«Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης εξαπέλυσε επίθεση στην Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. πριν καν ακούσει τις απόψεις των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για το αυταρχικό μέτρο της «αξιολόγησης» που προωθεί η κυβέρνηση, προετοιμάζοντας το έδαφος για νέες χιλιάδες απολύσεις» απαντά η ΠΟΕ-ΟΤΑ στις δηλώσεις του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, για την αξιολόγηση. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «τη στιγμή που οι εργαζόμενοι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πραγματοποιούσαν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το ΥΔιΜΗΔ ο κ. Μητσοτάκης συνέτασσε ανακοίνωση για να υποστηρίξει τα μέτρο της «αξιολόγησης» και να ανταποκριθεί στο ρόλο του «καλού μαθητή» της τρόικας. Πιθανώς η ανακοίνωση επίθεσης στην Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. ότι υπερασπίζεται δήθεν μία μειοψηφία που «ξεβολεύεται» από την «αξιολόγηση» να εκδόθηκε καθ’ υπαγόρευση της τρόικας. Μιας και ο κ. Μητσοτάκης έχει αποδείξει πολλές φορές ότι λειτουργεί αντ’ αυτής στο Δημόσιο Τομέα και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση»
Η ανακοίνωση της ΠΟΕ-ΟΤΑ:
Αθήνα, 25 Απριλίου 2014
Αριθμ. Πρωτ.: 409
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκος Μητσοτάκης εξαπέλυσε επίθεση στην Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. πριν καν ακούσει τις απόψεις των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για το αυταρχικό μέτρο της «αξιολόγησης» που προωθεί η κυβέρνηση, προετοιμάζοντας το έδαφος για νέες χιλιάδες απολύσεις.
Τη στιγμή που οι εργαζόμενοι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πραγματοποιούσαν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ο κ. Μητσοτάκης συνέτασσε ανακοίνωση για να υποστηρίξει τα μέτρο της «αξιολόγησης» και να ανταποκριθεί στο ρόλο του «καλού μαθητή» της τρόικας.
Πιθανώς η ανακοίνωση επίθεσης στην Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. ότι υπερασπίζεται δήθεν μία μειοψηφία που «ξεβολεύεται» από την «αξιολόγηση» να εκδόθηκε καθ’ υπαγόρευση της τρόικας. Μιας και ο κ. Μητσοτάκης έχει αποδείξει πολλές φορές ότι λειτουργεί αντ’ αυτής στο Δημόσιο Τομέα και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Από την ημέρα που ανέλαβε Υπουργός στους μόνους που υπακούει είναι στους εκπροσώπους των δανειστών και στους εκπροσώπους διάφορων συμφερόντων που θέλουν να διαλύσουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση και να «μοιράσουν» τις υπηρεσίες στα μεγάλα επιχειρηματικά-εργολαβικά συμφέροντα.
Σαφώς καταγράφονται ενδιαφέροντα και ευαισθησίες του κ. Μητσοτάκη, αλλά όχι για τους εργαζόμενους, ούτε για τους πολίτες. Για τα συμφέροντα, ξένα και εγχώρια, αποκλειστικά.
Όσον αφορά στους στόχους της «αξιολόγησης» ο κ. Μητσοτάκης το λέει σαφώς στην ανακοίνωση του. «Μία αποτελεσματική Δημόσια Διοίκηση, που σέβεται τα χρήματα του φορολογούμενου πολίτη που τη συντηρεί, πρέπει να είναι σε θέση να εντοπίζει και τους άριστους – για να τους επιβραβεύει – και όσους έχουν χαμηλή απόδοση – για να τους βοηθά να βελτιωθούν και να εξελιχθούν».
Εσκεμμένα ξεχνά ο κ. Μητσοτάκης πως με το Νόμο που ψήφισε δεν ψάχνει να βρει όσους έχουν χαμηλή απόδοση. Αντιθέτως επιβάλλει επί ποινή πειθαρχικής δίωξης στους αξιολογητές, πως τουλάχιστον το 15% των εργαζομένων πρέπει υποχρεωτικά να είναι ανεπαρκής.
Στη συνέχεια το πώς θα τους… βοηθήσει είναι ξεκάθαρο. Στέλνοντάς τους στο σπίτι τους. Η κατηγοριοποίηση των υπαλλήλων της Δημόσιας Διοίκησης με… προκατασκευασμένη «αξιολόγηση» αυτόν ακριβώς το στόχο εξυπηρετεί. Να δημιουργηθούν δεξαμενές υπαλλήλων από τις οποίες στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης θα απολύει με το πρόσχημα της μη καλής απόδοσης.
Με ποια κριτήρια μετριέται η απόδοση είναι δευτερευούσης σημασίας για τον κ. Μητσοτάκη. Προέχει να τηρηθούν οι μνημονιακές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση απέναντι στους εκπροσώπους των τοκογλύφων δανειστών. Ε, για να το πετύχουν, πετάνε και το τυράκι της επιβράβευσης των αρίστων. Και σε αυτή την περίπτωση όμως μάλλον στους «ημέτερους» αναφέρονται.
Ο κ. Μητσοτάκης κατηγορεί την Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. πώς η αντίθεσή της στην «αξιολόγηση» υπαγορεύεται από λόγους ψηφοθηρίας. Μάλλον εξ ιδίων κρίνει τα αλλότρια. Η κυβέρνηση και όχι η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. έχει μπροστά της δύο κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις, τις Αυτοδιοικητικές και τις Ευρωεκλογές από τις οποίες κρίνεται σε μεγάλο βαθμό το μέλλον της.
Μάλιστα, για να απεμπλέξει τους Αιρετούς από τις πολιτικές ευθύνες της εφαρμογής του Νόμου 4250/2014 που οδηγεί σε απολύσεις και να αποφευχθεί η συντριβή τους στις επικείμενες εκλογές μετέθεσε την εφαρμογή του από τα τέλη Απριλίου στο μέσο του καλοκαιριού. Είναι προτιμότερο σκέφθηκαν στην κυβέρνηση να εφαρμοσθεί ο Νόμος τον Αύγουστο, στα μπάνια του λαού, παρά τον Απρίλιο.
Η «υπαναχώρηση» του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης δεν αναστέλλει τον αγώνα των εργαζομένων που θα προσαρμοστεί όμως στα νέα δεδομένα. Αυτοσκοπός της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. και των εργαζομένων δεν είναι η ταλαιπωρία των Δημοτών. Όπου οι Διοικήσεις των Δήμων δεσμεύονται για την μη έκδοση των αποφάσεων επιμερισμού ποσοστών οι καταλήψεις αναστέλλονται. Καλούνται οι Σύλλογοι-Μέλη της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. με Γενικές Συνελεύσεις, Συγκεντρώσεις να ενημερώσουν τους εργαζόμενους ώστε να παραμείνουμε σε επαγρύπνηση προκειμένου να μην εφαρμοστεί στην πράξη ο Νόμος για τη δήθεν «αξιολόγηση». Ο δρόμος μέχρι την τελική νίκη θα είναι μακρύς και δύσκολος!!!
ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.
Είχε προηγηθεί δελτίο τύπου του ΥΔιΜΗΔ με επίθεση κατά της ΠΟΕ-ΟΤΑ:
O Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Μητσοτάκης, ερωτηθείς από δημοσιογράφους για τις αντιδράσεις ορισμένων συνδικαλιστών αναφορικά με το νέο πλαίσιο αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων, έκανε την εξής δήλωση:
«Στην ελληνική δημόσια διοίκηση υπηρετούν σήμερα εκατοντάδες χιλιάδες υπάλληλοι που εργάζονται καθημερινά με υψηλό αίσθημα ευθύνης και μεγάλη αποδοτικότητα, υπό δύσκολες πολλές φορές συνθήκες. Υπάλληλοι οι οποίοι με τις γνώσεις και τις ικανότητές τους, αλλά και με το μεράκι και το πείσμα τους, δημιουργούν πολλές εστίες αριστείας στον δημόσιο τομέα.
Υπάρχουν, βέβαια, και υπάλληλοι, οι οποίοι δεν ανταποκρίνονται στην άσκηση των καθηκόντων τους, οι οποίοι αποδίδουν πολύ κάτω από τα αναμενόμενα.
Κάθε σύγχρονη και αποτελεσματική δημόσια διοίκηση, που σέβεται τα χρήματα του φορολογούμενου πολίτη που τη συντηρεί, πρέπει να είναι σε θέση να εντοπίζει και τους άριστους – για να τους επιβραβεύει – και όσους έχουν χαμηλή απόδοση – για να τους βοηθά να βελτιωθούν και να εξελιχθούν.
Αυτό ακριβώς επιδιώκει το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, με την εισαγωγή για πρώτη φορά της συγκριτικής αξιολόγησης στον προσδιορισμό των ανώτατων ποσοστών των δημοσίων υπαλλήλων ανά κλίμακα βαθμολογίας. Η βαθμολόγηση, εξάλλου, της συντριπτικής πλειοψηφίας των υπαλλήλων με βαθμούς 9 και 10, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα, αναιρεί τη σημασία και τη λογική της αξιολόγησης και την καθιστά ανούσια, ενώ αντίθετα θα έπρεπε να αποτελεί εργαλείο παρακίνησης για τον αξιολογούμενο και μεγιστοποίησης της απόδοσης του φορέα.
Είναι προφανές ότι η ρύθμιση αυτή «ξεβολεύει» μια μειοψηφία δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι βαθμολογούντο με υψηλούς βαθμούς, ενώ στην πραγματικότητα κωλυσιεργούσαν συστηματικά στην εργασία τους.
Είναι επίσης προφανές ότι η συνδικαλιστική ηγεσία της ΠΟΕ – ΟΤΑ προσπαθεί για λόγους ψηφοθηρίας και εντυπωσιασμού να «αγκαλιάσει» αυτή τη μειοψηφία και να την προστατεύσει από μια αντικειμενική και δίκαιη αξιολόγηση.
Είναι, όμως, και κάτι άλλο εξίσου προφανές: Οι Έλληνες πολίτες υπεβλήθησαν την τελευταία τετραετία σε σκληρές θυσίες και μεγάλες δοκιμασίες και το ελάχιστο που απαιτούν είναι ένας λειτουργικός και αποτελεσματικός δημόσιος τομέας. Είναι, όμως, και κάτι άλλο εξίσου προφανές: Η εποχή όπου μια αναχρονιστική συνδικαλιστική ηγεσία μπορούσε να εμποδίσει τις αλλαγές που απαιτεί και δικαιούται η σιωπηλή πλειοψηφία της κοινωνίας έχει περάσει ανεπιστρεπτί».
Ο Μητσοτάκης κάνει πίσω μετά τις αντιδράσεις – Δίνει παράταση για την αξιολόγηση σε Δημόσιο, ΟΤΑ (βίντεο)
Μέσω τηλοψίας και όχι ανακοίνωσης του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης ανακοίνωσε τελικά και επίσημα την παράταση στην αξιολόγηση σε ΟΤΑ και Δημόσιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τις έντονες αντιδράσεις ΚΕΔΕ και ΠΟΕ-ΟΤΑ αντίστοιχα.
Συγκεκριμένα, μιλώντας στο mega o κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «δώσαμε μία παράτασητης αξιολόγησης στους δήμους δυο μήνες μετά από αίτημα του υπουργείου Εσωτερικών γιατί δεν θέλαμε μέσα στην πίεση των εκλογών να ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της διαδικασίας που αφορά τον επιμερισμό των ποσοστών».
Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με πληροφορίες του aftodioikisi.gr, κατά τη χθεσινή συνάντηση του Γιάννη Μιχελάκη με τους εκπροσώπους της ΠΟΕ-ΟΤΑ ο υπουργός Εσωτερικών δεσμεύθηκε ότι θα δοθεί δίμηνη παράταση για την αξιολόγηση η οποία θα ολοκληρωθεί στην πρώτη της φάση, δηλαδή στην κατανομή του προσωπικού στις τρεις κλίμακες, στις 28 Ιουνίου (από 28 Απριλίου) και στην τελική της φάση στις 30 Αυγούστου. Παράλληλα κατά ένα μήνα (έως τις 18 Ιουλίου) παρατείνεται και η τελική φάση της αξιολόγησης των υπόλοιπων δημοσίων υπαλλήλων.
Οι συνδικαλιστές αναμένουν η συγκεκριμένη δέσμευση του κ. Μιχελάκη να αναληφθεί και επίσημα από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και την κυβέρνηση, γενικότερα, και σε αυτή την περίπτωση θα αναστείλουν τις κινητοποιήσεις που έχουν εξαγγείλει για τη Δευτέρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης απέστειλε την Παρασκευή επιστολές προς τους συναδέλφους του στην οποία αναφέρεται στην παράταση, χωρίς όμως το υπουργείο να έχει εκδώσει μέχρι στιγμής επίσημη ανακοίνωση.
Στην ίδια συνέντευξή του ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε για μία ακόμη φορά έλεγχο για τη νομιμότητα των κριτηρίων, βάσει των οποίων έγιναν μετατροπές συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου: «Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα ξεκινήσει τον έλεγχο από την περίοδο 2005 με 2008, οπότε εκτιμάται ότι συνέβησαν οι περισσότερες μετατροπές και οι έλεγχοι θα επεκταθούν για όλα τα έτη», είπε χαρακτηριστικά.
Αναφορικά με τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων είπε ότι έχει μειωθεί στις περίπου 671.000 από 907.000 το 2009, γεγονός που μείωσε σημαντικά το μισθολογικό κόστος και η χώρα πλέον βρίσκεται λίγο κάτω από το μέσο όρο της Ευρώπης ως προς το ποσοστό της δαπάνης αυτής στο ΑΕΠ.
Παράλληλα ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης αποσύνδεσε για μία ακόμη φορά την κινητικότητα από μελλοντικές απολύσεις, προσθέτοντας ωστόσο, ότι «απολύσεις μπορούν να γίνουνμέσω του συνεχούς ελέγχου των πιστοποιητικών και μέσω της συρρίκνωσης τομέων του κράτους».
Σχετικά με το στόχο των 25.000 διαθεσιμοτήτων τόνισε ότι έχει ολοκληρωθεί ενώ για τις 14.000 απολύσεις είπε ότι απομένουν 6.500 για το 2014, καθώς μέχρι σήμερα έχουν γίνει 5.500.
Πηγή: http://www.aftodioikisi.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου