Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

Εγκύκλιος Εισαγγελίας Αρείου Πάγου με αποσαφήνιση ζητημάτων για την εφαρμογή του Ν. 4039/2012 - Αυτόφωρο για το βασανισμό ζώων από την ΕΛ.ΑΣ.

Πολυσέλιδη εγκύκλιο εξέδωσε η Εισαγγελία Αρείου Πάγου με αποσαφήνιση ζητημάτων που έχουν εγερθεί από την εφαρμογή του Ν. 4039/2012. Μεταξύ άλλων τονίζεται ότι αρμόδια αρχή για τον έλεγχο και τη βεβαίωση των παραβάσεων είναι μεταξύ άλλων η Δημοτική Αστυνομία, η θηροφυλακή των κυνηγετικών συλλόγων, και οι υπάλληλοι των τελωνείων και των σταθμών υγειονομικού ελέγχου. Στο άρθρο 20 του νόμου είναι οι ποινικές κυρώσεις, ενώ στο άρθρο 21 τα διοικητικά πρόστιμα, τα οποία καλύπτουν δεκάδες περιπτώσεων. Για το αυτεπαγγέλτως διωκούμενο αδίκημα του βασανισμού ζώου, όπως επισημαίνεται στην εγκύκλιο, αρμόδια είναι η ΕΛ.ΑΣ. βάσει της 448/2010 γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, καθώς οι υπάλληλοι της Δημοτικής Αστυνομία δεν διαθέτουν εξοπλισμό και κρατητήρια ώστε να προβούν σε σύλληψη. Η εγκύκλιος δίνει πολλές χρήσιμες διευκρινήσεις για τα προβλεπόμενα στην εθνική και κοινοτική νομοθεσία εν γένει για τα ζώα συντροφιάς, πέρα από τα οριζόμενα στο ν.4039/2012. Ακολουθεί ρεπορτάζ από το capital (που θολώνει λίγο τα νερά), ενώ στο τέλος της ανάρτησης υπάρχει η εγκύκλιος της Εισαγγελίας. Να πούμε τέλος ενημερωτικά ότι σε επικείμενο νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης καθίσταται αρμόδια αρχή για την εφαρμογή του νόμου και η Ελληνική Αστυνομία, αλλά και το Λιμενικό Σώμα που εκ παραδρομής είχε μείνει απέξω.

Αυτόφωρο για τους βασανιστές ζώων, λέει ο Αντιεισαγγελέας του Αρείου ΠάγουΠηγή:www.capital.gr

Αυτόφωρο για τους βασανιστές ζώων και έγκλησή τους χωρίς καν την καταβολή του παραβόλου των 100 ευρώ που ισχύει για τις άλλες περιπτώσεις μηνύσεων, αφού πρόκειται για αυτεπαγγέλτως διωκόμενο αδίκημα, παραγγέλλει με εγκύκλιό του ο Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, κ. Ρούσσος-Εμμανουήλ Παπαδάκης.

Ο ανώτερος εισαγγελικός λειτουργός, και πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, αποσαφηνίζει τα ζητήματα που έχουν εγερθεί από τα προβλεπόμενα στη νομοθεσία περί προστασίας των ζώων και ειδικότερα, τονίζει ότι απαγορεύεται, ο βασανισμός, η κακοποίηση, η κακή και βάναυση μεταχείριση οποιουδήποτε είδους ζώου, καθώς και οποιαδήποτε πράξη βίας κατ΄ αυτού, όπως ιδίως η δηλητηρίαση, το κρέμασμα, ο πνιγμός, το κάψιμο, η σύνθλιψη και ο ακρωτηριασμός. Η στείρωση του ζώου καθώς και κάθε άλλη κτηνιατρική πράξη με θεραπευτικό σκοπό, δε θεωρείται ακρωτηριασμός.

Επισημαίνει δε πώς εκτός από την έννοια της ενεργητικής κακοποίησης, κακοποίηση υφίσταται και όταν πρόκειται για παθητική κακοποίηση, δηλαδή οι περιπτώσεις της έλλειψης καταλύματος, της μόνιμης αλυσόδεσης, της παροχής ακατάλληλης τροφής, της έλλειψης φροντίδας για κτηνιατρική περίθαλψη σε περίπτωση ασθενειών τους κ.ά.

Σύμφωνα με την εισαγγελική εγκύκλιο «μείζονος σημασίας θέμα, καθίσταται και η αναφορά στην αστυνομική αρχή ότι πρόκειται για αυτεπαγγέλτως διωκόμενο έγκλημα για το οποίο δεν προαπαιτείται η καταβολή του παραβόλου των εκατό (100) ευρώ, ως ισχύει για τα κατ΄ έγκληση διωκόμενα εγκλήματα, αλλά και η τήρηση της αυτοφώρου διαδικασίας, κρίνεται αναγκαία για τον κολασμό του εγκλήματος αυτού που έχει βαρύνουσα εγκληματική απαξία». Με το Ν. 4039/12 ορίζονται ως αρμόδια όργανα βεβαίωσης των παραβάσεων η Δημοτική Αστυνομία, η θηροφυλακή των κυνηγετικών συλλόγων καθώς και οι υπάλληλοι των τελωνείων και των Σταθμών Υγειονομικού ελέγχου. Αν δεν λειτουργεί η υπηρεσία της Δημοτικής Αστυνομίας, αρμόδια είναι κάποια από τις υπόλοιπες υπηρεσίες του Δήμου. Συνεπώς, όπως επισημαίνεται στην εγκύκλιο, η βούληση του νομοθέτη ήταν να αφαιρέσει την αρμοδιότητα αυτή από την Ελληνική Αστυνομία και να την αναθέσει, αποκλειστικά, στη Δημοτική Αστυνομία.

Για τα θέματα της διεξαγωγής της προανάκρισης και της προκαταρκτικής εξέτασης, για την αντιμετώπιση του εγκλήματος σε βάρος των ζώων στα πλαίσια, ιδίως, του αυτοφώρου, όταν αυτό τελείται μέσω του διαδικτύου ο Εισαγγελέας, με την παραγγελία του για διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης ή προανάκρισης ιδίως μέσω της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ., παραγγέλλει την ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης να παράσχει τα στοιχεία του χρήστη, διεύθυνση και λοιπές πληροφορίες.Δείτε την πολυσέλιδη εγκύκλιο της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου:
Δείτε τα διοικητικά πρόστιμα του ν.4039/2012 σε πίνακες (σε παλαιότερη ανάρτησή μας):

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου