη χωρίς τα ΑΕΙ


Περί τους 1.500 υπαλλήλους αναζητεί το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης για να «κλείσει» το πρώτο κύμα διαθεσιμότητας των 12.500 του 2013, ενόψει της άφιξης της τρόικας στις 23 Σεπτεμβρίου.  Από τη Βασιλίσσης Σοφίας  επισήμως ρίχνουν το «μπαλάκι» στο υπουργείο Παιδείας, τονίζοντας ότι, σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις Αρβανιτόπουλου, τον αριθμό θα συμπληρώσουν οι διοικητικοί υπάλληλοι ΑΕΙ και ΤΕΙ, τους οποίους αρνούνται να δώσουν οι πρυτάνεις και, σύμφωνα με  το εναλλακτικό σχέδιο του υπουργού Παιδείας, θα αξιολογήσει και θα εντάξει σε καθεστώς διαθεσιμότητας το ίδιο το υπουργείο του.

Ωστόσο, στο παρασκήνιο, σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, το plan b του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης δεν περιλαμβάνει τους διοικητικούς υπαλλήλους ΑΕΙ και ΤΕΙ. Αν και ο ίδιος ο υπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θέλει να το εφαρμόσει φοβούμενος ότι αν το υπουργείο Παιδείας δεν είναι συνεπές θα σταλεί λάθος μήνυμα στους υπόλοιπους υπουργούς για το δεύτερο κύμα διαθεσιμότητας των 12.500 του Δεκεμβρίου και «ο καθένας θα αρχίσει να κάνει του κεφαλιού του», το εναλλακτικό σχέδιο περιλαμβάνει:

-Περί τους 500 υπαλλήλους του υπουργείου Άμυνας οι οποίοι, όπως έγραψε η aftodioikisi.gr, δεν περιελήφθησαν στο καθεστώς διαθεσιμότητας καθώς το υπουργείο δεν έχει ακόμη καταγράψει τα ονόματα όσων είναι συγγενείς θυμάτων που έπεσαν στην ώρα  του καθήκοντος, οι οποίοι και εξαιρούνται.

-Κατάργηση ακόμη 630 θέσεων υπαλλήλων από το υπουργείο Υποδομών (330 από το Ταμείο Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων και 300 από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας που αφορούν σε πρώην μεταταχθέντες της Ολυμπιακής).
\
-Περί τους 200 υπαλλήλους του υπουργείου Πολιτισμού, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους προέρχονται από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.

-Επίσης, υπάρχουν και περί τους 500 υπαλλήλους του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, οι οποίοι είναι υποψήφιοι για διαθεσιμότητα.

Δηλαδή, σύνολο 1.830 υπαλλήλοι που υπερκαλύπτουν το στόχο των 12.500 του Σεπτεμβρίου.

11.000 οι «διαθέσιμοι» υπάλληλοι 13 υπουργείων

Να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής σε διαθεσιμότητα έχουν ενταχθεί 11.523 υπάλληλοι 13 υπουργείων.

Συγκεκριμένα:
- 2.114 εκπαιδευτικοί από το υπουργείο Παιδείας
- 2.234 σχολικοί φύλακες από το υπουργείο Εσωτερικών
- 53 υπάλληλοι του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης
-1.672 υπάλληλοι του υπουργείου Υγείας
- 1.929 υπάλληλοι από εννέα υπουργεία (αναλυτικά εδώ): Οικονομικών, Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής,  Πολιτισμού και Αθλητισμού, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Τουρισμού, Ναυτιλίας και Αιγαίου.

-Παράλληλα, με νομοθετική ρύθμιση (λόγω μεταφοράς αρμοδιοτήτων) που ψηφίστηκε τον Ιούλιο από τη Βουλή, στις 23 Σεπτεμβρίου 2013 καταργούνται οι συνολικά 3.521 θέσεις της Δημοτικής Αστυνομίας από το υπουργείο Εσωτερικών. Ωστόσο υπολογίζεται ότι περίπου 500 από αυτούς είτε θα εξαιρεθούν είτε θα παραμείνουν στους δήμους, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός αυτών που θα μετακινηθούν να είναι 3.000.

Πηγή:  http://www.aftodioikisi.gr/

1 σχόλιο:

  1. εκδούλευση.δεν πειράζουν αυτά τα άτομα γιατί έχουν την φάμπρικα των μεταπτυχιακών με τα οποία έχει παιχτεί χοντρό παιχνίδι στις διαθεσιμότητες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή