Τρίτη 29 Απριλίου 2014

Αλλάζει ο νόμος για τον συνδικαλισμό - Φρένο στα προνόμια συνδικαλιστών και στην ειδική χρηματοδότηση

Στην αλλαγή του «συνδικαλιστικού νόμου» μετά από 32 χρόνια προχωρά έως το τέλος του έτους το υπουργείο Εργασίας.

Στο τραπέζι μπαίνουν μία σειρά ριζικών αλλαγών από τον τρόπο χρηματοδότησης των συνδικάτων και την αντιμετώπιση του κατακερματισμού τους μέχρι τη διαδικασία προκήρυξης των απεργιακών κινητοποιήσεων.

Στόχος των παρεμβάσεων, όπως γράφει το «Έθνος»,  είναι να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο πλαίσιο λειτουργίας των συνδικάτων, καθώς οι τελευταίες αλλαγές έγιναν το 1982 (με τον νόμο 1264), ενώ με το πέρασμα των χρόνων το κύρος των συνδικάτων έχει υποστεί ρωγμές, με τον αριθμό των εργαζομένων που συμμετέχει στις κινητοποιήσεις να βαίνει διαρκώς μειούμενος.

Η «ατζέντα» των αλλαγών θα περιλαμβάνει πέντε βασικά σημεία:

  •   Τον τρόπο χρηματοδότησης του συνδικαλιστικού κινήματος. Επί τάπητος θα τεθεί το κατά πόσον πρέπει να υπάρχει υποχρεωτική χρηματοδότηση των συνδικάτων από το κράτος ή εάν αυτά θα πρέπει να χρηματοδοτούνται προαιρετικά από όσους εργαζόμενους το επιθυμούν.
  •   Το πρόβλημα του κατακερματισμού που σήμερα παρατηρείται καθώς υπάρχει πληθώρα πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων οργανώσεων. Στο τραπέζι θα μπει το θέμα των «ενοποιήσεων».
  •   Τον τρόπο προκήρυξης των απεργιακών κινητοποιήσεων, δηλαδή με ποια διαδικασία θα λαμβάνεται η απόφαση. Στόχος να βρεθεί η χρυσή τομή, ώστε οι αποφάσεις να λαμβάνονται από ευρείες πλειοψηφίες των εργαζομένων.
  •   Το θέμα της αξιοπιστίας των συνδικάτων. Ένα από τα βασικά θέματα στην ατζέντα ,ε δεδομένο πως τα τελευταία χρόνια μειώνεται ο αριθμός των εργαζομένων που συμμετέχει στο συνδικαλιστικό κίνημα.
  •   Τον τρόπο χορήγησης των συνδικαλιστικών αδειών. Στην πράξη το καθεστώς χορήγησης είναι πιο «ευέλικτο» στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα σε σχέση με τον ιδιωτικό.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου