Κυριακή 14 Απριλίου 2013

Συμφωνία των «3» στο Μαξίμου: Εκτός Δημοσίου 15.000 υπάλληλοι έως το τέλος του 2014 - Προς κατάργηση τα πειθαρχικά συμβούλια β' βαθμού

Στην αποχώρηση 15.000 υπαλλήλων από το Δημόσιο έως το 2014 συμφώνησαν οι κυβερνητικοί εταίροι στη σύσκεψη του Σαββάτου ενώ στενεύουν τα χρονικά περιθώρια για συμφωνία με την τρόικα, προκειμένου να δοθεί το “πράσινο φως” για την εκταμίευση της επόμενης δανειακής δόσης. Πηγές του Μαξίμου πάντως θεωρούν ότι το πλαίσιο που συμφωνήθηκε για το δημόσιο τομέα θα γίνει δεκτό από τους εκπροσώπους των δανειστών ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη υπήρξε συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο.


Η συμφωνία αυτή περιλαμβάνει την αποχώρηση 4.000 δημοσίων υπαλλήλων εντός του 2013 και τη σταδιακή απομάκρυνση άλλων 11.000 μέχρι το τέλος του 2014.

Η μείωση του αριθμού των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα θα προκύψει από την απομάκρυνση επίορκων υπαλλήλων, από την κινητικότητα όπου μπορεί να λειτουργήσει αλλά και από τις καταργήσεις θέσεων μετά την αξιολόγηση δομών.

Ωστόσο δεν προσδιορίστηκε ο ακριβής αριθμός των επίορκων υπαλλήλων του Δημοσίου που θα δουν την πόρτα της εξόδου. Πληροφορίες από τη σύσκεψη, αναφέρουν ότι τόσο ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, όσο και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνης Μανιτάκης, επέμειναν ότι δεν μπορεί να δοθεί αριθμός στην παρούσα φάση.

Ειδικά για την απομάκρυνση των επίορκων υπαλλήλων η κυβέρνηση εισηγείται τρόπους για επιτάχυνση λειτουργίας των πειθαρχικών διαδικασιών. Φέρεται να προσανατολίζεται προς την κατάργηση των δευτεροβάθμιων πειθαρχικών συμβουλίων και αντί αυτών να καθιερώσει τις προσφυγές στο ΣτΕ. Ωστόσο αυτό είναι μια υπό εξέταση πρόταση, καθώς παραμένει ασαφές για την ώρα το κατά πόσο μπορεί να γίνει νομικά.

Όσο για τις απολύσεις στο Δημόσιο αλλά και στο ευρύτερο πλαίσιο της συμφωνίας είχε αναφερθεί με συνέντευξή του στην Ημερησία του Σαββάτου ο πρωθυπουργός λέγοντας ότι "το Σύνταγμα δεν απαγορεύει να απολυθούν δημόσιοι υπάλληλοι που η οργανική τους θέση καταργείται".

"Κάναμε συντονισμένη προσπάθεια να κλείσουν τα εκκρεμή θέματα, ελπίζω ότι το πλαίσιο που διαμορφώθηκε θα γίνει δεκτό από την τρόικα το βράδυ της Κυριακής" είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μετά τη σύσκεψη. Ο ίδιος υποστήριξε ότι η συμφωνία σέβεται το Σύνταγμα και η μείωση του προσωπικού θα γίνει εμπρόθεσμα, νόμιμα και με αποτελεσματικό τρόπο, με αξιολόγηση φορέων και υπηρεσιών, καταργήσεις και συγχωνεύσεις όπου χρειάζεται και κινητικότητα υπαλλήλων όπου μπορεί να λειτουργήσει.

“Η διοικητική μεταρρύθμιση θα γίνει με αξιολόγηση δομών, θεσμών και προσώπων και οι υπάλληλοι θα κριθούν στη βάση της αξιολόγησης καθώς οτιδήποτε άλλο δεν μπορεί να έχει σχέση με το κράτος δικαίου" είπε ο Φ. Κουβέλης.

Την εκτίμηση ότι μέχρι τη Δευτέρα το βράδυ θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι λεπτομέρειες της συμφωνίας διατύπωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Πηγή:  http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=357693

Διαβάστε επίσης το πολύ περιεκτικό ρεπορτάζ στο aftodioikisi.gr:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου