Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2013

Τρικλοποδιά δήμων στην κινητικότητα: Αγνόησαν έγγραφο που ζητάει τα κενά - Ανησυχία για απολύσεις διαθεσίμων

Φόβοι για αξιολογήσεις & πλεονάζον προσωπικό

 

Εγγραφο με τον χαρακτηρισμό «εξαιρετικά επείγον» απέστειλε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών κ. Γιάννης Ιωαννίδης στους δήμους και στις περιφέρειες, ζητώντας να παραθέσουν τα αιτήματά τους για την κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών τους με υπαλλήλους που έχουν βγει σε διαθεσιμότητα.


Είναι η δεύτερη φορά σε διάστημα ενός μήνα που το υπουργείο Εσωτερικών καλεί ΟΤΑ α' και β' βαθμού, Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) και Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να αποστείλουν αυτά τα αιτήματα ώστε με μέριμνα του υπουργείου να διαβιβαστούν συνολικά στο τριμελές Συμβούλιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης. 

Στους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που υπέστησαν βαρύ πλήγμα με την ένταξη σε καθεστώς διαθεσιμότητας χιλιάδων δημοτικών αστυνομικών, εργαζομένων στη Δημοτική Αστυνομία και σχολικών φυλάκων, επικρατεί έκρυθμη κατάσταση και συνεχίζονται οι αντιδράσεις, με το βλέμμα και στην αξιολόγηση των ΟΤΑ και στην καταγραφή πλεονάζοντος προσωπικού για νέα διαθεσιμότητα.

Η κίνηση πάντως της κυβέρνησης να ζητήσει επιτακτικά τα κενά συνδέεται με την προσπάθεια να εμφανίσει ότι η διαθεσιμότητα δεν οδηγεί ευθέως σε απόλυση και να κατευνάσει τις αντιδράσεις για την κινητικότητα, προβάλλοντας ότι θα υπάρξει τοποθέτηση των «διαθέσιμων» σε κενές θέσεις που προκύπτουν στο Δημόσιο.

Διάχυτη είναι η ανησυχία για το μέλλον και τη συνέχιση της τακτικής της κυβέρνησης σε συμφωνία με την τρόικα να αναζητεί υπαλλήλους οι οποίοι θα βγουν στη διαθεσιμότητα - κάτι το οποίο η πλειονότητα των εργαζομένων θεωρεί ότι αποτελεί προθάλαμο για απολύσεις.

Ετσι, δεν είναι τυχαίο ότι οι δήμαρχοι δεν ανταποκρίθηκαν στην εγκύκλιο που είχε εκδώσει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης στις 6 Αυγούστου 2013, με την οποία ζητούσε να καταγραφούν τα αιτήματα για την κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών με υπαλλήλους του προγράμματος κινητικότητας.

Οι ΟΤΑ τήρησαν στάση αναμονής και δεν είχαν ανταποκριθεί τότε μέσα στη «φωτιά» που είχε ανάψει η κυβέρνηση με την κατάργηση του θεσμού της Δημοτικής Αστυνομίας και των σχολικών φυλάκων, ενώ παράλληλα είχαν κατά νουν ότι, εκ των υστέρων, εφόσον καλυφθούν θέσεις, μπορεί να βρεθούν με τις αξιολογήσεις δομών και προσωπικού στην κατηγορία με... πλεονάζοντες υπαλλήλους.

Πάντως, με εντολή του καθ' ύλην αρμόδιου υπουργού για την Τοπική Αυτοδιοίκηση κ. Γιάννη Μιχελάκη επανέρχεται η υπόθεση αυτή και μέσω εγγράφου του κ. Ιωαννίδη, στις 6 Σεπτεμβρίου 2013, καλούνται δήμαρχοι και περιφερειάρχες να στείλουν τα κενά στελέχωσης των υπηρεσιών τους.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει τα κενά που υπάρχουν προς κάλυψη στον δημόσιο τομέα. Κι αυτό ώστε στη συνέχεια να καταρτιστούν κατά προτεραιότητα - όπου υπάρχουν πιεστικές ανάγκες για στελέχωση (π.χ. ασφαλιστικά ταμεία, φυλακές, εφορίες, κοινωνικές υπηρεσίες κ.ά.) - οι πίνακες με τις κενές προς κάλυψη θέσεις και ο αριθμός των υπαλλήλων που θα διατεθεί σε κάθε φορέα ανά κατηγορία, κλάδο ή και ειδικότητα.

Οι ΟΤΑ α' και β' βαθμού καθώς και οι φορείς τους καλούνται να συμπληρώσουν πίνακες με τα κενά των υπηρεσιών τους κατά σειρά προτεραιότητας, αιτιολογώντας και ιεραρχώντας τις ανάγκες τους το ταχύτερο δυνατόν.

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ 

Σχόλιο Ε.Κ.Ε.Δ.Α.: Προφανώς πρόκειται για το έγγραφο που σας παρουσιάσαμε εδώ και ζητεί τα κενά των δήμων για να καλυφθούν μέσω της κινητικότητας, έγγραφο για το οποίο έχει αναπτυχθεί μια παραφιλολογία στο διαδίκτυο, ενδεχομένως όχι άδικα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου