Πέμπτη 3 Απριλίου 2014

Ερώτηση & Α.Κ.Ε. από τους βουλευτές Νίκη Φούντα & Γιάννη Πανούση (ΔΗΜ.ΑΡ.) για την απορρόφηση των δημοτικών αστυνομικών στα καταστήματα κράτησης

2.4.2014
Ερώτηση και Α.Κ.Ε.
προς τους Υπουργούς Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Θέμα: «Ασφάλεια στις φυλακές της χώρας» 

Ένα ακόμα τραγικό περιστατικό έλαβε χώρα στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας και συγκεκριμένα στις Φυλακές Μαλανδρίνου, όπου ο υπαρχιφύλακας Γιώργος Τσιρώνης δέχθηκε θανάσιμα χτυπήματα από κρατούμενο.

Τους τελευταίους μήνες έχουν συντελεσθεί αποδράσεις, ενώ καταγράφονται στον τύπο διάφορα περιστατικά, εξαιτίας πλημμελών ελέγχων, με αποτέλεσμα να βρίσκονται στην κατοχή των κρατουμένων απαγορευμένα αντικείμενα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως αυτοσχέδια όπλα. 

Στο αίτημα για ενίσχυση των φυλακών με προσωπικό σωφρονιστικών υπαλλήλων, προκρίθηκε η επιλογή μετάταξης δημοτικών αστυνομικών που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα βάσει του νόμου 4172/2013. Στις 17 Μαρτίου το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ανακοίνωσε ότι το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ) έδωσε στη δημοσιότητα τους πίνακες κατάταξης, στο πλαίσιο της διαδικασίας κινητικότητας του προσωπικού της Δημοτικής Αστυνομίας. Σύμφωνα με τους πίνακες, για το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προβλέπονται 623 επανατοποθετήσεις σε καταστήματα κράτησης, εντούτοις εκκρεμεί η οικεία συνεδρίαση του τριμελούς υπηρεσιακού συμβουλίου του φορέα υποδοχής που θα οριστικοποιήσει τους πίνακες τοποθέτησης. 

Παρά την καθυστέρηση αυτή, παραμένουν τα ερωτήματα για τον τρόπο που θα εργαστούν, χωρίς προηγούμενη εκπαίδευση, εμπειρία και ψυχολογική προετοιμασία, δημοτικοί αστυνομικοί, σε σωφρονιστικά καταστήματα. 

Εφόσον, κατά δήλωση των ίδιων των σωφρονιστικών υπαλλήλων και των επίσημων συνδικαλιστικών τους οργάνων, είναι δύσκολο ακόμα και για πεπειραμένους υπαλλήλους να ανταπεξέλθουν στις δύσκολες συνθήκες των φυλακών, που πλέον έχουν υπερβεί κατά πολύ την προβλεπόμενη χωρητικότητά τους, διερωτάται κανείς πώς θα αναλάβουν τα καθήκοντά τους εργαζόμενοι που μέχρι πρότινος είχαν ένα εντελώς διαφορετικό αντικείμενο εργασίας, χωρίς σωστή μετεκπαίδευση; Για την κατάλληλη φύλαξη –με όρους ασφάλειας για το κοινωνικό σύνολο- δεν αρκεί μόνο μία φυλακή υψίστης ασφαλείας, αλλά και η πρόβλεψη για ειδικά καταρτισμένο προσωπικό. 

Επειδή, η ασφάλεια των σωφρονιστικών καταστημάτων, είναι δείγμα του πολιτισμού μίας χώρας και ζητούμενο κάθε ευνομούμενης κοινωνίας,

Επειδή, είναι ανεπίτρεπτο να χάνουν τη ζωή τους εργαζόμενοι, την ώρα του καθήκοντος 

Επειδή δεν αρκούν οι διακηρύξεις αλλά απαιτούνται στοχευμένα μέτρα

Ερωτάται ο Υπουργός: 
  • Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για την επανατοποθέτηση δημοτικών αστυνομικών στα καταστήματα κράτησης, βάσει των πινάκων κατάταξης που δημοσίευσε το ΑΣΕΠ;
  • Προβλέπεται διαδικασία μετεκπαίδευσης του προσωπικού για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στα νέα τους καθήκοντα;
  • Προβλέπεται η απαραίτητη ψυχολογική προετοιμασία;
  • Δεσμεύεστε να λάβετε μέτρα υποστήριξης των οικογενειών που έχουν χάσει συγγενικά τους πρόσωπα, λόγω έλλειψης ασφαλείας στα σωφρονιστικά καταστήματα;
  • Παρακαλείστε όπως καταθέσετε αναλυτικό πίνακα με στοιχεία χωρητικότητας (πραγματικής και προβλεπόμενης) όλων των σωφρονιστικών καταστημάτων σύμφωνα και με τις τελευταίες ρυθμίσεις που ψηφίστηκαν στην Βουλή, καθώς και πόσοι υπάλληλοι εργάζονται σε αυτά, με αντίστοιχη πρόβλεψη-αναθεώρηση στοιχείων, βάσει των ως άνω μετατάξεων.

Οι ερωτώντες βουλευτές
Νίκη Φούντα
Γιάννης Πανούσης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου