Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Διευκρινίσεις Μανιτάκη για την «αυτοδίκαιη αργία» μετά από Ερώτηση στη Βουλή - Μέχρι τέλος Ιουνίου το σχέδιο για το νέο Δημόσιο

«Η αυτοδίκαιη αργία δεν αφορά το σύνολο των πειθαρχικών υποθέσεων που εκκρεμούν, και κυρίως δεν αφορά απλές παραβάσεις του υπαλληλικού κώδικα, για τις οποίες αρμόδια να αποφασίσουν είναι τα αρμόδια πειθαρχικά όργανα».

Αυτό διευκρίνησε με έγγραφο του που διαβιβάστηκε στην Βουλή  ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης, απαντώντας σε  ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Κώστα Κουκοδήμου για την αργία των δημοσίων υπαλλήλων και το νέο υπαλληλικό κώδικα.

Ο κ. Κουκοδήμος ανέφερε ότι «με βάση το νέο πειθαρχικό κώδικα των Δημοσίων Υπαλλήλων που τέθηκε σε ισχύ το Δεκέμβριο του 2012, προβλέπεται αργία- διαθεσιμότητα σε υπάλληλο, πριν ακόμη τελεσιδικήσει μια πειθαρχική απόφαση κάτι που σημαίνει ότι με μια απλή καταγγελία οποιουδήποτε, ο υπάλληλος θα τίθεται σε αργία».

Ωστόσο στο έγγραφο ο κ. Μανιτάκης εξηγεί ότι, «η ρύθμιση για την αυτοδίκαιη αργία επηρεάζει αποκλειστικά και μόνο υπαλλήλους που είτε έχουν παραπεμφθεί αμετάκλητα στο αρμόδιο δικαστήριο για κακουργήματα και σοβαρά πλημμελήματα, είτε έχουν παραπεμφθεί στο πειθαρχικό συμβούλιο (προφανώς, μετά διερεύνηση και αξιολόγηση καταγγελίας) για σοβαρότατα πειθαρχικά παραπτώματα».

Συγκεκριμένα, με το Ν. 4093/2012 τίθενται σε αυτοδίκαιη αργία οι υπάλληλοι που:
α) στερήθηκαν την προσωπική τους ελευθερία με απόφαση ή ένταλμα
β) εκδόθηκε σε βάρος τους ένταλμα προσωρινής κράτησης
γ) παραπέμφθηκαν αμετάκλητα ενώπιον του αρμοδίου δικαστηρίου για κακούργημα, ή για περιοριστικώς αναφερόμενα πλημμελήματα, όπως κλοπή, υπεξαίρεση, απάτη, εκβίαση, πλαστογραφία, δωροδοκία, απιστία περί την υπηρεσία και οποιοδήποτε έγκλημα κατά της γενετήσιας ελευθερίας,
δ) τους επιβλήθηκε η πειθαρχική ποινή της προσωρινής ή της οριστικής παύσης
ε) παραπέμφθηκαν ενώπιον του αρμόδιου πειθαρχικού συμβουλίου για ένα από τα αναφερόμενα στη διάταξη πειθαρχικά παραπτώματα, μεταξύ των οποίων π.χ. πράξεις άρνησης αναγνώρισης του συντάγματος, απόκτηση οικονομικού οφέλους κατά την άσκηση των καθηκόντων, αναξιοπρεπής ή ανάρμοστη συμπεριφορά, σοβαρή απείθεια, αδικαιολόγητη αποχή από την εκτέλεση καθηκόντων, παράλειψη των πειθαρχικών οργάνων να προβούν σε δίωξη και τιμωρία πειθαρχικού παραπτώματος κλπ.

Στο έγγραφο αναφέρεται δε ότι «προβλέπεται υπό προϋποθέσεις η δυνατότητα αναστολής ή άρσης της αργίας και η επαναφορά του υπαλλήλου στην υπηρεσία του» και διευκρινίζεται ότι «η αναστολή της αργίας μπορεί να ζητηθεί και από τον υπάλληλο που έχει τεθεί σε αργία, ο οποίος διατηρεί παράλληλα και το δικαίωμα να επιδιώξει δικαστικά την αναστολή. Από τη ρύθμιση αυτή εξαιρούνται οι υπάλληλοι που στερήθηκαν την προσωπική τους ελευθερία από πρωτοβάθμια ή δευτεροβάθμια απόφαση ποινικού δικαστηρίου ή με ένταλμα προσωρινής κράτησης και οι τιμωρηθέντες με την ποινή της οριστικής παύσης».


Μανιτάκης: Μέχρι τέλος Ιουνίου το σχέδιο για το νέο Δημόσιο


Συνεδρίασε στο Μέγαρο Μαξίμου το κυβερνητικό συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης


Ενεργοποιείται πλήρως ο κυβερνητικός μηχανισμός ώστε να υπάρξει  άμεση εφαρμογή της δέσμευσης για απολύσεις στο δημόσιο. Προκειμένου να προχωρήσουν οι αλλαγές στη δομή των υπουργείων, η αξιολόγηση και οι απολύσεις συνεδρίασε στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά το κυβερνητικό συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να προχωρήσουν γρήγορα οι αλλαγές στη δομή των υπουργείων, καθώς η μείωση υπηρεσιών στα υπουργεία και στους εποπτευόμενους φορείς θα επιφέρουν συρρίκνωση στο προσωπικό, ενώ υπολογίζεται ότι θα υπάρξει σημαντική δημοσιονομική εξοικονόμηση.

Επιπλέον, προωθείται ρύθμιση για την επιτάχυνση των πειθαρχικών ελέγχων, ώστε να απομακρυνθούν άμεσα οι επίορκοι. Η ρύθμιση αυτή θα ενταχθεί στο πολυνομοσχέδιο.

Σύμφωνα με την πρόταση που έχει επεξεργαστεί το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, θα προβλέπεται η δυνατότητα να προσφεύγουν απ' ευθείας προς εξέταση και τελική κρίση στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), παρακάμπτοντας τα δευτεροβάθμια συμβούλιο, οι υπάλληλοι για τους οποίους τα πρωτοβάθμια πειθαρχικά συμβούλια έχουν αποφασίσει οριστική παύση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το Νοέμβριο του 2012, το ΣτΕ έχει κρίνει τελεσιδίκως την οριστική απόλυση 91 υπαλλήλων.

Σε ό,τι αφορά τις 15.000 απολύσεις, εκ των οποίων 4.000 εντός του 2013 και 11.000 το 2014, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης επιχειρεί να επικεντρώσει τη συζήτηση στην ποιοτική αναβάθμιση του προσωπικού, η οποία θα προκύψει από τις αξιολογήσεις και τις 1:1 προσλήψεις έναντι απολύσεων.

Πηγή:  http://www.tovima.gr/society/article/?aid=509368

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου